Psí pelíšek

… místo k pomazlení

8 Březen 2009

Jazyková inteligence psů III.

Protože pochopení psího chování je základním předpokladem pro bezproblémový vztah mezi člověkem a psem, tady jsou další zajímavé příklady ze psího „slovníku“.

  • Šťouchnutí pánví

Šťouchnutí pánví nebo zadkem je chování, které psi projevují vůči lidem, hlavně během vítacího rituálu. Znamená to přátelství. Tím, že se k nám pes otočil zády, nám ukazuje, že nehodlá zaútočit – má odvrácenou hlavu. Projevuje nám tak důvěru.

  • Nos na krku

Podřízený pes může šťouchat nadřazeného psa nosem do strany krku. Vyjadřuje tím, že přijímá nadřazené postavení toho druhého. Je to uklidňující gesto.

  • Vystavování

Vystavování je chování, které se objevuje u některých plemen loveckých psů. V tom případě stojí pes nehybně, většinou s jednou přední tlapou zvednutou a dívá se směrem ke zvěři. Tento postoj se objevuje skoro u všech divokých psovitých šelem.

  • Náznakové kousnutí

Náznakové kousnutí je chování, kdy pes nekousne svého soupeře, ačkoliv by to bylo snadné. Omezí se jen na uchopení protivníka tlamou, aniž by mu ublížil. Když protivník projeví pasivní submisi, zdravý vyrovnaný pes se omezí na vrčení. Mechanismus zábran zamezuje zranění a smrti během konfliktu. Pokud dojde k boji, většinou ani tak nedochází k vážným zraněním, pokud funguje mechanismus zábran. Vlci útočí bez zábran pouze v případě, kdy například alfa fena hárá a oni chtějí donutit protivníka k opuštění smečky.

  • Mléčný krok

Mléčný krok pozorujeme, když štěně střídavě přitlačuje tlapkami na matčinu bradavku, aby stimulovalo tvorbu mléka. Toto chování je vrozené a má význam pro přežití štěněte. Později se pak přeměňuje na dotek tlapkou, což je žádost o přátelství a pozornost.

  • Válení se v páchnoucí látce

Existují tři různé teorie, které toto chování vysvětlují. Pes se snaží zakrýt svůj vlastní pach, což je důležité při sledování kořisti. Dalším vysvětlením je, že pes se tak snaží informovat ostatní, že našel něco poživatelného. Pach může být také použit k upoutání ostatních psů, jako symbol postavení. Tato teorie je nejpravděpodobnější, protože psi, kteří se vyváleli v něčem podezřelém, opravdu přitahují pozornost jiných psů.

————————————————

Soubor testů osobnosti psa

Test 4 – sociální dominance

Tato část zkoušky sociální dominance se týká schopnosti psa zapomínat na příkoří, což je jiný rys osobnosti významný pro výcvik poslušnosti nebo pro pracovní využití. Pes, který projeví zášť nebo agresivitu nebo je rozmrzelý, když je opraven nebo donucen udělat, co nechce, se vždy bude obtížně cvičit.

Test 4 začíná opět tak, že zkoušející klečí a umístí štěně vsedě před sebe. Pes hledí do obličeje zkoušejícího, ne přímo, ale v úhlu kolem 45 stupňů. Jakmile pes správně sedí, zkoušející ho pomalu a jemně uhodí jednou rukou. Údery začínají na temeni hlavy a hladce pokračují dolů k ocasu. Současně zkoušející na psa klidně mluví a sklání se dopředu, aby jeho obličej byl co nejblíže ke štěněti, aby ho mohlo olíznout, pokud chce.

Pokud je čenich psa blízko zkoušejícího a on se pokouší olíznout jeho obličej, nebo se kroutí, aby mohl olíznout jeho ruku, zapište 3 body. Jestliže se pes válí a líže ruku zkoušejícího nebo vyskakuje a škrábe se na něj, zapište body dva. Pokud vrčí, kouše nebo oštipuje, případně uteče nebo se snaží utéci od zkoušejícího, zapište jeden bod.

Vyskakování, hrabání packou, kousání a vrčení poznamenejte do sloupce A, když se štěně převrátí na záda nebo uteče, zapište to do sloupce S.

Tenhle patník není k mání!

nahoru »