Psí pelíšek

… místo k pomazlení

8 Březen 2009

Instinktivní inteligence

„Každé lidské dítě se musí učit poznávat vesmír znova. Každé štěně nese v sobě celý vesmír. Lidé zvěčňují svou moudrost – ukládají ji v muzeích, v knihovnách, odborníci se jí učí. Psí moudrost je v jejich krvi a kostech“.

Donald McCaig

Hlídací a strážní psi

První známé využití psů bylo právě hlídání nebo střežení. Pro pravěkého člověka byl svět nebezpečný, divoká zvířata ho považovala za kořist. Proto člověk brzy poznal, že psi, kteří se zdržují kolem jeho obydlí, aby se zde nakrmili odpadky, jsou mu prospěšní tím, že v případě nebezpečí tropí povyk. Proto je pravděpodobné, že prvním rysem specifického chování, podle kterého si lidé své psy vybírali, byl právě sklon ke štěkání. A ti, kteří tyto sklony neměli, byli možná naservírování k obědu.

Úkolem hlídacího psa je udělat poplach. Původním účelem psího štěkotu bylo ovšem shromáždit smečku, aby vyřešila nebezpečnou situaci. To dělají skoro všichni psi, bez ohledu na velikost. Chcete-li hlídacího psa, postačí jakýkoli i menší pes, který štěká a není lhostejný. Výborní jsou například teriéři.

Ačkoliv většina psů za neobvyklých okolností pouze štěká, některá plemena jsou mnohem ostražitější. V následujícím seznamu jsou seřazeni psi podle stupně ostražitosti:

  1. Rottweiler
  2. Německý ovčák
  3. Skotský teriér
  4. West hiland white teriér
  5. Malý knírač
  6. Yorkshire teriér
  7. Cairn teriér
  8. Čivava
  9. Erdelteriér
  10. Pudl střední nebo malý
  11. Boston teriér
  12. Shi-tzu
  13. Jezevčík
  14. Silky teriér
  15. Foxteriér

Všechna tato plemena zuřivě štěkají nejen na každého vetřelce, ale i v situacích, kdy mají jen pocit, že by něco mohlo být v nepořádku.

Druhý seznam naopak řadí psy, kteří jsou málo ostražití a ke hlídání se nehodí:

  1. Anglický bloodhound
  2. Novofundlandský pes
  3. Bernardýn
  4. Baset
  5. Anglický buldok
  6. Bobtail
  7. Clumber španěl
  8. Irský vlkodav
  9. Skotský deerhound
  10. Mops
  11. Sibiřský husky
  12. Aljašský malamut

——————————————— 

Soubor testů osobnosti psa

Test č. 6 a 7 – ochota k práci

Zkouška 6 se týká přinášení a má ukázat ochotu psa k práci s člověkem. Někteří cvičitelé soudí, že přinášení je nejlepší zvláštní test pro slepecké psy, pro výcvik poslušnosti, pro lovecké psy a i pro ostatní pracovní plemena. Test 7 je opakováním testu 6.

Zkoušející klečí na zemi a posadí si štěně mezi kolena hřbetem k sobě. Pohybuje před psem kuličkou zmačkaného papíru o něco menší, než tenisový míček, trochu štěně škádlí a povzbuzuje slovy: „Chceš kuličku, mám ti dát kuličku ?“ Hlas musí odpovídat hravému rozpoložení. Důvodem je vzbudit psíkův zájem.

Jestliže štěně projeví zájem, zkoušející hodí kuličku asi metr před sebe. Když štěně vyrazí za ním, zkoušející asi o půl metru couvne. Pokud štěně papírek zvedne, zkoušející je povzbuzuje, aby mu jej doneslo zpět. Vrátí-li se s papírem, dostane odměnu. Pokud ne, zkoušející se snaží upoutat pozornost štěněte, aby se vrátilo a papírek doneslo. Splní-li pes úkol, zkoušející celý postup opakuje znovu (to je test 7).

Hodnocení je u obou zkoušek stejné – pokud se psík vrhne za papírem a vrátí se ke zkoušejícímu s ním nebo bez něj, má tři body. Jestliže pes honí papírový míček a zůstane u něj, nebo se nevrací, či po chvíli nechá papírek být, má body dva. Zvedne-li papír a odběhne s ním, hodnotíme to jedním bodem a do sloupce S uděláme poznámku.

Tenhle patník není k mání!

nahoru »