Psí pelíšek

… místo k pomazlení

14 Únor 2009

Jak poznat zdravé štěně?

Jestliže jste si vybrali štěňátko, prověřte si některé skutečnosti:
• Oči mají být čisté, jasné, pozorné, bez výtoku nebo šedého zákalu.
• Kůže a uši mají být čisté a příjemně vonět (Každé štěňátko krásně voní, kdo říká opak, nemá si žádné štěně pořídit!).
• Výkaly ve výběhu mají mít pevný tvar (No kdo na tohle přišel, ten by zasloužil metál, hele, zkuste pít šestkrát denně jenom mlíko a pak nám přijďte ukázat, co z vás vyleze!).
• Zuby štěněte musejí mít správnou polohu a jejich počet musí odpovídat stáří (No schválně, jestli stihnete štěněti spočítat zuby, jste ale fakt dobrý :-)).
• Jde-li o psa – má obě varlata? (Ještě že jsme holky! Bez komentáře!)
• Jsou tělesné proporce správné? Podle dospělého jedince dokážete posoudit, jsou-li štěňata hubená či vychrtlá.
• Zdravé štěně je vždy těžší, než se zdá, ale nesmí být tlusté. (Hele, co je vám do naši línie? Taky nevypadáte všichni jako modelky!)

Štěně k výstavním účelům

Abyste získali zaručeně výstavního psa, budete muset pravděpodobně zaplatit přiměřeně víc, než za psa hlídacího (No tak si klidně zaplaťte, když vám voříšek nejni dost dobrej …). Vybrat z mladých štěňat potencionálního šampióna může být nesnadné i pro zkušeného chovatele. Mnozí chovatelé tvrdí, že po třech týdnech už mohou posoudit hodnotu štěněte. I když štěňata rychle rostou, je lépe počkat až půl roku, než jsme si jisti konečným vzhledem psa. Některý výstavní pes se může po čtyřech, pěti měsících zkazit proto, že mu nevyrostly všechny zuby a má nesprávný skus. Štěně se ovšem přizpůsobuje novému domovu nejlépe ve věku šesti až sedmi týdnů, v tom případě spoléháte na zkušenosti chovatele (Pejska si přece vybíráte proto, abyste ho milovali, no ne? Co na tom, že mu bude chybět zoubek …). Tak co, už víte, jak na výběr štěněte?

  1. 1 30. Červen 2009, bara napsal:

    cau mas to tu fakt dobry a ty tvoje komentare nemaj chybu…:D

Napište na patník:

*

nahoru »