Psí pelíšek

… místo k pomazlení

9 Červen 2002

Kulíškovo trápení aneb život s epilepsií (epilepsie psů)

KulíšekCo vám mám povídat. První epileptický záchvat, který Kulíšek měl, jsem obrečela. Byl to šok. Proč zrovna můj Kulíšek? Malý voříšek, který se narodil v psím útulku, a když se pak dostal k hodnému pánovi, ten mu po dvou letech zemřel. Dostal se k nám a zdálo se, že konečně našel ten pravý psí ráj. Ale přesně podle přísloví o čertu a větší hromadě, postihla Kulíška další rána. Zákeřná a nevyléčitelná nemoc. Epilepsie. Nemoc, jejíž projevy se v nejlepším případě dají omezit na minimum podáváním léků (které ovšem zase nejsou příliš šetrné k játrům).

Co na to veterinář 

Veterinář, se kterým jsme první epileptický záchvat okamžitě konzultovali, nás uklidnil, stručně nám objasnil situaci a řekl, že prvních několik záchvatů ještě nemusí znamenat tragédii. Bohužel nezůstalo jen u nich, a tak jsme se po prostudování dostupných materiálů o epilepsii u psů rozhodli dovézt Kulíška na vyšetření na kliniku Jaggy v Brně.

Klinika Jaggy

Je to jediné veterinární zařízení u nás, které se na epilepsii psů přímo specializuje. Tam udělali Kulíškovi neurologická vyšetření, krevní testy, vyšetření mozkomíšního moku a EEG. Kliniku Jaggy mohu vřele doporučit všem, kteří se potýkají s podobným problémem svého pejska. Péče zde samozřejmě není zadarmo, ale již podle prvního setkání s kterýmkoliv z lékařů poznáte, že pejska dáváte do dobrých rukou.

Jejich přístup je profesionální a velmi vřelý zároveň. Určitě chápou, s jakým strachem k nim většina páníčků nese svou psí ratolest. Myslím, že já jsem se bála za Kulíška. Dvě hodiny strávené v čekárně daly mé nervové soustavě na frak. Napadlo mě dokonce, zda mě bude mít Kulíšek ještě vůbec rád, když jsem ho tak zradila a vydala ho napospas cizím lidem.

Výsledky vyšetření

KulíšekJeho vyšetření dopadla dobře, což v tomto případě znamená, že se nepotvrdil ani nádor na mozku ani žádný jiný problém. Nemoc, kterou Kulíšek trpí, je idiopatická epilepsie, tedy epilepsie bez detekovatelného příčinného onemocnění. Léčba takového onemocnění je doživotní a kromě podávání antiepileptik zvýšené péče se s ní mnoho nenadělá.

Cestou domů z kliniky byl Kulíšek asi velmi vyděšený, část vyšetření je prováděna pod narkózou, byl ještě částečně omámený, a dostal další záchvat. To rozptýlilo mé pochyby o tom, zda mu mám léky začít podávat. Epileptické záchvaty jsou pro psa (ale nejen pro něj) velmi vyčerpávající. Kdo někdy viděl vyděšené a dezorientované zvířátko po epileptickém záchvatu, asi mi dá zapravdu. Musela jsem proto zvolit menší zlo a Kulíšek začal pravidelně 2x denně užívat antiepileptika. Naštěstí si pilulku bere bez problémů, vždy zabalenou do lákavého a voňavého obalu. Jak jsme byli upozorněni, pejsek má po nich větší chuť k jídlu, proto je třeba ho trochu omezovat, abychom si z epileptika neudělali ještě obézního chudáka.

Epileptické záchvaty v klastru

Po relativně delším čase však přišel opět záchvat, a ne jeden, ale rovnou celý řetězec. Dvě noci jsme pořádně nespali, protože Kulíšek měl každé asi tři hodiny své potíže. Záchvaty byly krátké, ale pejsek byl po nich jakoby duchem nepřítomný, běhal bezhlavě po bytě, narážel do stěn, nepoznával mě. Až po několika minutách si asi uvědomil, kde je a kdo je ta rozespalá osoba, která na něj ustavičně mluví, i zorničky se mu zúžily do normální velikosti a začal trošičku vrtět ocáskem. Teď je druhý den bez záchvatu, ale jeho chování ještě stále není úplně uvolněné a normální, tiše kňučí, úzkostlivě si hlídá moji přítomnost, je mi doslova stále v patách. Má neuvěřitelnou chuť k jídlu, nebýt jeho lesknoucí se srsti a zakulaceného tělíčka, člověk by mu málem uvěřil, že ho trápíme hlady. Nosíkem nakukuje do lednice, jakmile ji otevřu, ve spíži se dobývá do kbelíku s granulemi. Naše druhá psí ratolest Sandy toho samozřejmě využívá ve svůj prospěch a nikdy nedopustí, aby se na ni s čímkoli na zub zapomnělo.

Po konzultaci s klinikou teď vyčkáváme, pokud se objeví další potíže, budeme muset zvýšit dávku léku. Stále doufám, že to nebude třeba a Kulíšek bude mít zase na nějaký měsíc od záchvatu pokoj.

Závěrem

A abych nezapomněla – Kulíšek mě má rád pořád, možná ještě o něco víc. Zkušenost na klinice nás hodně sblížila. Když jsem si ho odnášela domů v náručí, ještě unaveného narkózou, s vyholenou srstí na hlavičce, vyděšeného a zároveň odevzdaného, proběhlo mezi námi spoustu rozhovorů beze slov. Věděl, že jsem to udělala pro něj. Věděl, že v mém náručí je úplně bezpečný. A já věděla, že to ví.

Sylvie a Kulíšek

(Veškeré odborné informace jsou čerpány z článku MVDr. Šrenka “Epilepsie psů” a z ústní konzultace s tímto veterinářem a MVDr. Jeserevičem z kliniky Jaggy)

  1. 1 17. Říjen 2009, Eva napsal:

    Dobrý den, mám na vás pár otázek. Včera moje fenka fr.buldočka (bude jí rok) dostala epileptický záchvat. Strašně nás to vyděsilo. Příští týden půjde na vyšetření. Chtěla jsem se zeptat co děláte, když pejsek dostane záchvat?
    Předem moc děkuji za odpověď. Eva M.

  2. 2 17. Říjen 2009, Amálka napsal:

    Dobrý den,
    podle mých zkušeností je nejlepší pejska při záchvatu jemně držet, spíš jen hlídat, aby se neuhodil do hlavičky. Tak Kulíškovi podpírám hlavičku, hladím ho a mluvím na něj, aby věděl, že na to není sám. Nic jiného, než pejska hlídat a dávat mu najevo, že ho máte ráda, moc nemůžete. Ale já věřím, že to není málo. Že Kulíšek nějak cítí, že jsem s ním, i když je v tu chvíli “mimo”.

    Samozřejmě pokud je situace dramatičtější a záchvat nepřestává, nebo je moc silný, nebo následují další a další za sebou, pak je vhodné – po doporučení veterináře – podat rektálně diazepam. Ale pouze v případě, že ho veterinář vašemu pejskovi přímo předepsal.

    Držím palce, Amálka

  3. 3 29. Říjen 2009, Veronika napsal:

    Dobrý den,chtěla bych se zeptat,mám čtyřletého jorkšíra a již po páté v tomto roce měl záchvat.veterinář nám řekl,že to vypadá na epilepsii.přečetla jsem si Váš článek,prohlédla si stránky zmiňované kliniky.a zajímalo by mě,kolik tam stojí přibližně takoé vyšetření.děkuji. Hezký den.Veronika

  4. 4 30. Říjen 2009, Amálka napsal:

    Hezký den,

    vstupní vyšetření Kulíška nás tehdy stálo kolem 4 tisíc – ale je to pár let zpátky, možná to bude dnes o něco více. Byl v tom rozbor krve, odběr mozkomíšního moku, EEG, neurologické vyšetření.

    Držím palce vašemu pejskovi, mějte se hezky,

    Amálka

  5. 5 3. Prosinec 2009, Lenka napsal:

    Dobrý den.Mám 7 letou fenečku Vikinku z útulku.Máme ji už od štěněte,ale v posledních asi dvou letech začíná trpět epileptickými záchvaty.Vše jsme konzultovali s veterinářkou,ale jelikož má jen slabé záchvaty a jen tak 1 za 3-4 měsíce tak prý ještě není nutné podávat antiepileptika.Dostali jsme předepsané jen nějaké homeopatika na uklidnění nervů a občas podáváme i magnesium….Mám na Vás tedy dotaz kolik tak zhruba stálo to vyšetření na klinice Jaggy v Brně?Vím,že jsou to osobní informace,takže se velmi omlouvám,že se na to ptám….Děkuji.Lenka

  6. 6 4. Prosinec 2009, ALENA napsal:

    DOBRÝ DEN,DNES JSME NAŠLI NAŠEHO PEJSKA NĚMECKÉ DOGY LEŽET NA ZEMI,OVÁLENÝ V BAHNĚ,KLEPAL SE,BYL MIMO,NEMOHL VSTÁT,ZVEDALI JSME HO.MYSLÍTE SI,ŽE SE MŮŽE JEDNAT O EPILEPSII?NEBO TO MOHLA BÝT SRDEČNÍ SLABOST?JE MU TEPRVE 3 A PŮL ROKU.JSEM Z TOHO V ŠOKU.JAK PŘESNĚ POZNÁM EPILEPSII?DĚKUJI ZA VÁŠ NÁZOR.CO SI MYSLÍTE,ŽE BY TO MOHLO BÝT.DĚKUJI MOC.

  7. 7 5. Prosinec 2009, Amálka napsal:

    Cena vyšetření na Jaggy – to první vyšetření, tedy EEG, vyšetření mozkomíšního moku, krevní testy a neurologické vyšetření nás tehdy, před pár lety, vyšlo na cca 4 tisíce korun. Dnes to bude nejspíš o něco více.
    Držím Vikince palce, epilepsie je hrozná potvora …

  8. 8 5. Prosinec 2009, Amálka napsal:

    Pejsek na zemi – jen podle toho, co popisujete, se to moc odhadovat nedá. Nepíšete, jestli měl pejsek křeč, jestli byl dezorientovaný, jestli třeba slintal a podobně.
    Určitě vám doporučuji, abyste co nejdříve vyhledali veterináře. Může to být epilepsie, ale může to být i něco mnohem rychlejšího, pokud by to bylo srdíčko nebo třeba otrava, šlo by doslova o minuty. Určitě s návštěvou doktora neotálejte.
    Epileptický záchvat poznat můžete, má poměrně typický průběh, o tom tady píšu v článcích, ale jestli je to opravdu epilepsie, to pozná jenom veterinář, pokud provede testy. Jinak se to zjistit nedá. Epileptický záchvat může vyvolat i jiné onemocnění.
    Držím palce, dejte vědět, jak na tom pejsek je.

  9. 9 6. Prosinec 2009, ALENA napsal:

    DOBRÝ DEN,JE MI NA NIC.JSME VŠICHNI VYŘÍZENÍ.DNES SE MU TO STALO PODRUHÉ,JEN SE ŠEL VEN VYČŮRAT,OPĚT PADL.MANŽEL MU DĚLAL MASÁŽ SRDCE,ALE BOHUŽEL MU JIŽ NEDOKÁZAL POMOCI.BYLO MU 3 A PŮL ROKU.NÁDHERNEJ PES NĚMECKÉ DOGY.BUDEM SE S TÍM DLOUHO SMIŘOVAT.NIKOMU TO NEPŘEJU.JE TO OBROVSKÝ ŠOK.NÁŠ 5 LETÝ SYN SE S TÍM NEMŮŽE VYROVNAT.
    NO NIC,TAK DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ A PŘEJI VŠEM,AŤ MAJÍ ZDRAVÉ MILÁČKY….MY SI MYSLÍME,ŽE ASI SRDÍČKO.JEN KŇUČEL A PAK PŘESTAL DÝCHAT.EPILEPSIE BY ASI BYLA KŘEČOVITÁ A BYLA BY TŘEBA VÍCKRÁT.TOTO SE MU PODRUHÉ STALO A STALO SE TO OSUDNÝM.
    ZDRAVÍM VŠECHNY A PŘEJI VESELÉ CHVILKY S VAŠÍM ČTYŘNOHÝM PŘÍTELEM……..ALENA.

  10. 10 27. Prosinec 2009, Jana napsal:

    Náš milovaný Lucky- franc.buldoček,měl od června serozní rýmu,prý alergickou,měl ji jenom venku. Koncem listopadu byl očkován trojkombinací a za 19 dní dostal první záchvat.Byl atipický,neuvěřitelné množství čistého hlenu.Ten den ho dostal ještě 2x,je jasné,že jsme jeli do nemocnice.Krevní vzorky v pořádku.Dostal Prednison a barbiturát na noc.Je to už měsíc a dnes dostal další 3 záchvaty.Je to moc těžké,z vitálního psa se stal uzlíček strachu-uvědomuje si,že se počůrá a čůrá hodně.Těžké je to i pro mně,bolí mi srdce,když ho vidím,jak se trápí. nevím,co mám dělat,chodím do práce,kvůli němu na půl úvazku,a pomyšlení,že se mu dostaví záchvat v době,kdy jsem v práci,je nepředstavitelné.Zemřel nám páníček a vlastně od té doby je divný.Je mu 13let

  11. 11 6. Leden 2010, Lucka napsal:

    Dobrý den,mám pejska Jorkšírka jménem Jack,když jsem ho poprvé dostala do ruky nečekala jsem co mě po tejdnu bude čekat dostal svůj první epileptický záchvat a to byl měsíc starý začal se šíleně klepat slintal tekla mu pěna s pusy a ležel jak kdyby byl mrtví.Nereagoval na nic tak jsme hned nasedli do auta a jeli na veterinu tam si ho nechali skoro 2 měsíce bylo to strašný nikomu nepřeju zažít takovej záchvat když je to ještě miminko.Dostala jsem ho domů dostal prášky a nějaký kapsle ale po roce začal šíleně slintat vymetal rohy narážel do všeho nevěděl kdo jsem slepej byl hluchej pak se to uklidnilo a dneska v noci dostal po pár měsících další záchvat tak ho máme na veterině znovu. Nedělá mu dobře léto to na něj lezou d záchvaty tak v létě s nim vůbec nechodíme ven doma máme větráky vše možný aby byl v létě v pohodě a nebylo špatně doktorka říkala kdyby byl záchvat nějakej silnej mohlo by mu až puknout srdíčko tak mi držte palce aby až jí budu dneska volat aby na tom byl líp.Děkuju Lucka

  12. 12 24. Leden 2010, Lucka napsal:

    Dobrý den, v říjnu 2009 jsem si vzala z útulku 8 letou fenku novofundlanďana – prý zdravou, jenže….asi po 14 dnech začala krvácet – zánět dělohy, který ji už léčil předchozí majitel, což jsem poznala podle očkovacího průkazu, ale ne příliš radikálně, atb nezabrali a do toho dostala epileptické záchvaty, celkem náročně jsem sehnala číslo na bývalého majitele a ten mi sdělil, že fenka záchvaty mívala, ale jen tak dvakrát ročně. No, já jsem si z ní udělala miláčka, byly jsme neustále spolu a zjistila jsem, že má třeba i 3 záchvaty za den, pak týden nic a pak opět 2 do týdne – bylo to různé, ale přesně jsem to evidovala.Problém nastal z operací, ta děloha se musela vyřešit, bylo vidět, že má velké bolesti, ale nikdo mi ji nechtěl kvůli záchvatům operovat – nakonec jsem díkubohu jednoho lékaře našla, takže tenhle problém je vyřešený. Také jsem ji zkusila nasadit Epilan – lidský lék na epilepsii a pejsek se evidentně zlepšil, ale záchvaty měla asi 6 krát do měsíce, je to dost náročné, strašně se u nich dusí, na prohlídce jsme zjistili, že má ještě nemocné srdce, takže dostává i léky na srdíčko a musím říct, že záchvaty ubyly – 2 do měsíce. Ráda bych se Vás zeptala, jestli i vy máte zkušenosti z Epilanem, můj praktický lékař mi nabídl nový lék, ale mám obavy ji terapii změnit, i když sehnat lidský lék pro psa je čím dál náročnější. A ještě chci poprosit o radu – dávala jste lék jednou nebo dvakrát denně? Já dávám ráno na srdíčko a večer na epilepsii, ale nějak si tím nejsem jistá a veterináři v mém okolí mé trápení bagatelizují a trasport na kliniku je obtížný, pejsek má záchvaty i v autě, což je dost nebezpečné.Předem děkuji

  13. 13 2. Únor 2010, Amálka napsal:

    Pro Lucku s novofundlanďankou:

    Tak to je opravdu šílené. Chudinka fenečka. Operaci dělohy, srdíčko a do toho epilepsie. To si snad ani představit neumím.

    S Epilanem zkušenosti nemám, Kulíšek bral celý život Phenaemal a KBr. U pejsků to dobře zabírá.
    Osobně si myslím, že pokud by pro Kulíška byl vhodnější nějaký jiný lék, určitě by mi ho na veterině doporučili. Jsem tam známá tím, že když jde o moje zvířata, na ničem nešetřím, i kdybych měla prodat barák. Takže pokud by bylo něco lepšího, dražšího, určitě by to byl Kulíšek dostával.

    To ale neznamená, že by vaší fence nemohlo zabírat něco jiného. Ono je to individuální a je potřeba to vyzkoušet, jak lék, tak i dávkování.

    A to dávkování taky závisí na léku, po kolika hodinách se má brát. Phenaemal jsme dávali dvakrát, ráno a večer.

    Jaké dostáváte léky na srdíčko? Moje Sandy brala Vetmedin. Moc jí pomáhal, moc. Hodně se po něm zlepšila a určitě jí pár měsíců života přidal. Taky je dost drahý.

    Dejte vědět, jak na tom fenečka je, moc vám držím palce.

  14. 14 2. Únor 2010, Amálka napsal:

    Pro Lucku s Jackem:

    Jak to s pejskem vypadá? Už ho máte zase doma? A co vám řekli na to, že má pejsek epilepsii už takhle od štěňátka?
    Všude se píše, že idiopatická epilepsie se většinou projeví ve věku jeden až dva roky. Samozřejmě, že to asi není pravidlo, ale většinou to tak je.

    Vysvětlili vám, čím to může být?

    Léto je opravdu zabiják. Kulíšek měl taky svůj nejhorší záchvat v létě, nejspíš ze sluníčka. Bohužel nás na to předem nikdo neupozornil a Kulíšek měl sluníčko moc rád …

    Dejte vědět, jak to vypadá, myslím na vás.

  15. 15 2. Únor 2010, Amálka napsal:

    Pro Janu s Luckym:

    Úplně vás chápu, že se o pejska bojíte, když jste v práci. Jste velmi obětavá, že i pracujete na kratší úvazek, abyste mohla být s ním. Lucky to určitě ví.

    Já jsem se taky snažila být s Kulíškem vlastně pořád, nikdy ho nenechávat o samotě.
    Ale když už odejít musíte, určitě pomůže, když místnost, kde ho necháte, trochu zabezpečíte. Aby tam nebyly ostré hrany, šňůry od nějakých spotřebičů, nic, co by na sebe mohl strhnout, nebo o co by se mohl zranit.

    Zní to šíleně, ale jde to, já jsem takhle byt vyplňovala třeba matracemi, polštáři, aby to bylo bezpečné. Záchvat sám o sobě pro pejska nebezpečný být nemusí (i když může …), ale horší je, když se pak probírá a začne bezhlavě lítat po bytě. Pak je potřeba, aby si neublížil.

    Držím palce, vím, jak moc je to těžké.
    Kulíšek mi pořád hrozně chybí. Ani to nikde moc neříkám, protože bych se rozbrečela.
    Pořád si v hlavě přemítám, jestli jsem udělala všechno, co jsem mohla.
    A jestli jsem nepřehlédla nějaké známky toho, že už je opravdu zle …
    Epilepsie je opravdu strašná svině …

  16. 16 7. Únor 2010, Blanka napsal:

    Vážená paní Amálko,
    velmi oceňuji vaše psaní o epilepsii.Děkuji,pomohla jste mi dokreslit obrázek takto nemocného psa.Naše labradorka se s ní potýká poslední měsíce také a tak mohu porovnávat.V duchu se já nevěřící modlím,aby se to nezhoršovalo.Podrobnosti netřeba,je to všude obdobné.Cítím s vaší ztrátou Kulíška.Zažila jsem ztrátu psa a vím,jak je to silné….Bl.

  17. 17 9. Únor 2010, Jana a Boníček napsal:

    Dobrý den,
    chci se Vám také svěřit s trápením, ktré potkalo pejska Boníčka /kokršpaněla/ mé dcery.Asi před rokem dostal svůj první epileptický záchvat,bylo to děsivé, protože nikdo nevěděl, co se děje, protože do této doby to byl zdravý pejsek.V té době mu bylo devět let.Po různých vyšetřeních byla stanovena diagnoza epilepsie.Pak se ještě objevily nějaké záchvaty,ale nyní měl od srpna klid.Dostával léky na epilepsii a ještě na štítnou žlázu.V pátek se mu objeily další záchvaty, to už dcerka zjistila, když přišla domů z práce a pejsek se choval už tak nějak divně, nebyl ve své kůži.V sobotu opět záchvaty a večer tak veliký, že se z toho vůbec nedostal a záchvat trval neuvěřitelných devět hodin, vlastně celou noc.Když volala dcerka veterinářům, tak jejich postoj byl docela likvavý a nechtěli se nechat rušit z víkendového klídku.Nakonec ze zoufalství dcera zavolala holičce, která pejska stříhávala a znala ho a ta se snažila ji radit do jen mohla./Měla už také nějaké zkušenosti,sama má pejsky/ Když už se pejsek po tak dlohé době neprobíral ze záchvatů a byl šíleně vysílenýna stále měl křeče /nepúomohl ani diazepam/Tak se dcerka musela rozhodnout k tomu nejhoršímu, nechat pejska uspat,aby skončilo jeho trápení.Jsme z toho celá rodina úplně vedle.Byl to hrozně hodný a milý pejsek, no prostě člen rodiny.Když ho přinesla nemohoucího na tu poslení injekci, tak veterinář se ani na nic nezeptal.Je to hrozné, jaký to byl přístup.Nejhůře to nese sedmiletý vnouček, který se s tím nemůže stále vyrovnat a je nešťastný.Dcera mu vysvětlila, že je pejsek v psím nebíčku , a že už ho tam nic nebolí a že se na ně dívá atd…..Už se mi zase řinou slzy do očí.Tak jsme vnoučkovi slíbili, že uděláme peskovi pomnníček na zahrádce a on říkal, že mu tam bude dávat každý den čerstvé kytičky.Člověka z toho bolí srdce,ale už se nedá nic dělat.V tomto případě byla epilepsie velice krůtá.Díky,že jste mne vyslyšeli a určitě také posmutněli z tohoto příběhu.Opravdu se nedá zapomenout na 10 let prožitých s psím miláčkem.Jana

  18. 18 9. Únor 2010, Amálka napsal:

    Milá Jano,
    tak to je velice smutný příběh. A to hlavně díky postoji veterináře. K takovému už bych nikdy nešla.
    Já mám štěstí, že mám blízko veterinární kliniku Neovet, kde se o moje zvířátka vždycky postarali tak, že takovou péči jsem neviděla ani v normálních nemocnicích.
    Můj milovaný Kulíšek byl v posledních minutách obklopený lidmi, kteří za něj doslova dýchali, jen aby se mě ještě dočkal.
    Boníčka je mi moc líto. Ale ty dlouhé záchvaty jsou opravdu vyčerpávající a pejskům ubližují. Také jsme s Kulíškem pár takových prožili. A jestli byl pejsek nemocný i jinak, píšete o lécích na štítnou žlázu, možná už toho na něj opravdu bylo moc.
    Držte se a pozdravujte vnoučka, řekněte mu, že kytičky Boníčka určitě potěší. A že bude pořád s ním. Taky mám na zahrádce několik zvířecích hrobečků a věřím, že všichni, které jsem tolik milovala, se na mě odněkud dívají.
    Amálka

  19. 19 10. Únor 2010, Jana a Boníček napsal:

    Amálko,
    díky ti moc za tvá milá písmenka.Opravdu mne to moc potěšilo, že jsi človíček, který se dovede vcítit do takové situace o jaké jsem ti napsala o našem milém Boníčkovi.Lidé, kteří žádného pejska nemají,tak ani neví, že je to tvor, který je oddán, svému páníčkovi tělem i duší.Dokáže patřičně ocenit péči o něj , což se o hodně lidech říci nedá.Já jsem opravdu ráda, že jsi se vcítila do naší situce a svými řádky jsi nám moc pomohla od bolesti na srdíčku.jen co bude venku jaro, tak na zahrádce uděláme pomníček a určitě na svého miláčka nikdy, nikdy nezapomeneme.Měj se moc krásně zdraví tě Jana

  20. 20 11. Únor 2010, Mirka a Betynka napsal:

    Milá Jano,
    taky teď zrovna prožívám velmi smutné dny, můj pudlík Betynka by se měl dožít v červnu 14 let, ale už se asi nedožije.Je to (nebo tedy spíš už byl velmi živý a hravý pejsek až do doby před 14 dny)To ji začaly problémy – hodně pila, pak dostala průjem a stále ji to nutilo ven,pak začala zvracet (to všechno až během těch posledních 2 týdnů)a včera odpol. když to vypadalo, že už se jí dělá lépe, vzala si dokonce půlku jejího oblíbeného piškotku a následně dostala tak strašný záchvat (kdo to nezažil, neumí si to ani přestavit)Koukáte na svého milovaného pejska a pomoci mu nemůžete. Tak jssem s ní běžela k veterináři a ten mi po vyšetření a odběru krve sdělil, že je to totální kolaps ledvin a další vysledky také nic dobrého.Dostala ještě včera infusi, dnes jdeme na druhou, ale mezitím ted měla zase slabší záchvat tak nevím. Sedím s ní v náručí, slzy mi tečou a děsím se toho okamžiku….Mirka

  21. 21 11. Únor 2010, Amálka napsal:

    Pro Mirku a Betynku

    Tak to je mi moc líto. Moc. Držte se. Betynka má štěstí, že má takovou paničku, která dělá úplně všechno pro to, aby jí pomohla, nebo trápení alespoň usnadnila.
    Vím, jak moc to bolí, když vidíte, že je na tom pejsek zle. Někdy se stane zázrak, někdy ne, ale důležité je, že jste při ní, že jí neodepisujete dřív, než to bude opravdu nutné. A Betynka to ví, tomu věřte.
    Chovejte jí a tulte, jak jen to půjde.
    Když pak člověk zůstane sám, tak pochopí, že jenom to bylo důležité … ta blízkost, láska. Škoda každé chvíle, kdy svého pejska nepohladil …
    Moc na vás myslím, pohlaďte Betynku i za mě.
    Amálka

  22. 22 11. Únor 2010, Amálka napsal:

    Pro Janu

    Jsem moc ráda, když můžu aspoň na dálku trochu potěšit, podpořit.
    Ztráta někoho milovaného je vždycky bolestná. Na zahrádce jsem zasadila jak Sandy, tak Kulíškovi takový maličký stromeček, mini jehličnánek, abych na ně měla trvalou vzpomínku.

    Amálka

  23. 23 11. Únor 2010, Jana napsal:

    Pro Mirku a Betynku.
    Milá Mirko, úplně chápu, co teď prožíváš.Já dcerka jsme prožívali konec minulého týdne ve velkém strachu o pejska Boníčka.Jeho nemoc epilepsie mu nepřála , aby to byl nadále pohodový pejsek jako před tím. Tato nemoc začala před rokem.Už to vypadalo nadějně, protože od srpna neměl žádné záchvaty, až do minulého týdne.a to byl záchvat za záchvatem, jak jsem tady již písala.Nakonec dcerka usoudila, že po devítihodinovém záchvatu už to pejsek nemůže vydržet, byl stále v křečích a nemohla mu pomoci.Zvěrolékaři neměli vůbec zájem, protože to bylo o víkendu.Nakonec je prosila o injekci,aby pejska uspali a ukončili jeho trápení.Už jsme si to moc oplakali,ale věříme, že je mu opravdu lépe, že už ho nic nebolí a že my jsme stále s ním a on s nami.V létě mu uděláme na zahrádce pomníček a vnouček si přeje, že mu tam budeme dávat kytičky.Já jsem si právě dala na plochu obrazovky jeho fotečku a opět mi tečou slzičky.Já ti moc přeju, pokud to bude možné, tak ať se tvůj pejsek uzdraví.Ale někdy je ta nemoc tak ošklivá, že je lepší zvolit i když bolestivou cestu,ale pro miláčka je to vysvobození od ukrutných bolestí a to je ta co zvolila moje dcerka.Proto ti ještě jednou moc a moc přeji,aby pejsek sebral síly a byl tu ještě s váma.A Amálka je moc fajn paní,umí slůvkem potěšit a zmírnit tu bolet.Tak přeji Betynce zdravíčko a tobě hodně pevné nervy Jana

  24. 24 11. Únor 2010, Mirka a Betynka napsal:

    Milá Jano a Amálko,
    moc vám oběma děkuju za krásná slova.Člověku to trošku uleví, když ví, že na světe běhají ještě takoví lidičky jako jste vy ! Teď jsem přišla s Betynkou z veteriny, dostala 2. infuzi a leží tady jak lazárek. Pan doktor mi trošku potěšil, že by ty ledviny mohly zase “naskočit” ale tak po 4-5 infuzi. Tak budu doufat. Mějte se hezky,
    ze Slaného zdraví Mirka.

  25. 25 11. Únor 2010, Jana napsal:

    Ahoj Mirko,
    určitě se na vás usměje štěstíčko a pejsek bude zase fungovat.Jen to chce určitě nějaký čas. Já ti držím z celého srdce pěstičky a zdravím tě Jana z Chebu

  26. 26 11. Únor 2010, Amálka napsal:

    Ahoj Mirko a Jano,
    Mirko – to je výborná zpráva, mám z toho radost a držím palce, aby to opravdu pomohlo. Člověk by to nikdy neměl vzdávat.
    Nevím, jestli jste četly moje povídání o starém kocourovi, tady v blogu, ale to byl zářný příklad. Veterináři už ho viděli utraceného, všechny testy špatné, čekalo se jen na poslední, který to měl všechno potvrdit. Veterináři si byli jistí, že to potvrdí. A nakonec ten poslední, nejposlednější test ukázal, že to celé není pravda a že ten kocourek nemá nakažlivou nevyléčitelnou chorobu. Stal se zázrak. Proto na zázraky věřím, opravdu. A kocour zrovna dneska vyjídal mým kočičkám misky :-), a docela čiperně :-).
    Moc na vás myslím a budu ráda, když zase napíšete. Taky mám radost, že je na světě někdo, jako já.
    Amálka

  27. 27 12. Únor 2010, Mirka - už bez Betynky napsal:

    Milá Jano a Amalko,
    moc mě potěšilo těch pár řádku od vás obou. Včera jsem ještě měla naději a radost, že se Betka po té infuzi “zlepšila”. Večer však se to rapidně zhoršovalo, měla jeden záchvat za druhým. Celou noc jsem ji měla u sebe a držela za packu, při každém zachvatu jsem ji zklidnovala a hladila. Snad to vnimala. Večer už se vůbec ani neudržela na nožičkách. Ráno dokonce začala už trochu naříkat, to jsem myslela, že mi utrhne srdce.To už jsem se ale rozhodla, že ji nenechám trápit a přistoupím k tomu nejhoršímu – i když pro ni asi k nejlepšímu. Ráno jsem zavolala synovi a ten mi odvezl i s Betynkou na místní veterinu. Tam jsem (a při cestě zpátky) prožila asi nejhorší hodiny mého života. Teď už se jen utěšuji, že se Betynka na mne z psího nebíčka dívá a nic už ji nebolí. Já si zatím nedovedu představit, jak tu budu žít sama bez ní. Děti už jsou z domova a Betynka pro mne byla vším. Děvčata mějte se moc a moc hezky, já vám určitě zas brzy napíšu, jak se s tím vším srovnávám. Zdraví Mirka ze Slaného.

  28. 28 12. Únor 2010, Blanka Cabalková napsal:

    Náš Timík měl jako štěnátko epilepsii, tak to diagnostikoval veterinář a dal nám prášky, které měl údajně užívat stále-prostě do konce života.Přečetla jsem si příbalový leták a vůbec se mi to nelíbilo,jaké to může mít vedlejší účinky,hlavně na játra.Tak léky bral asi týden-10dní,pak jsem veterináři volala,že mu to dávat nebudu,z důvodů vedlejších účinků.Řekl,že tedy ať je po mým,ale nesmím to vysadit najednou,postupně během dalších 10 dnů. No zkrátili jsme to na 2x a od té doby neměl prášek.Je mu 9 let, záchvaty měl během 1roku asi 5x-7x, pak dlouho nic, potom po nějaké době asi 2-3 záchvaty,to vše v době do jeho asi 3-4let.Od té doby klídek.Ale nepřešlo to samo,celý rok,od doby zjištění epilepsie-tedy od štěněte,pil denně odvar z kopřiv.Dávala jsem mu půl hrnku/250/ večer do jídla,zamíchala s masem s rýží,nebo vločkami a baštil to rád.Dokonce jsem tento odvar dávala ten zbytek z hrnku dvoum mým čubinkám,rozdělila jsem je o tu polovinu v hrnečku a opět zamíchala do jídla – to aby jim to nebylo líto,aby to mělo stejný pach.Oni si ty misky dříve očuchávali.Takže vřele doporučuji,je to starý babský recept,vyčetla jsem to v brožurách od Marie Treben.Přeji všem epileptikům brzké uzdravení.

  29. 29 12. Únor 2010, Blanka Cabalková napsal:

    Ještě něco k epilepsii – nyní mám dobré zkušenosti s čínskou medicínou, je tam několik přípravků,některé předčí jakýkoliv chemický lék. A doporučila bych rozhodně kalciové kapsle pro zlepšení výkonnosti nervového systému, k tomu antilipidový čaj. Čína má skutečně přípravky na všechny nemoci.Je to jak pro lidi, tak pro zvířátka. Pokud máte zájem o bližší informace mail. blankacabalkova@seznam.cz

  30. 30 12. Únor 2010, Amálka napsal:

    Mirko,
    tak to je mi moc líto. Myslím na tebe i na Betynku. Ano, nejspíš to bylo pro ní dobře, nedalo se už nic víc udělat. A udělala jsi mnohem víc, než obyčejný pejskař. Betynka to určitě cítila, že jsi s ní.
    Držím palce, aby ses s tím vyrovnala, i když vím, že to vůbec není lehké. Pro mě jsou moji pejsci taky jako součást mě. Na Kulíška pořád myslím a zdá se mi o něm. Drž se, nejsi sama, kdyby něco, jsme s tebou!
    Amálka

  31. 31 12. Únor 2010, martin kolař napsal:

    dobry den chtel by sem se zeptat nas pes miva epilepticke zachvaty asi tak 4 do mesice a prave jeden mela nedavno a zacala ji spusi tect krev je to normalni pri epileptyckem zachvatu a chtel by sem se zeptat jak tomu predejit?

  32. 32 12. Únor 2010, Jana napsal:

    Ahoj Mirko,
    je mi moc líto, že Betynka už nezvládla svou nemoc,ale určitě si pro ni udělala všechno, co jen šlo , určitě do poslední chvíle vnímala tvůj hlas a tvé pohlazení.Tvé rozhodnutí ukončit její trápení, bylo to nejlepší co jsi mohla udělat,i když to hrozně moc bolí.Náš Boníček odešel do psího nebíčka minulý týden, jak jsem tady písala.Hrozně to bolelo a stále bolí.Dcerka taky pro něj udělala úplně všechno, co jen bylo vjejich silách.Pak užjen zbývalo, skončit jeho trápení, nebo by jí to snad utrhlo srdce.Teď už milá Mirko se Boníček s Betynkou radostně prohánějí v psím nebíčku a jsou šťastni, protože pro ně jejich paničky udělali to nejlepší co jen mohly, přestože se s tím těžce vyrovnávají.Ale my máme všude Boníčkovo fotečky a stále si s ním povídáme.Určitě nás vidí a slyší.tak jsme to museli vysvětlit i vnoučkovi, který se s touto situací taky jen velice těžko vyrovnává.I ty si s Betynkou povídej, ona je určitě s tebou a vidí tě a slyší tě.My na jaře uděláme na zahrádce na jeho památku pomníček a stále na něj budeme myslet.Pokud máš tu možnost taky, udělej to pro Betynku.Tady ti posílám svoji mailovou adresu a určitě mi můžeš písnout: jeny.an@seznam .cz
    Tak přeji ti hodně , hodně síly a určitě jsou pejskové v nebíčku spokojeni.Zdraví tě Jana

  33. 33 12. Únor 2010, Amálka napsal:

    Pro Martina

    Ano, při epileptickém záchvatu se může i stát, že si pejsek při žvýkacích pohybech poraní trochu jazyk nebo ret a pak mu může krev téct. Nevím, jak je to časté, Kulíškovi se to prostě stalo občas. Pokud je to jen trochu, že jen vidíte krvavé sliny, nemusíte se bát. Ale samozřejmě je pak potřeba se podívat, jestli si pejsek neublížil víc.
    Pokud by krev tekla hodně, pak už bych šla radši k veterináři. Může to být i něco, co se záchvatem nesouvisí, třeba zánět dásní.
    Přeju hodně sil,
    Amálka

  34. 34 12. Únor 2010, Amálka napsal:

    Pro holky

    Určitě je to tak. Boníček a Betynka už běhají spolu po louce a je jim dobře. Určitě se tam potkali s Kulíškem a Sandy.
    Povídejte si s nimi, já mám taky všude kolem jejich fotky a jsou pořád se mnou. Pomůže to trochu snášet tu bolest.
    Ale nikdy se to nezahojí úplně …
    Amálka

  35. 35 13. Únor 2010, Jana napsal:

    Amálko,
    už jsem na to také myslela, že se tam setkají Betynka, Boníček, Sendynka i Kulíšek a budou pro nás vysílat jen samou kladnou energii,aby nám bylo lehčeji a určitě si rádi vyslechnou, když si s nimi budeme povídat.Přeji ti pěkný víkendíček Jana

  36. 36 16. Únor 2010, Mirka napsal:

    Milá Amálko a všichni dobří človíčkové, kteří zde píšete, případně se podělujete o bolest na ztrátou svého milovaného zvířátka. Amálko Ty máš srdíčko ze zlata !! Ani nevíš, jak mi to pomáhá, když to tady všechno pročítám, možná, že už jsem tu našla i kamarádku Janu, se kterou už si písáme mejlíčky. Je mi hrozně smutno. Nejhorší je to snad ráno, nikdo mi nepřijde olíznout “čumáček”, nikdo nečeká až mu dám “papáníčko”. Včera jsem musela “vypadnout” z domova na celý den, nemůžu tady být, Betynku všude vidím a slyším. Určitě zase napíšu !! Mirka

  37. 37 16. Únor 2010, Amálka napsal:

    Milá Mirko,
    to dobře znám. Když mi umřela moje úplně první psice Ťapička, bylo mi příšerně. Když jsem šla bytem po tmě, automaticky jsem našlapovala tak, abych na ní nešlápla … a pak jsem si vždycky uvědomila, že už nemusím. Její pelíšek, hračky, mističky … pořád jsem jí viděla, jak si hraje …
    A tak jsem brečela a brečela, až jsem se dobrečela do útulku a donesla jsem si Sandy.
    Pak k nám přišel Kulíšek, takže když po letech umřela Sandička, měla jsem tam jeho, a to mi moc pomáhalo. Navíc jsem hned nafasovala na hlídání kamarádčina zlatého retrievra Beníčka, kterého byl najednou plný dům, byl hodný na Kulíška a bylo to moc fajn.
    A teď, když umřel Kulíšek, mám tu zase holky, které mi hrozně pomáhají.
    Takže moje rada je, co nejdřív dalšího pejska. Ať už je to štěňátko, se kterým člověk začíná od začátku, nebo starší pejsek z útulku, na kterém je zase krásné, že už má svojí osobnost, nějakou minulost, kterou člověk objevuje a pomáhá zacelit rány na srdíčku.
    Pokud to jde, tak pejsek je nejlepší pomoc!
    Amálka

  38. 38 27. Únor 2010, Mirka napsal:

    Milá Amálko,
    nedá mi, abych Ti ještě jednou nenapsala pár slov a ještě jednou poděkovala za všechno, co tu písáš. Včera to bylo už 14 dnů, co mě moje milovaná Betynka opustila. Jak mi bylo tehdy, to už jsem tu všechno vypsala. Hodně slziček jsem vyronila a mám chvíle, kdy začnu brečet a brečet. Teď jsem si několik dnů vybírala fotky z CD, tiskla a udělala si taková 2 malá albíčka. Tak to mi samozřejmě taky při tom tečou slzičky. Nejhorší jsou ale videa, co mám z foťáku, na ty koukat zatím nemůžu. Fotka je taková mrtvá věc, ale když vidím a slyším Betynku na videu, jak si hraje a dělá různé blbinky ….
    Amálko ještě jednou Ti moc a moc děkuju za všechno tady. Strašně mi to pomáhalo. A musím Ti taky říct, že už jsem zjistila, že bez pejska být nemůžu. Dcera mi už hledá v inzerátech, já také koukám, ale chtěla bych ho až v létě. Když už to takhle s Betynkou dopadlo, tak potřebuju nějaký oddechový čas. Až budu mít štěňátko, určitě Ti tady dám vědět. Měj se moc hezky Amálko.
    Zdraví Mirka

  39. 39 18. Květen 2010, Zuzana napsal:

    Dobrý den, všem.
    Jelikož jsme byli nuceni před necelým rokem uspat maminku naší Pepinky, tak máme momentálně opravdu veliké obavy, že trpí právě Epilepsií. CCa před 4 týdny prodělala první záchvat. Z ničeho nic při venčení se mi najednou optřela o nohu rozklepala se, šíleně slintala, počůrala se a nožky se jí rozjížděli do všech stran. Nás veterinář hned odpoledne po odběru krve konstatoval částečnou dehydrataci smíšenou s nějakým virem. Jakým mi nedokázal říct. A díky tomu prý mohla dostat záchvat. Pepinka odpočívala měla nakázaný klid a hodně tekutin. Zdála se v pořádku. Bohužel před několika dny v noci prožila další záchvat, při kterém spadla z postele (je to náš mazlík) a průběh byl stejný jako předtím. Křeče v celém tělíčku, slintání a pomočení. Navíc po tom několik minut mlaskala jako když má sucho v tlamičce. Celou noc jsem jí pak nespustila s očí a hlídala dýchání. Ráno byla zas v pořádku. Myslíte že by to opravdu mohla být epilepsie? Děkuji Zuzka

  40. 40 19. Květen 2010, Amálka napsal:

    Pěkný den, Zuzko,

    podle toho, jak záchvaty popisujete, by to epileptické záchvaty být mohly. U Kulíška se to přesně takto projevovalo. Třas, počůrání, mlaskání.
    Nicméně záchvaty mohou mít v určitých případech i jinou příčinu, je potřeba udělat ještě další vyšetření (nejlépe Vám poradí na klinice Jaggy, kde jsou na to odborníci). Teprve pokud nezjistí žádný další problém, mohou konstatovat, že je to epilepsie idiopatická. A pak mohou Pepince naordinovat nějaké léky.

    Držím palce, určitě dejte vědět, jak to dopadlo a jak se Pepinka má.
    Amálka

  41. 41 19. Květen 2010, Zuzana napsal:

    Dobrý večer Amálko.

    Moc děkuji za odpověď. Objednáme se a uvidíme jak nám pomůžou. Ještě jednou moc děkuji. Všem ostatním přeji hezké žážitky se svými mazlíčky.

    Zuzka

  42. 42 20. Září 2010, Andrea napsal:

    Dobrý den, ve čtvrtek ráno můj 15letý pejsek (kříženec Shit-zu) začal kňučet, najednou se převalil na zadíčka, počůral se a začal se klepat, byla jsem z něj v šoku, držela mu hlavičku a mluvila na něj, když se probral, letěla jsem k němu k veterináři. Ten řekl, že je to pravděpodobně epileptický záchvat, ale že celkové vyšetření nemá cenu. Dnes je neděle a stalo se mu to znova, tentokrát ležel vedle v místnosti a slyšela jsem jak hrozně nahlas štěknul (zavyl). Myslíte že celkové vyšetření opravdu nemá cenu jen proto že je starý ? Už 4roky bere prášky na šelest, tak jen doufám, že to s tím nějak nesouvisí. Jsem zoufalá a vůbec nevím co mám dělat…..

  43. 43 7. Říjen 2010, Amálka napsal:

    Andreo,
    určitě bych neřekla, že vyšetření nemá cenu … alespoň bych se snažila … třeba bych zkusila ještě jiného veterináře, co řekne.
    Jasně, že tvůj pejsek už má svůj věk, moje první psice umřela v 16 letech, ale přeci jen …
    Alespoň nějaké léky by dostat měl, aby neměl záchvaty. Určitě bych to nevzdávala.
    Drž se,
    Amálka

  44. 44 24. Listopad 2010, Ester napsal:

    Jsem moc rada, ze jsem masla odkaz na tuto stranku. Mam dva pejsky a to am. staforda – pes/4,5r./, je to nalezenec a fenu am. buldoga/3,5r./, mam ji od stenete, ale byla odchovana v chlivku u prasat, takze nemela zadne navyky, kudy sla, tam curala. Nechce si moc hrat, vstava v 11h, hodne lezi, behat umi, ale vyjimecne. Mam praci doma, takze mam o psech prehled. Mela pred tydnem zrejmne epil. zachvat, mela stazene svaly, pena u pusy, na zaver se pocurala, to trvalo par minut. Pak se probudila vyskocila a divne zacala pobihat, kdyz jsem na ni mluvila, nevnimala, ocuchala mne a druheho psa, za ktererym chodila a neustala k nemu cuchala. Pozdeji jsem o tom premyslela, ze to neni poprve, jen tohle bylo silne, stava se to, ze usne, vzbudi se vystekem, pak divne kouka, jako kdyz nevi, kde je. Bojim se jit k veterinari, co mi zdeli. Pejsek Falko, ma narustky na pateri, dle rentgenu a ted zrejme Mexinka bude mit epilepsii, tak jsem nejprve patrala na internetu, abych byla trochu pripravena, na to, co rekne veterinar. Dekuji, ze tento odkaz existuje, vidim, ze s touto nemoci zije spousta pejsku.

  45. 45 6. Prosinec 2010, Alice napsal:

    Chtěla bych se s vámi podělit o starosti s mým milovaným pejskem kokinkou Ketynkou.Vzali jsme si ji jako 3měsíční štěňátko krásné černohnědé a tím začalo naše a hlavně její trápení.Začalo to ve dvou letech kdy měla operované očičko,potom měla velké problémy s ušima které nakonec skončili operací t.j.sekané a nakonec je má zašité.Potom dostala těžký zanět dělohy a opět operace.Má problémy s kůží a neustálé drbání pivádělo k šílenství ji,nás i sousedy jak bušila do podlahy.Přesto skončila na Prednisonu.Napred mela 20 a teď kdy má velice 3špatná játra je na 5.Je to strašně hodný pejsek ale naprosto nez života,proto prosím jestli někdo neví jak naší holčičce pomoci pírodní cestou.Je jí 10roků a zkusila už tolik bolesti.Pedem moc děkuji za radu.Alice

  46. 46 9. Prosinec 2010, Adéla napsal:

    Dobrý den, Chtěla jsem se vás zeptat na váš názor. Naše fenka fr. buldočka Rozárka (4 roky) měla v září první slabé záchvaty. Nechali jsme ji vyšetřit u veterináře, který ji udělal kompletní vyšetření RTG, SONO, krev, a konstatoval, že je to zdravý pejsek, epilepsii vyloučil. Nyní se záchvaty opakují a trvají už týden. Průběh je, že se Rozárka začně motat, pak padne na bok je v křeči se zakloněnou hlavou a po uvolnění křeče se počůrá. Včera měla záchvatů několik a večer byla strašně slabá, nejedla ani nepila, strašně chtěla (je to žrout), ale nešlo jí to. Byla hodně unavená a měla často zavřená výčka v sedě i ve stoje. Celou noc nespala, hodně mlaskala, byla dezorientovaná a chodila po pokoji. Ráno se ještě pozvracela a nakonec usla. Některé záchvaty, mám pocit, jako bychom zavčas odchytili a chlácholením zahnali. Po probuzení se už najedla a napila. Z toho co jsem si zde přečetla mi to připadá jako typická epilepsie. Zkusíme dnes jiného veterináře a uvidíme. Ještě jsem se chtěla zeptat kolik stojí antiepileptika a jestli jsou psí nebo lidská. Nemám vůbec představu. Děkuji Adéla

  47. 47 9. Únor 2011, Kateřina Marková napsal:

    Dobrý den četla jsem si ty články a proto jsem se rozhodla napsat mám pejska křižence jacka russela bude mit 3 roky. První záchvat se objevil asi před 3 měsici najednou mu přestaly fungovat nohy dostaval do nich strašné křeče třepal se a nevěřicně koukal hned jsem s ním běžela na veterinu kdy nám nasadila atb a protizánětlivé léky při vyšetření řekla že neciti nervy do poloviny těla během brani leku zachvaty odezněly ale teď se to vratilo.První poskakuje a padaji mu packy pak lehne ma strašné křeče třepe se a ja ho jen s brekem objimam.Je to hrozne ale ani neslinta ani se nepočura není to třeba jen nedostatek nějakých vitaminu?Nebo opravdu epilepsie?Veterinářka řikala že je hodně těžké nastavit ho na dobrou hladinu.Praci mám náročkou a přitel taky bojim se co až jednou přijdu domu.Prosim poradtě děkuji Katka

  48. 48 13. Únor 2011, Láda napsal:

    Včera odpoledne naše pětiletá Angliká kokršpanělka Kačenka najednou v leže na boku dostala záchvat,o kterém se domníváve že to byl epileptický Ležela na boku,nadměrně slinila,její dech byl tak rychlý,ze jsme mysleli že má něco v dýchacích cestách a že se dusí.Zaroveň mávala jak předníma tak i zadníma nohama jako když beží.Snažili jsme se jí vyčistit dýchací cesty a po chvíli vše utichlo pejsek se uklidnil.Chvilku zmateně pozorovala okolí a po několika minutách chtěla jít ven čůrat.Nevíme zda to byla epilepsie,to se dovíme v pondělí u našeho veterináře,ale po návštěvě internetu a i Vašich stránek z toho máme obavu.Bohu žel naše Kačenka má již doživotně léky na štítnou žlázu,je po operaci kýly a obou očí kde se jí obacely řasy.Myslím že na jednoho pejska je to trochu moc,ale je to naše zlato .

  49. 49 14. Březen 2011, Markéta napsal:

    Dobrý den, moje fenečka také dostala epilepsii a musíme jí kupovat prášky.Chtěla jsem se jen orientačně zeptat, kolik takové prášky stojí.Samozřejmě za ni dáme všechny peníze na světě,ale chtěla bych mít dopředu představu.Děkuji moc za odpověď.

  50. 50 9. Květen 2011, Jarka napsal:

    Ahoj,
    nevím jak začít potom co jsem si tady přečetla jsem zjistila že opravdu nevadí pokud váš pejsek je jakkoliv nemocný tak ho bezmezně milujem.Já jsem dostala pejska staforda s ohařem a maminka byla trochu šmrncla ještě do buldoka,a ale zdědil po mamince záchvaty možná epileptické,akorát neslintá motá se,třese se, nemůže se postavit na nohy a musím mu otvírat pro jistotu tlamičku aby lapal po dechu protože tlamu má pěkně jako tlakové nůžky v sobě,snažím se nají nějakou komplexní litaraturu a chtěla jsem se zeptat co se týče alternativní mediciny,s práškama se mi z nějakého důvodu nechce začít i když by to bylo poslední co pro něj mohu udělat.Miluju ho a nechci aby mi odešel moc brzy.pkdyž byl malý měl záchvaty 1-2x/3-6 měsíc a dneska to máme každý týden téměř ale zjistila jsem že reaguje napodněty jako hodně radosti a tepla.(když je v bytě přetopíno).Chtěla jsem se zeptat na tu kliniku.děkuju

  51. 51 16. Listopad 2011, Veronika P. napsal:

    Dobrý den, u mého pejska se také objevila epilepsie, doktor mu dnes předepsal prášky Phenaemaletten. Jelikož jsem student, tak moc financí nemám, ale pro toho mého medvěda udělám vše, tak se chci zeptat, zda nevíte kolik tyto prášky stojí???? Děkuju Veronika

  52. 52 24. Listopad 2011, jana napsal:

    Mam taky jorksirku,je ji 1 rok a pul a ma 1,40kg a dneska ji taky mvdr. predepsal phenaemaletten tablety,mam ji davat ctvrku tablety rano.Mela zacatkem listopadu takove mirne zachvaty 3krat za sebou a od te doby nic,ale presto tablety musi uzivat.Veroniko,ty tablety asi moc nestoji,protoze dneska moji jorksirce brali krev a dal me ty tablety a dohromady sem platila 394,-kc,ja si myslim,ze ty tablety stoji +-70,-kc.

  53. 53 29. Prosinec 2011, Alča z Kosoře napsal:

    Vážení všichni prosím pomocte mi radou – včera večer měla muje psí holčička epileptický záchvat je jí přesně půl rokua jsem s toho dost ….! O to horší ,že jsme museli nechat utratit v srpnu našeho pejska Ejmika měl sice skoro 12 roků, ale nemohu zapomenout.hned jsme hledali štěnátko ,našli ,zaplatili,a v úvozovkách nacházeli vady: silný zánět močového měchýře/byla dva dny u nás doma/, rostoucí boulička na hlavě,na vet. rozříznuto/hnisu na 6 lžicpol./ vet. řečeno,že porod byl dělán asi ve špíně a teď epilepsie s tím, že je možný zánět laicky řečeno mozku jenom BREČÍM

  54. 54 29. Prosinec 2011, Amálka napsal:

    Alčo, nevzdávejte to – jeden záchvat ještě nic neznamená. Může to být spoustu jiných problémů, nemusí to být epilepsie. Moje rada je – co nejdřív na veterinu, někam, kde mají možnost pejska pořádně vyšetřit. Každému doporučuju kliniku Jaggy v Brně. Ale pokud máte dobrou veterinu někde blízko, tak určitě tam. A nechte udělat všechna možná vyšetření, aby se vědělo, jestli to třeba není nádor.
    Nedělejte předčasné závěry, uvidíte, jak to dopadne.
    Buďte svojí psí holce nablízku, bude vás potřebovat.
    Myslím na vás, držte se, přeju hodně štěstí!

  55. 55 8. Leden 2012, jana napsal:

    Alco,jak pise Amalka,nevzdavej to,bude to dobry.Me by zajimalo,jak ten zachvat probihal,a byla jsi na veterine,brali ji krev.Jak jsem psala vyse,mam holku,taky mela zacatkem listopadu takove divne zachvaty,brali ji krev a vse je v norme a tak papa ty prasky na epilepsii a od te doby je klid(musim zaklepat).Taky mam o ni strach,nebot pred 2 roky mi umrela 7mesicni jorksirka na anafylaticky sok.Bylo to strasne,ani veterinari ji nedokazali pomoct.

  56. 56 22. Leden 2012, Lucka a Bohoušek napsal:

    Dobrý den,

    chtěla bych Vás požádat o radu – můj pes anglický buldok (Bohoušek) měl během posledních 3 dnů 4 záchvaty ( z toho 3 dnes). První 3 trvaly vždy 2-5 min, poslední asi 12 min. Byli jsme na klinice Jaggy a Bohoušek tam nyní zůstal na pozorování a testy. Už máme (po cca 4 hod) výsledky krevních testů, které nic neprokázaly. Dále mi doporučili jako jedinou možnost vyšetření magnetickou rezonancí (včetně odběru mozko-míšního moku), které stojí přibližně 13-14 tis. Kč (včetně anestezie a věcí s tím spojených). Jelikož testy nic neprokázaly, je velmi pravděpodobné, že mu toto vyšetření nechám udělat. Chtěla bych ale slyšet Váš názor, protože máte s pejsky trpící epilepsií velké zkušenosti..a já jsem trochu bezradná, protože se našli i veterináři (dnes jsem obvolávala i veterináře z jiných zařízení), kteří mi magnetickou rezonanci nedoporučovali…záchvaty pejska mám natočené, nejlépe viditelné najdete je zde (je to jen kousek): http://youtu.be/6-0PqJu3i-4

    Velmi děkuji a přeji Vašim pejskům i Vám co nejvíce síly při boji s tímto onemocněním….

    Lucie

  57. 57 25. Leden 2012, Štěpánka napsal:

    také máme problémy a my s veterinářem komunikujeme denně ale náš pudlík Mikuláš má cukrovku ale my si myslíme že to je epilepsie,je fakt že nejde naměřit cukr protože tělíčko žádný nemá dnes jdu za ním s videem tak uvidím jestli nezmění názor

  58. 58 21. Únor 2012, Ilona Pavelková napsal:

    Dobrý den, nemáte prosím někdo zkušenost se psími homeopatiky na epilepsii ?

  59. 59 4. Březen 2012, Janina napsal:

    Chtěla bych poděkovat všem co zde pomáhají svými radami. Je to 6 týdnů co jsme museli v deseti letech uspat naši fenku argentýnské dogy Tarrunku. Měla záchvaty jen posledních 10 dní. Byly moc silné a její stav se velice rychle horšil. Nejprve jsme navštívili kliniku v Praze a tam nic zásadního nezjistili jen navrhovali mnoho vyšetření za patřičnou cenu a žádnou medikaci. Po přečtení této diskuse jsme se naštvali a jeli k panu doktorovi Frýbovi v Žatci a ten jí pomohl a dokázal okamžitě nasadit léčbu a tím jí ulevit.
    Nejprve jsme psa už nechtěli, ale ta prázdnota byla hrozná. Naše holčička nám velice chyběla.
    2 týden máme doma 10 týdení miminko anglického buldoka Maxe..

  60. 60 10. Duben 2012, Marie napsal:

    Lucko,vykašlete se na magnetickou rezonanci,nechci vám vypisovat ty všechna možná vyšetření co jsme podnikli s našim pejskem,jděte k vetovi,aby vašemu pejsku nasadil prášky .Ani CT,ani MR vám nezjistí lokalitu výbojů mozku,dají se určit jen určité úseky v mozku málo prokrvené,kde se dá předpokládat lokalita výbojů a skončíte stejně na práškách,nehledě k tomu,že stresujete pejska i sebe.

  61. 61 12. Duben 2012, Hana napsal:

    Každé vyšetření mozkomíšního moku je pod narkozou a může epileptické záchvaty ještě zhoršit,to ví každý veterinář,proto ten můj mě na to důrazně upozorňoval,hned jsme nasadili prášky a pejsek je v pohodě.

  62. 62 12. Duben 2012, Hana napsal:

    Lucinko,mrkla jsem se na vaše video,brouček malinký,je mi ho moc líto,ale podle toho,co jsem viděla,ten záchvat není tak hrozný,proti mému pejskovi,který upadá do bezvědomí,počůrá se a pokaká.Pevně věřím,že mu prášky velice pomůžou.Mému pejskovi neuvěřitelně pomohly.Myslím,že je opravdu zbytečné ho trápit ještě MR,samozřejmě,že vám to na klinice Jaggy doporučí,ale já bych s tím ještě počkala,protože váš pejsek i po vyšetření na MR dostane prášky a o nic víc se nedozvíte.Tohle píši po mnohaleté zkušenosti co mám s epilepsií mého pejska a po mnohaleté konzultaci s mým vetem.

  63. 63 31. Květen 2012, Katka napsal:

    Zdravím, chci poděkovat všem co píší rady. O víkendu měl náš 4letý jezevčík Eda první záchvat, naneštěstí dost silný. V křeči s kňučením se válel po zemi, kadil, čůral a zvracel naráz. Po nejhorších dvou minutách následovala soustavné klepaní, desorientace a zvracení. Vůbec jsme s přitelem netušili co se děje. Volali jsem na veterinu, kde nám pan doktor již po telefonu řekl že se nejspíš jedná o záchvat epilepsie. Než jsme se připravili na cestu k veterináři cca 10min bylo po všem. Eda vesele vyskočil z pozvraceného pelechu a vrtěl ocáskem, jako že se nic neděje…Návštěva veterináře dopadla tak, že jsme dostali Phenaemaletten, a bereme jeden ráno jeden večer. Eda se na tabletku pokaždé už těší protože dostane i malou mlsku navíc.

    Po pravdě mám , ale strach kdy přijde záchvat další. Nebyl to vůbec hezký pohled, když nevíte jak mu můžete pomoci. Nevíte, zda může i přes braní léku přijít takový záchvat, který by srdíčko nevydrželo…nebo braní léků eliminuje počet a sílu záchvatů…

    Děkuji za rady a vaše zkušenosti…Je dobré když na to nejsou ti naši šmudlové sami…
    Všem ostatním hlavně čtyřnohým mazlíčkům přeji hodně štěstí.

  64. 64 1. Červen 2012, Marie napsal:

    Dobrý den Katko,
    můj pejsek je epileptik od štěněte,při prvním záchvatu jsem byla v naprostém šoku,vůbec jsem nevěděla,co se děje.Volala jsem vetovi,předepsal mi pro něj prášky,bere je už pomalu 8let a velice mu pomáhají.
    Stává se ,že někdy v létě ,když jsou velká vedra ,tak mu proběhne záchvat a nebo když jsou velké výkyvy tlaku a počasí.Dávejte si na to pozor a v létě ho držte spíš v chládku a na procházky jen ráno a večer.Tato nemoc je velice zrádná a nevyzpytatelná,záchvaty můžou přijít kdykoliv,ale věřte mi,i když je na ty naše broučky strašný pohled,oni vlastně o ničem neví.Jestli záchvat proběhne v noci,nerozsvěcujte přímé světlo,jen ho hlaďte a klidným hlasem konejšete.
    Můj pejsek bere ještě Karsivan 50,je to lék jen pro pejsky,zlepšuje prokrvení mozku,srdce,kosterních svalů,zlepšuje průtok červených krvinek atd.Opravdu je to skvělý lék a po jeho pravidelném braní mému pejskovi záchvaty hodně ustoupily tj.jeden záchvat za 2 měsíce.
    Dávejte hlavně pejsánkovi prášky pravidelně a uvidíte,že záchvaty začnou ustupovat,oni sice tu epilepsii nevyléčí,ale hodně ji pomůžou utlumit.
    Ještě pozorujte pejska,jestli není po práškách hodně unavený,ospalý a nebo taky žravý,pak to musíte říct vetovi.
    My bereme Epilan D a Karsivan a nikdy jsme neměli žádné problémy.
    Přeji vašemu pejskovi hodně zdravíčka .

  65. 65 3. Červenec 2012, Míla s Beníkem napsal:

    Dobrý den,
    Jsem moc ráda že jsem na tuto stránku narazila. Máme pejska křížence a je mu 12 let. První záchvat měl zhruba ve 2 letech. Proběhl v noci a vyděsil celou rodinu. Beník spadl ze svého křesla narážel hlavou do zdi a nemohl udržet rovnováhu stále padal na stranu a slintal. Po telefonu jsem se dozvěděli že jde o epilepsii ale jeho záchvaty nebyli vůbec pravidelné a ani tak silné tak léky nebyli potřeba. Jeho stav se zřejmě zhoršoval v důsledku stresu z hádek rozvádějících se rodičů. Jeho záchvaty se uklidnili. Před 2 roky jsme se přestěhovali a jako každý pejsek v novém prostředí byl nejistý ale rychle si zvykl. Bohužel dnes se znovu objevil záchvat. Trval zhruba 5 minut přepadával na stranu, měl tendenci žvýkat a těžko dýchal. Myslím že to způsobylo veliké horko protože je jinak velmi klidný. Poslední dobou se mu stane že když sežere něco jiného než granulky pozvrací se. Mysleli jsme si že je to způsobeno vysokým věkem ale ted mám obavy jestli to není předchůdcem něčeho horšího.
    Moc děkuji za tuto stránku, upřímě jsem si při čtení vaších příběhů pořádně poplakala a zároveň se děsím co všechno ještě může přijít. Každopádně jsem moc ráda za přístup všech pejskařů kteří sem přidávají své příběhy a tak pomáhají ostatním.
    Všem přeji krásné procházky, hodné pejsky a krásné zážitky s vašimi pejsánky.

  66. 66 5. Červenec 2012, Hana napsal:

    Dobrý den ,paní Mílo,
    ano,jsou šílené změny počasí a můj pejsek prodělal taky záchvat.Psala jste,že Váš Beníček zvrací po granulích.Jestli je ale jinak čilý a jinou stravu nevyzvrací,můžou to jen být v jeho věku dietické potíže. Krmte ho jen tím,po čem nezvrací.Velice přeji Vašemu pejsánkovi,aby se mu to jeho trápení srovnalo a aby Vám ještě hodně ,hodně let dělal radost.

  67. 67 5. Červenec 2012, Hana napsal:

    Velice se omlouvám za překlep,myslela jsem,aby jste mu dávala jen granulky a zkusila vařit dietu.

  68. 68 9. Červenec 2012, Kamila napsal:

    Dobrý den, máme 7-letého pudlíka Denyho, který má epilepsii. První záchvat měl už asi ve 4 letech. Byl to otřesný pohled, v noci začal být neklidný a jelikož spí s rodiči v posteli, chtěl z postele dolu. Pamatuji si, jak mě v noci vzbudil strašný hluk, šla jsem se podívat do chodby a tam byla celá naše rodina u našeho miláčka, který sebou ošklivě mlátil. Tu noc jsem nemohla opět usnout. Dnes již bere prášky, zabírají, ale někdy také dostane záchvat. Poté je vždy úplně vyčerpaný a jen spinká. Při záchvatu jsme u něj a hladíme ho a mluvíme na něj hezky, aby věděl že jsme u něj. Někdy se stane že neudrží svěrače a při záchvatu se počůrá.
    Tímto jsem jen chtěla říct, že vám děkuji za tuhle super stránku, na které jsem se dozvěděla, že spoustu lidí má podobné problémy jako my. S nemocnými pejsky je potřeba mít hodně trpělivosti a to jsem poznala až když náš pejsek onemocněl. Já doufám že bude ještě dlouho žít.
    Všem majitelům přeji, aby jejich pejsci prospívali dobře a měli plnohodnotný život jako jejich zdraví kamarádi. Ještě jednou děkuji =)

  69. 69 11. Červenec 2012, Denisa napsal:

    Dobré odpoledne, po přečtení vašeho příběhu o kulíškovi musím říct že jsem dojatá a zárověň zklamaná z toho že i potom co jste kulíškovi nasadily prášky tak že i přesto záchvaty má. Já jsem se ocitla skoro v té samé situaci můj pejsek tibetská doga jménem Atrey měl svůj první záchvat před 9 týdny jen jeden a krátký samozřejmě jsem byla vyděšená ale lékař mi nechtěl dávat hned léky, pak byl 4 týdny klid a opět přišel záchvat jen jeden také krátký a léky jsme opět nezačly dávat ale tuto neděli opět přišel záchvat ale nebyl jeden byli dva a v pondělí přes den dálších devět velice silných záchvátů o mého milovaného pejska jsme málem přišly na veterině mi řekly že pokud s pejsekem okamžitě neodjedu na kliniku do prahy že noc nepřežije i přesto že vyšetření stojí kolem 20 tisíc neváhala jsem a jeli jsme v autě dostal další 2 záchváty byla jsem tak zoufalá jako nikdy v životě, pejsek mě nevnímal skoro nedýchal a já myslela že už je konec naštětstí jsme do prahy přijely včas velice příjemná veterinářka nám řekla že pozdě neni že pro něj udělají co budou moc dali mu léky aby už nedostával záchvaty a řekli mi že hned ten den mu udělají magnetickou rezonanci a odeberou mu mozkomíšní tekutinu ale že si mého mazlíčka na klinice nechají, už je tam druhý den a já si pro něj zítra pojedu na vyšetření mozku nic nenašly takže můj pejsek má ten typ epilepsie od i přesně si nevzpomenu jak se to nazývá, veterinářka mi řekla že můj Atrey vypadá v pořádku že léky mu zatím zabírají a že zítra si ho povezu domů, mám strašný strach že ty záchvaty přijdou znovu a já nevim jestli to znovu zvládnem takhle bezmocná jsem se ještě nikdy necítila… ráda si přečtu i vaše názory na mou situaci myslíte si že máme vůbec nějakou šanci že Atrey bude žít dlouhý spokojený život? já v to doufám ale nevim…….

  70. 70 17. Červenec 2012, Marie napsal:

    Milá paní Deniso,
    nemějte vůbec obavy.Váš pejsek bude mít ještě dlouhý a krásný život s Vámi.V teto situaci jsem se ocitla před lety,kdy můj BSP s PP dostal první strašný záchvat jako štěně a já vůbec nevěděla co se děje,bylo to strašné,začal zvracet,upadl na bok,strašně sebou mlátil,do toho se počural a pokakal.Můj vet.po prvním záchvatu mu nasadil prášky,které mu okamžitě zabraly.Myslím,že byla chyba,že vašemu pejskovi prášky hned nenasadili,byl by určitě ušetřený tak četných záchvatů po sobě.
    Už jsem to tady psala,že ani MR,CT ba ani odebrání mozkomíšního moku neurčí přesnou lokalitu výbojů,ba naopak každá narkoza může ještě zhoršit epilepsii a pejsek stejně skončí na práškách.Proto jsem dala na radu mého veta a nic takového jsem neabsolvovala,ale velice dobře Vám rozumím,že jste chtěla pro svého miláčka jen to nejlepší.Dávejte si velký pozor,aby se Váš pejsek přes ty vedra nepřehřál,držte ho spíš v klidu a na procházky jen ráno a večer.Taky se může záchvat dostavit,když jsou velké změny počasí a nebo když k Vám přijde návštěva a pejsek se hodně vzruší.Co mámroky vyzkoušené tak je to,že při záchvatu opatrně zakláním pejskovi hlavu do zadu,ale hlavu nezvedat,uvolní se mu rychleji dýchací cesty a křeč rychleji odezní. V noci nerozsvěcujte přímé světlo a pejska jen hlaď te a tiše ko konejšete.
    Paní Deniso,uvidíte,že to s pravidelným braním prášků Vašeho pejska zvládnete,nechci to zlehčovat,ale bude to pro Vás časem rutina.Vášemu miláčkovi se hodně uleví a bude Vám ještě dlouhá léta dělat radost jako ten můj,který prášky bere spoustu let a je to úplně pohodový a agilní pes,který má radost ze života.
    Ještě jsem po šesti letech nechala odebrat mému pejskovi krev,bála jsem se vedlejších účinků z prášků a rozbor byl v naprostém pořádku.
    Dávejte si ještě pozor,aby jste svému pejskovi podávala prášky ve stejnou hodinu ráno a večer.
    Přeji Vašemu pejskovi hodně zdraví a aby se mu co nejdřív ulevilo.

  71. 71 25. Listopad 2012, Alena napsal:

    My jsme si před rokem vzali oříška Fifinku od babičky domu protože mela velky nador pod zadkem,tatka sice rekl ze ju mame utratit,ale my jsme se s babičku slozily a nechali ji operovat pak už u nas zustala bohuzel sme ji nenechali zaroven vykastrovat jeste sem poradne vte ode nevedela co a jak,a ze muze mit i jina onemocnení,letos bohuzel zacala moc pít a veterinarka nam rekla ze ma zanet delohy,bud operovat nebo uspat nemam to srdce nechat pejska uspat kdyz je i jine reseni tak sme zase sehnali penizky a nechali ji operovat,jenze par dni po operaci to vzalo rychli spad k horsimu,operace sice dopadla dobre ale par dni po ni dostala Fifinka epilepticky zachvat,doufali sme ze bude jediny ale za tyden dostala 2 a z tech uz se moc nevzpamatovala,navíc osplepla na jedno oko a porad chodila dokola se stazenym ocaskem,veterinarka nam rekla ze ji mozna postihla slaba mrtvicka a odumreli nektere mozkove bunky,protoze furt chodila a chodila a narazela do veci zakopavala.Nasadili sme teda lek na epilepsii a jeste jeden nazev si presne nepamatuji na to aby ji potlacil nadory v těle a nerostli tak rychle.Protože mela dva mezi prednima tlapkama a buhvi kde jeste.Měsíc byl klid ale pak dostala 3 zachvaty po sobe,za dva dny dalsí a už to bylo moc spatne,temer nemohla chodit mela mozna i neco s paterí,pit sme ji davali se strikačky protoze uz moc nevnimala ze jí davame misku pod čumaček.Asi byla z těch malo procent kterym leky nazabirali tak sme ji nechali uspat,jeste pred tim nez dojela veterinarka dat ji injekci mela dalsi zachvat už sem se na to nemohla divat.Naše babička rekla at ji dame deku at ji neni zima a tata ze na co a zahrabal ji jen tak,ted me to strasne mrzi ze sem ji tam nic nedala:(,nez sem donesla veterinarce penize uz byla zahrabana.Kdybysme ji nechaly vykastrovat loni treba by tady jeste byla:(.Kdo ví:(.Mame sice dalsí dva pejsky Megí labradorku mam už od mala 8 let ted je po operaci mela nador na noze ale nakonec to byl jen fibron ale nechala sem ji už i vykastrovat.Ješte mame Boba toho sme nasli v lete maly orisek 11kg tomu sme zase nechali vycistit zuby mel je strane skarede a srelo mu z pusy, ma vyhrezlu plotynku tak dostal nejake leky a ma klidovy rezim 20000kč na operaci nemam tak snad se mu to spravi samo.Ale bez Fifinky už to neni ono.Porad myslim na to ze tam chudaček mala nema ani deku:(.Snad ani jeden nedostane epilepsii je to oškliva nemoc ani sme nevedela ze neco takoveho muze pejska postihnout

  72. 72 26. Listopad 2012, Zuzka napsal:

    Ach jo,to je tak smutné.

  73. 73 7. Únor 2013, Bára s kavalírkou Belou napsal:

    Dobrý den,
    máme fenku z množírny skoro 2 měsíce. Mívá epileptické záchvay cca 1x za týden. Musí jít na kastraci a odebrání mléčných žlázek. Je to dost dlouhá operace sama o sobě a do toho ještě epilepsie. Chci se zeptat jestli někdo nemáte zkušenosti s anestezii u psů s epilepsií. Inhalační je pro nás dost drahá proto zjišťuju další alternativy. Slyšela jsem o nějaké speciální anestezii pro epileptické pejsky. Jestli máte někdo informace prosím dejte vědět. jinak má Belinka všechna vyšetření v pořádku. Děkuju.

  74. 74 8. Únor 2013, Zuzka napsal:

    Dobrý den,
    co vím od veta,tak nejbezpečnější a nejmíň zatěžující je inhalační anestesie.Taky jsem se na to informovala,protože můj pesan má 8 let epinu , bere pravidelně prášky a co kdyby nebylo zbytí a musel taky pod narkozu.

  75. 75 27. Duben 2013, martina napsal:

    Báro mám taky epileptičku,8měs.fenku jorka .
    Kastrace nám byla doporučená kvůli epilepsii a zvládla to skvěle.narkózu dostala šetrnější kvůli té epilepsii,ale neboj se toho ani té ceny…jezdíme k jednomu z nejdražších vetů v okolí a i s vytrhnutím 2 zoubků to stálo 2100 Kč,takže se to dá .o)

  76. 76 28. Březen 2014, Nikol napsal:

    Dobrý den, mám také voříška. Pred 2 dny jím chleba, pejskovi dam kousek a ceka jestli dostane dalsi. Zniceho nic zacal zavirat a otvírat pusu a kmitat jazykem. Po chvili sam prestal a byl zas normalni. Myslite ze slo o epilepsii?

Napište na patník:

*

nahoru »