Psí pelíšek

… místo k pomazlení

14 Únor 2009

Dodržování čistoty

Dodržování čistoty začneme psa učit od prvního dne. Pamatujte, že čím budete pečlivější a důslednější, tím se doba učení výrazně zkrátí (ano, přesně tak, čím budete důslednější, tím lépe se všechno naučíte! Učit se, učit se, učit se … tohle už začíná zavánět příručkou Marxismu-Leninismu, no nevíme, jestli to panička nepřehání …).

Jak tedy v praxi na to? Pokud jsme právě přistihli štěňátko, kterak znečišťuje naše obydlí, musí následovat pokárání (a nepřipadá vám to trochu indiskrétní???). Uchopíme štěně za kůži za krkem, přistrčíme ho k loužičce a důrazně zhodnotíme situaci hlasitým „fuj“ (no my jsme teda četly, že tohle už je přežitek, středověké metody …). Důležité je, že štěně má z vašeho hlasu cítit pokárání, nikoli zlobu či vztek.

Naopak při procházce v parku nebo na zahrádce štěně hlasitě chválíme a odměníme, když svou potřebu vykonalo na určeném místě (je to hrozně legrační, panička nás za to chválí dodnes :-). Jak se jedna z nás vyčůrá, už jí panička chválí, a tak tak druhá hned běží a vyčůrá se na stejné místo, aby tu první přečůrala :-)). Nikdy netrestejte psa zpětně, po delší době. Nemusí už vůbec vědět, proč se na něj zlobíte (úplně pitomé zase nejsme, ale s tím netrestáním souhlasíme).

Také není naprosto nutné trestat štěně fyzicky. Pejsek je velmi vnímavý a dobře z vašeho hlasu pozná, že udělal chybu. Bývá to většinou člověk, kdo často selže ve vzájemné komunikaci (většinou? Vždycky!). Protože nejen pes se učí rozumět řeči člověka, ale i člověk by se měl naučit pochopit, co se mu pejsek snaží sdělit.  Například štěňátko, které v noci kňučí, může oznamovat, že se cítí samo a je mu smutno. Může to však znamenat také „Člověče, potřebuji se vyvenčit. Vím, že tady doma se to nedělá, ale když mě neodvedeš ven, tak se to stane !“ (Ano, je velmi prozíravé svého člověka si vychovat co nejdřív a co nejlíp! Život psa je pak o poznání snazší a veselejší!) A věřte, že když po několik nocí obětujete své pohodlí a vyvenčíte psíka třeba i po půlnoci, doba učení bude mnohem kratší (je to totiž k popukání, když vás panička venčí v noční košili :-)). Proto se snažte být vnímaví a pozorní. Jakýkoli nadbytečný trest nebo i jen neúměrné zvyšování hlasu nepřispívá k rychlejšímu učení psa, často tomu bývá právě naopak. A v žádném případě štěně netrestejte rukou, když už opravdu uznáte fyzický trest za nutný, použijte složené noviny (tak to ani omylem! Noviny hrozně šustí a štěně pak z toho má trauma na celý život …). Váš pejsek by k vám měl cítit důvěru, nesmí se vaší ruky bát.

Napište na patník:

*

nahoru »