Psí pelíšek

… místo k pomazlení

3 Září 2002

Epilepsie, aneb trápení na pokračování (epilepsie psů)

Od návštěvy psí kliniky Jaggy byl Kulíšek relativně v pořádku, bez záchvatu. Byli jsme moc rádi a trochu jsme se nechali ukolébat. Ale epilepsie u psů je opravdu zrádná a zákeřná. Následující řádky jsou určeny hlavně těm, kteří třeba mají doma pejska – epileptika krátce, a hodí se jim každá zkušenost. Pochopitelně nedávám žádné veterinární rady – jen své zkušenosti, co se všechno může stát.

Epileptické záchvaty v klastru 

Minulé pondělí, časně ráno, měl Kulíšek záchvat. Inu, to se stává, řekli jsme si – počítali jsme s tím, že i když je Kulíšek v pořádku, záchvat se čas od času objeví. Nebyl nijak dlouhý, prostě tak, jak záchvaty bývají. Když se po několika minutách objevil další, znovu jsme se uklidňovali – to už přece známe, epileptický záchvat většinou nechodí sám, ale ve skupině, říká se tomu klastr. Opět to byl záchvat běžný.

Status epileptikus

Ale další záchvat již následoval bezprostředně poté. To už nás vystrašilo – z literatury vím, že takzvaný status epileptikus (stav, kdy na sebe záchvaty bezprostředně navazují), je nebezpečný a je nutno mu zabránit. Šla jsem tedy pro diazepam. Než jsem ho donesla, začínal již záchvat čtvrtý. Tomu jsme zabránili hned v počátku, a to rektálním podáním zmíněného léku. Kulíšek se uklidnil, samozřejmě byl omámený, vysílený, ale záchvaty přestaly.

Zranění při epileptickém záchvatu 

To ovšem neměl být konec trápení. Nechali jsme Kulíška procházet po zahrádce, jako vždycky po záchvatech, aby se v klidu vyvenčil. Bohužel, asi po hodině následoval záchvat další. Byl mnohem silnější, než dosud, Kulíšek při něm neupadl na zem, jak tomu vždy bývalo, ale začal běhat po zahradě. To je ovšem kombinace doslova vražedná. Lítal jako šílený, než se nám ho podařilo chytit, pravděpodobně se uhodil do hlavičky. Museli jsme ho silou držet a dostal další diazepam. Následující noc měl ještě pět menších záchvatů.

Apatie

Tím pro tentokrát epilepsie vystřílela všechny šípy, ale opravdové trápení teprve začalo. Kulíšek byl úplně mimo sebe. Jeden celý den strávil pomalým a nejistým chozením po zahrádce, se svěšenou hlavičkou, nereagoval na zavolání, na pohlazení, na nic. Měli jsme doma pejska, který neznal nás, neznal prostředí, ve kterém se ocitl, byl vyděšený a zmatený. Přivolaný veterinář ho pořádně prohlédl, zjistil, že po stránce neurologické je Kulíšek v pořádku, všechno reaguje, jak má, zorničky reagují na světlo. Měl trošku oteklou jednu stranu hlavy, asi jak se uhodil. A nám se zdálo, že nevidí.
Veterinář řekl, že musíme počkat, máme nechat Kulíška vzpamatovat (to vždycky trvá dlouho, to už víme), a pak teprve vyneseme konečné soudy ohledně následků. Ujistil nás však, že nárazem si Kulíšek neublížil. Silnější záchvat ale mohl nějakým způsobem poškodit mozek.

Zlepšení stavu

Přibližně týden od záchvatu je Kulíšek na tom trochu lépe, začal vrtět ocáskem, přijde si pro pamlsek. Chodí za námi, nechce být sám. Ale stále máme pocit, že na jedno očičko nevidí. Nemusím vám říkat, jak jsme z toho nešťastni. Udělali bychom cokoliv, abychom mu nějak pomohli. Ale teď nám nezbývá, než čekat, až se Kulíšek úplně vzpamatuje, a pak uvidíme, jestli se mu vrátí i zrak.

Snad bude líp

Zatím můžeme jen jediné – dávat mu tolik lásky, kolik jsme schopni, a znovu ho naučit, že je náš pejsek, že je u nás doma a že ho nedáme, ať se děje, co se děje. Nezbývá nám, než doufat, že se z toho zuboženého malého stvoření opět pomalu vyloupne náš Kulíšek.

Sylvie

  1. 1 1. Únor 2009, Misha napsal:

    Ahoj. Moje kamarádka má taky pejska a taky dostal epilepsii. Musí to být asi hrozně… smutný a těžký… a obdivuju takový lidi. Máš navíc krásnou stránku a Kulíšek je moc hezké jméno. Pohlaď ho i za mě,i když ho nznám,věřím ale,že e to moc hodný pejsek.

  2. 2 2. Únor 2009, Martina -peggin napsal:

    Dobrý den.Mám doma pejska amerického kokršpaněla má 6,5roků.jednou v noci začal peggi vrčet a házet sebou po půl min.zažal jakoby na boku běhat a vrčet a po 1 měsíci jsem myslela že to nic nebylo přičemž jsem ho měla stále na očíchjsem o něj měla strach,na druhý den šel proti stolu a já se dívám co dělá on se rozběhl a proti stolu hlavou spadl na bok a vše se zase opakovalo.chtěla jsem o tom něco zjistit na jiných internetových stránkách ale neuspěšně budu ráda za jakékoli vaše rady či kroky děkuji pěkně

  3. 3 2. Únor 2009, Amálka napsal:

    Rady pro Martinu a jejího pejska
    Ahoj, podle toho, co píšeš, by to epilepsie být mohla. Co je ale důležité – epileptický záchvat může být vyvolán i něčím jiným (třeba nádorem na mozku, nebo nějakou intoxikací a podobně), takže jedině veterinář může spolehlivě říct, co to doopravdy je. Je hrozně nebezpečné pejska začít cpát antiepileptiky jen tak (znám případ, kdy to pejskovi moc uškodilo, protože jeho záchvaty byly způsobeny něčím jiným). Takže opravdu vřele doporučuji – zajít k veterináři. Nejlíp na kliniku Jaggy v Brně – tam jsou na epilepsii přímo specialisti, udělají i doběr mozkomíšního moku a EEG. Ale vím, že je to trochu drahé, takže tvůj veterinář ti určitě poradí, co a jak dál. A jakmile se bude vědět, že je to opravdu epilepsie, určitě bude záviset i na tom, jak jsou záchvaty časté. Podle veterinářů může mít pejsek i jen pár záchvatů za život, třeba jeden za rok, a pak by možná bylo předčasné ho cpát lékama.
    Poslední krok je pak výběr léků, pokud už jsou potřeba. Osvědčenou kombinací je fenobarbital a bromid draselný, dávkování ti určí veterinář podle váhy pejska.
    No a zkušeností s péčí o epileptika – je dobré byt a třeba i zahradu, pokud máte, postupně upravit tak, aby si pejsek neublížil. Ostré rohy, nerovnosti terénu, díry a tak, doma vždycky myslím na to, aby se Kulíšek nemohl zamotat do nějakých kabelů, venku máme oplocené i ohniště, aby nemohl náhodou do něčeho šlápnout. Ale na to člověk přijde postupně, časem.
    Na jakékoli dotazy ráda odpovím, pokud budu vědět.
    Držím palce!

  4. 4 2. Únor 2009, Amálka napsal:

    Pro Mishu – moc děkuji za pochvalu i pozdrav Kulíškovi, vyřídila jsem. Těžké to je, ale když člověk pečuje o někoho, koho miluje, ani mu to nepřijde. Prostě situace je taková, a člověk se musí přizpůsobit a brát to tak. Kdybych to mohla změnit, udělám cokoliv, ale to nejde. Tak se snažíme, aby měl Kulíšek, pokud možno, život hezký. Díky!

  5. 5 30. Duben 2009, Kristyna napsal:

    Zdravim…Tato nemoc je opravdu pro pejska unavujici a vysilujici.Mam 5leteho krizence ovcaka a posledni 3 mesice ma zachvaty.Ted naposledy v nedeli mel v pul 7 rano ze spani potom kolem obeda a dalsi ve 3 rano…byl hrozne vysileny a tak jsem ihned zajela na veterinu.Pan Mudr.Fiala mi predepsal tabletky pul rano a pul vecer a zatim zachvat zadny neprobehl,ale cekame a jsme pripraveni,protoze zachvyty vzdy na tyden ustali.Strasne moooc doufam,ze to zabere a nas Scooby uz nic tak strasneho nezazije…

  6. 6 30. Duben 2009, Sylvie napsal:

    A jaké tabletky Vám pan doktor předepsal? Záchvaty být nějaké můžou, ale mělo by jich být méně a mohly by být slabší. Uvidíte. Klidně pište, ráda se s Vámi podělím o zkušenosti.

  7. 7 26. Květen 2009, Arnošt napsal:

    Dobrý den, mám jezevčici Suzinku již čtvrtým rokem. Temperamentní, dobrosrdečná, láskyplná a samozřejmě paličatá, prostě jezevčice jak má být. Píšu protože si nejsem jistý jestli to byl záchvat nebo jen nějaký následek horka a tak. Odpoledne když jsem se vrátil domů, a unavený se natáhl na postel, se vedle mě uvelebila Suzinka. Asi po deseti minutách začala funět a všelijak se kroutit se svalovým přepětím, nedovedla se postavit a šíleně slintala asi po 30-40 vteřinách které byly jako hodiny vše ustalo a vrátilo se k normálu. Změny v chování jsem nevypozoroval a bylo to prvně s čím jsem se u Suzinky setkal.Prosím tedy o radu z vaší strany nešťastně zkušené v této věci.

  8. 8 27. Květen 2009, Amálka napsal:

    Hezký den,

    podle toho, jak to popisujete, by to záchvat být mohl. Každopádně – 30-40 vteřin není nijak moc, hlavu vzhůru. Z toho vedra to být každopádně mohlo, bylo vážně příšerně. My Kulíška přes léto musíme hodně hlídat a necháváme ho projít pořádně ráno a večer, přes den jde na zahrádku jen na nejnutnější chvilku. Miluje sluníčko a je schopný se okamžitě plácnout na trávník a opalovat se. Jenže už víme, že mu to škodí a že to u něj právě může vyvolat záchvaty.

    Když měl Kulíšek první záchvat, veterinář radil ještě počkat, jestli se objeví další. Takže bych asi totéž poradila i Vám. Bedlivě Suzinku pozorujte – jestli se nechová jinak, než normálně, to znamená: chce být víc s Vámi nebo míň, než je běžné, dívá se jakoby “do blba”, pozoruje očima neexistující pohyblivý předmět, je apatičtější nebo naopak nervózní … v podstatě cokoliv.

    Epileptik může mít auru, ale asi ani nemusí, někdy se záchvat dá poznat předem, někdy ne – nebo nám to prostě nedojde. Často si to uvědomím až zpětně, že před záchvatem chodil Kulíšek pořád za mnou a vždycky si lehnul tam, kde jsem seděla. To jsou minuty nebo desítky minut před tím. Těsně před záchvatem pak už vždycky pozoruju, že má Kulíšek najednou nepřítomný výraz a začne pomalu stáčet hlavičku k jedné straně. To už vím, že si mám k němu sednout, hladit ho a hlídat, aby si neublížil.

    Pokud bývá Suzinka přes den sama doma, asi bych, pro jistotu, obhlédla byt, jestli tam někde není nějaká nástraha (špičatý předmět ve výšce hlavy pejska, hodně ostré hrany, kabely, do kterých by se mohl pejsek zamotat a podobně) – vím, že je to hrozně těžké, člověk se zdravým pejskem na tohle vůbec myslet nemusí, ale my jsme se za ty roky už vycvičili, byt máme skoro “bezbariérový”. Stejně se mi občas stane, že se Kulíšek někam nacpe, třeba za nohu stolku, a nemůže ven.

    Držím palce, dejte vědět, jak se daří! Zdravím Suzi!

  9. 9 27. Květen 2009, Arnošt napsal:

    Dobrý den
    ,tak jsem tu zas. Díky za vaše rady budu bedlivě sledovat a pozorovat, i když pravda změna chování tu je a je čím dál větší. Projevuje se jen ve chvíli když si něco vezmu k jídlu —je čím dál víc drzejíší a ukřivděnějíší když nic nedostane— to se potom schová kde to člověk nejmíň čeká a trucuje :DDDD. Ještě jednou díky za všechny rady, pac a pusu posílám já i Suzinka vám i vašemu čtyřnohému příteli.

  10. 10 28. Květen 2009, Amálka napsal:

    Jooooo, to dobře známe :-). Na to je náš Kulíšek expert. Ani se neobtěžuje normálně loudit, trucovat, on si prostě stoupne doprostřed kuchyně a začně hrozně hlasitě a ostře ňafat. Ani se nedá říct štěkat. On prostě chvíli jen tak stojí, připravuje se, nadechuje, a pak ňafne tak, až mu přední nožičky poskočí. My se leknutím skoro udusíme a v tu chvíli mu slibujeme pomstu příšernou. Nicméně proto, že je tak moc nemocný, si stejně vždycky něco málo vyňafe. Aby dal pokoj a my se mohli najíst :-). Dokáže být vytrvalý. Někdy na něj přijde hlad i v noci (není divu, dostává jenom samé super dietní granule), takže se vybatolí z pelíšku, ve tmě docape do kuchyně a tam spustí. Spát se u toho vážně nedá. Někdy se mi povede ho přemluvit tak, že ho místo krmení vezmu k sobě do postele a on usne. Když ale neusne, pořád sebou mrská a mele se, takže jediné řešení je stejně vstát a jít ho nakrmit :-).

  11. 11 30. Květen 2009, Lucie napsal:

    Dobrý den, chci se zeptat, naše Tína měla před 3 týdny epileptický záchvat. jeli jsme k veterináři a říkal, že máme ještě počkat, jestli se to nebude opakovat.dnes se to opakovalo jednou večer a pak ještě odpoledne.co máme dělat? jáký je další postup? jsme úplně zoufalí a bojíme se dnešní noci, aby se to znovu neopakovalo.zítra chceme jet za veterinářem. diazepam se používá,i když se jedná o záchvat způsobený poškozenými játry, ledvinami,atd nebo jen pokud jde o poškození mozku?a kdy ho použít?a ještě se chci zeptat, kolik stojí vyšetření v Brně? nejde nám o peníze, ale alespoň abychom věděli v jaké relaci se vyšetření pohybuje?uděláme pro vyléčení vše a budu ráda, když mi napíšete,jak se u takového záchvatu zachovat, jaké léky používáte, jaká je první pomoc nebo odkaz na literaturu, ve které bych se dozvěděla něco víc.děkuji moc

  12. 12 31. Květen 2009, Amálka napsal:

    Pro Lucii:
    Pokud se u Vaší fenečky záchvaty opakovaly, tak to už bez léčení a pořádné prohlídky u veterináře nechat nemůžete.
    A nemyslím tím jenom normální prohlídku, ale odborné vyšetření krve, moči, mozkomíšního moku, EEG. Proto každému doporučuji kliniku Jaggy v Brně. Tohle první vyšetření stálo před lety, kdy jsem tam byla s Kulíškem, asi 4 tisíce. Dnes bude cena asi vyšší, odhaduji to mezi 5 a 6 tisíci.
    Pokud se příčina zjistí, bude veterinář léčit tu konkrétní nemoc. Pokud ne, bude to diagnostikováno jako epilepsie idiopatická a pak asi Vaší Tíně naordinuje nějaká antiepileptika.
    Diazepam se používá u epilepsie idiopatické – s těmi ostatními případy zkušenost nemám, to opravdu nevím. Pokud si vzpomínám, když jsem byla malá, užívala diazepam moje maminka dokonce snad na bolesti hlavy. Bude to tedy asi lék všeobecně uklidňující. Ale je to svinstvo – sama bych si ho nevzala a Kulíškovi ho dávám jen ve velmi kritických případech, když nic jiného nepomůže. Daleko lepší je vyladit dávku antiepileptik tak, aby měl pejsek záchvaty jen výjimečně.

    Jak se chovat u záchvatu:
    Zachovat klid. Pejskovi nepomůže šílení a zmatek. Nemůžete mu nijak pomoci, záchvat musí odeznít, ale můžete být s ním, hladit ho, mluvit na něj a hlavně hlídat, aby si neublížil. To je nejdůležitější. Nemyslím tím nějaké nesmyslné vytahování jazyka nebo podobné, dříve tradované, praktiky.

    Já Kulíška jemně držím, aby se hlavičkou neuhodil, jemně mu nadzvedávám hlavičku, aby jí neměl na zemi, ale nikdy ne násilně, proti křečovitým pohybům. To bych mu ještě mohla ublížit.

    Hladím ho, mluvím na něj, a sleduju, jak záchvat probíhá. Většinou není žádný lék potřeba. Pokud záchvat do několika minut pomine, je to dobré.
    Důležité je ale období po záchvatu. Pejsek může být neklidný, běhat nesmyslně a narážet hlavou třeba do nábytku. Takže je potřeba ho ještě nějakou dobu držet, než jsme si jistí, že si neublíží.

    A pak je fajn vzít pejska vyvenčit. Alespoň u Kulíška to tak funguje. Po záchvatu potřebuje nutně ven. Pokud nejdeme, udělá to doma.

    Dál je dobré hlídat, jestli nejsou záchvaty v sérii, tzv. clusteru. Může jich být víc za sebou, Kulíšek mívá většinou tři, ale už se i stalo, kdy měl záchvaty dva dny, v intervalech třeba hodina, dvě hodiny. To už je pak šílené a je to důvod pro použití diazepamu, abychom tomu zabránili.

    Takže – první pomoc taková, aby záchvat ihned přestal, neexistuje. První pomoc znamená “aby si pejsek neublížil a aby na to nebyl sám”.

    Léky – my máme phenaemal plus bromid draselný. Uvidíte, co doporučí veterinář Vám.

    Literatura, bohužel, moc není. Já jsem nejvíc čerpala na webech:
    http://www.canine-epilepsy.com/
    http://www.canine-epilepsy.net/ http://www.k9web.com/dog-faqs/medical/epilepsy.html

    Držím palce, dejte vědět, jak jste dopadli u veterináře!

  13. 13 21. Březen 2010, Verča a Hugo napsal:

    Ahojte všichni,

    ráda bych přispěla svým příspěvkem a možná tak dodala alespoň trochu odvahy vám všem kteří návštívíte tyto stránky… je tomu zhruba rok co jsem si dovezla domů štěnátko Amerického Buldoka… jaké bylo mé zjištění když se ten malý drobeček najednou začal vedle mne v postli třást, byl v jedné vliké křeči, slintal, povolil svěrače… no nebyl to pěkný pohled, nevěřícně jsem na to koukala a v první chvíli si myslela že se snad dusí… brzy mi ale došlo oč tu jde…

    Po záchvatu byl těžce dezorientovaný, tehdy jsem ještě bydlela v panelákovém bytě, Hugo chtěl vyskočit z okna, rozbíhal se proti zdi a vší silou do ní narážel… potom začal děla to samé, ale s větší vervou do okna… bála jsem se že snad prorazí tu obří skleněnou tabuli a vypadne z okna, chtěla jsem ho chytit a uklidnit jenže jsem zjistila že tudy cesta nevede… Hugo byl hrozně agresivní… musela jsem se tehdy schovat do jiného pokoje a jen posloucht jak se vedle doslava omlacuje o nábytek, zdi a tak… agresivita, totální vyděšenost, dezorientace… to vše jsou příznaky objevující se u našeho Huga… dokonce tři, čtyři hodiny po záchvatu pes nepozná ani mne ani mého přítele, jsme pro něj jako by cizí… o úrazech při záchvatech ani nemluvím… kolikrát si do krve rozbil hlavičku tím jak se rozbíhal proti zdi… teď když má záchvat, musím mu rychle nasadit koš v první řadě, připnout ho na vodítko a dostat ho na dvorek… potom na něj mluvíme z povzdálí a jen čekáme až se vrátí k sobě a je to zaše náš Hugítek.. je ale pravda že kolikrát ještě i na druhý den je poznat že není ve své kůži… např. můj otec už vždy pozná že je po záchvatu, je prostě hrozně vykulený a není tak šťastný a veselý jak jindy…

    Diagnoza byla jasná.. máme doma epilouše a musíme se naučit s tím žít… byla jsem docela zklamaná když jsem zjistila že v chovné stanici Splněný sen (Střítež nad Bečvou) není náš případ s epileptickým buldokem ani první ani poslední, no jo hyenismu některých lidí nemá obdoby, přesto že je jim známo že prodávají psy s touto nemocí… protože po mém pátrání jsem zjistila že nejsem první a bohužel ani poslední kdo si zde koupil pejska s epilepsií a jim je to dobře známo štěnátka ale prodávají dál….

    Hugíto dostal předepsaný Phenomal od pana veterináře a vždy máme po ruce i rektální diazepam… a musím řict že co dostává tyto léky záchvaty mají mnohem lehčí průběh, teď jen vyladit dávkování… bohužel po záchvatu ale nastává stále ta samá situace… pejsem je jako vyměněný, neví o sobě a nepoznává nás… naštěstí už bydlíme v domečku se zahrádkou… je nesrovnatelné moci pejska vypustit ven na dvorek, aby se uklidnil… než zvládat tyto jeho stavy v paneláku, to bylo celkem nemožné vzhledem k tomu že má něco málo přes rok a už váží skoro 40 kg. zahrada byla naše záchrana, ale i tak stále se snažíme dozvědět se čím dál víc… ale chtěla bych všem co mají stejný problém jako my popřát hodně sil a odvahy, vím že není lehké dívat se na to jak se vaše milované zvířátko trápí… já sama často přemýšlím jestli jen neprodlužuji jeho trápení… ale myslím si že jinak má Hugo krásný život a že musíme zkusit bojovat dokud nám budou síly stačit. Jak říká Ivo Eichler, náš cvičitel ze psích víkendů s Deštné… bez to tak že máš pestřejší život, ani zní do drsně, ale je to tak. Prece to jen tak nevzdáme… budeme bojovat ze všech sil a vy lidičky co máte stejný problém přeji vám hodně zdaru a držím vám pěstičky…. Verča a Hugo

  14. 14 25. Březen 2010, Amálka napsal:

    Ahoj Verčo,

    to je strašný, že při záchvatu nemůžete Huga nijak korigovat. Musí to být síla, při jeho váze. Přeci jen, Kulíšek měl jen 12kg, ale i tak si byl schopen ublížit. A chápu, že v paneláku by to bylo pro něj trápení, a hlavně pro vás.
    Ale souhlasím – i s epilepsií může mít pejsek krásný život. Chce to hodně trpělivosti a neustálou kontrolu, ale zvládnout se to dá.
    Držím palce, a piš, co je nového, jak to zvládáte.

    Amálka

  15. 15 27. Březen 2010, Jaroslav - Brno napsal:

    Zdravím všechny,

    máme shar-peje Máju. Pejska jsme si pořídili už dospělého z útulku, věk 3-4 roky. Máme jí dva a půl roku. Před asi třemi měsíci chytla záchvat téměř stejný jak popisuje Verča. Mája se probudila, vstala, začala se jakoby dávit, sekla sebou na zem, naprostá křeč, po půlminutce přišla k sobě naprosto dezorientovaná. Nepoznává okolí, páníčky, má hrozný strach a vrčí, nenechá se chytit a je agresivní. Poprvé to odnesla panička pokousáním ruky, snažila se jí pomoci a držela ji.Naprosto jsme nevěděli co se děje, návštěva veterináře , podezření na epilepsii, odebrána krev a prohlídka , jinak naprosto zdravá. V pátek , v pět ráno, po třech měsících náš druhý záchvat. Mája vstala ublinkla si a následoval již zmíněný průběh tentokrát jsme zmizeli z dohledu Vystrašená a dezorientovaná se utekla schovat do koupelny, kde se mi ji podařilo zavřít. Pokud se k ní přiblížíme, vrčí a útočí. Po asi 2-3 hodinkách se zklidní a je v poho.Naštěstí do ničeho nenaráží ale chce někam utéct. Tak nás čeká v pondělí návštěva vete. a uvidíme co dál. Budeme velmi rádi za každý poznatek nebo radu. Zdravím všechny

  16. 16 11. Duben 2010, Jarča - Ústí n. Orlicí napsal:

    Zdravím všechny, máme doma labradorského retrívra (fenku), jsou jí 3 roky, a právě nyní od 3. roku začala mít záchvaty epilepsie, vždy se nemůže hnout, leží, oči má zakalené a vůbec nás nepoznává, vždy u ní sedím a mluvím na ni, při jednom záchvatu jsme navštívíli lékaře, ten potvrdil diagnózu a předepsal léky, musí je brát denně. Chtěli jsme štěňátka, ale nepůjde to. Tak budeme alespoň s ní. Je to hrozný pohled na ležícího a klepajícího se psa a my jí nemůžeme pomoci. Vždycky jsme se rychle snažili jí vytáhnout jazyk, ale to prý dělat nemáme, mohla by nás pokousat. Tak u ní sedíme, mluvíme na ni a hladíme, dokud to neodeznít. Vypadá to hrozně. Snad se to časem zlepší (po těch lécích) a nebudou záchvaty tak časté. Po léku stále spí a je unavená a děsně klidná.

  17. 17 16. Duben 2010, lucie napsal:

    dobry den máme 15letou fenku jezevčika už měla druhy zachvat epilepsije mame 7měsični dcerku mam strach abych je dcerka nepohladila když ma naše elinka zachvat,zachvaty ma vždy po ranu je to sestri pes a mi ji mame u sebe sestra si mysli že ji nechcem a chcem ji dat utratit ale pan doktor nam rekl ze bych to bylo pro psa vysvobodeni že je stara chci se zeptat jestli myslite že bych to bylo pro naši elinku dobre?

  18. 18 16. Duben 2010, Amálka napsal:

    Dobrý den,

    smrt není dobrá pro nikoho, pokud, samozřejmě, výrazně netrpí. Epileptický záchvat sám o sobě, pokud není silný a pokud není každý den, pejskovi extrémně neubližuje.

    Pro Elinku by bylo nejlepší, kdyby byla u někoho, kdo jí poskytne podporu a lásku.
    Osobně jsem Kulíška hladila při všech jeho záchvatech a nikdy mě ani náznakem nekousnul. To záleží na tom, jak se Elinka při záchvatech projevuje. Jsou pejsci, kteří jsou agresivní, jak tu někteří píšou.

    Myslím, že pokud dceru nenecháváte s Elinkou o samotě, což bych stejně nedoporučovala nikomu a s žádným psem, tak by se vám takovou situaci mělo podařit zvládnout.

    Takže záleží spíš na tom, jaké jsou vaše priority …
    Věřím, že předčasně neodsoudíte nevinný psí život …

    Držím palce,

    Amálka

  19. 19 4. Květen 2010, Monika napsal:

    Tak to je mi tvého pejska líto. Přeji všem pejskařům a jejich pejskům at je to nepotká.

  20. 20 19. Květen 2010, Martina V. napsal:

    Dobrý den, četla jsem začátek vašich příspěvků a je to hrozné. Dnes ráno jsem zažila něco podobého. Máme s přítelem osmiměsíční fenku maltézáčka Kettynku.. O půl páté mě vzbudilo její podivné chování – jakoby nám skákala po posteli. za chvíli se ozvala rána a Ketty ležela na zemi. To už jsme byli oba na nohách a nevěděli, co máme dělat. Nenůžu říct, jak dlouho to trvalo, pro mě to bylo nekonečné. Navštívili jsme veterináře, který odebral krev aby zjistil, zda to není nejakou nemocí. Po testech, který byly naptosto v pořádku, nám bylo zděleno, že “nemoc” je v pejskově hlavě a je to nejspíš epilepsie. Poradil nám, co a jak a jeli jsme domů. Uběhlo pár hodin a přišel druhý záchvat. jsem z toho špatná. doufám, že to brzy přejde a že to bude v pořádku…

  21. 21 28. Květen 2010, Jitka napsal:

    Náš pejsek Denisek je epileptik už dlouho, veterinář mu předepsal tablety Phenaemaletten, bere je denně ráno i večer (večer půlku). Záchvaty sice neustaly,jsou nepravidelné. Někdy je “klid” i 14 dní, z toho jsou dva za týden. Náš pejsek se před záchvatem začne hrozně motat, pak se roztřese a je v křeči. Není agresivní, je mimo. Váží necelých 7 kilo a doktor nám poradil DÁT HO PŘI ZÁCHVATU do náruči HLAVIČKOU DOLŮ. Jsme u toho kolikrát doškrábaní, ale jak začne zrychleně dýchat a tečou mu sliny z pusinky, víme, že záchvat odezněl. Většinou je pak hned ještě jeden, někdy dva, ale už daleko slabší a hlavně se pak Denisek otřepe a dělá, jakoby se nic nestalo. Je to pro rychlé prokrvení mozečku a řekla bych, že tohle celkem – aspoň u nás funguje. Jinak všem páníčkům i pejskům hodně sil !!!

  22. 22 6. Červen 2010, Petra napsal:

    Ahoj všem,
    mám 13ti letou fenečku Maltézského pinče a má epilepsii od 1 roku. Na podzim ji bude 14. Dostala od pana doktora prášky a jelikož neváží ani kilo tak ji musíme prášky čtvrtit, dříve teda i na osminky, teď má zvýšenou dávku. Dříve dostala záchvat jednou za dlouhou dobu a vypadaloto jako by se ji zadní nožičky chtěly otáčet v půlce páteře, celá se kroutila a stahovali se ji svaly v křeč, ale nic hrozného, pevně jsem ji přitiskla k sobě a snažila se aby se nekroutila a během pár sekund se uklidnila a já ji mohla pustit na zem. Po záchvatu vždy dostala prášek, jinak každý den ráno a večer.Většinou se oklepala a šla jako by se nic nestalo, jen se šla trochu napít vody. No a to bylo ještě do nedávna, teď má záchvaty silné a skoro každý den, měla jich zatím jen 4. Ale z ničeho nic se třese celým tělem, trhá hlavou a klape zubama a když jsme to u ní viděli poprvé, mysleli jsme, že nám umře, byl to strašný pohled. Vzhledem k jejímu stáří a k tomu, že má ještě nějaké nádurky na bříšku nevíme co s ní. Chodí většinou pořád na jednu stranu dokolečka, zatím se všemu vyhýbá, ale máme strach, že do něčeho narazí, párkrát se už stalo že narazila do zdi nebo do stolu a málem nám jednou spadla do potoka, máme strach, že přestává vidět a slyšet a že ji odumírá mozek z těch záchvatů. Má sklony pořád běhat a točit se dokola, třeba chodí po celým bytě i hodinu a dělá takový okruhy a nemůže se zastavit. I když žere z misky tak žvýká jídlo a točí se dokola. Zkoušeli jsme ji zastavit, ale začala kňučet a když jsme ji pustili tak se zase točila dokola. Jezdíme s ní na kliniku do Olomouce a pan doktor nám už ji jednou zachránil. Měla zánět dělohy před rokem a naposlední chvíli ji operovali, vyoperovali ji celou dělohu, dali ji pár kapaček a nějakej adrenalin a jak se nám uzdravila, byla čilá jako rybička. Teď nás ale tíží pohled na ni, je to tak měsíc co dostává ty záchvaty, jak už jsem říkala měla jich tak 4-5 a je z ni uplná troska, počůrává se pokakává se, máme o ni strach……..
    Děkuji za jakoukoli informaci nebo pomoc. Petra M.

  23. 23 6. Červen 2010, Petra napsal:

    Jinak fenečka se jmenuje Peggynka, já a sestra jsme ji před 14ti lety dostali od tatínka k Vánocům a je to náš miláček, jsou s ní sice už od malinka problémy, ale máme ji rádi, je to naše zlatíčko, nechci o ni přijít………Rodiče už přemýšleli o tom ji nechat uspat, aby se netrápila, vím je to řešení, které by ji pomohlo, aby se netrápila, ale nedokážu si představit, život bez ní, chtěla bych jí pomoci a aby tu s námi byla ještě alespoň rok, když pomyslím na její smrt, vhrknou mi slzy do očí………..

  24. 24 6. Červen 2010, Petra napsal:

    Paní Jitko,
    ty prášky Phenaemaletten bere i naše Peggynka a to, že by jsme ji měli držet hlavičkou dolů nevíme, ale jako lepší prokrvování mozku si myslím, že je to dobrý nápad. Mějte se pěkně Petra

  25. 25 6. Červen 2010, Petra napsal:

    Ať se Vám i Deniskovi dobře vede……

  26. 26 6. Červen 2010, Amálka napsal:

    Petro,

    Kulíšek se poslední roky taky hodně točil. Přesně, jak to popisujete. Pořád dokola, na jednu stranu, někdy se ani nemohl zastavit.

    Měl dny, kdy chodil docela dobře, to točení bylo jen mírné, ale někdy to byly opravdu malé kroužky, vždycky po záchvatu.
    Vidíte, já myslela, že je to spíš proto, že si poranil hlavu, ale klidně to prostě mohlo být od těch záchvatů, jak už to měl dlouho.

    Taky jsem hodně přemýšlela o tom, jestli se Kulíšek netrápí. Ale dokud neměl bolesti, myslím, že si sám ani neuvědomoval, že je nemocný. Byl takový tupoučký, po záchvatu si chodil, nebo běhal, taky se občas počůral a pokakal. Ale nemyslím, že by tím nějak trpěl. Jinak měl všechno, co potřeboval.

    Až úplně ke konci, ty poslední asi dva dny, měl bolesti bříška, proto dostal na veterině injekci proti bolesti a pak i kapačky. Takže pevně doufám, že i ty poslední dny jsme podchytili tak, aby netrpěl.

    Poraďte se s veterinářem a vyptejte se, jestli si myslí, že Peggy nějak trpí, že jí třeba něco bolí. Pokud ne, tak bych asi ještě vytrvala. Ale péče bude náročná hlavně pro vás. Chce to trpělivost, a to v nadměrné dávce. Někdy je to opravdu k zešílení …

    Držím palce, aby bylo Peggy líp! Dejte určitě vědět, jak na tom je.

    Amálka

  27. 27 6. Červen 2010, Amálka napsal:

    Jitko,

    to je moc zajímavé, co píšete, s tou hlavou dolů. Nikdy jsem to neslyšela, ale je možné, že by to bylo Kulíškovi taky pomáhalo.
    My jsme mu jen dělali masáž očního nervu – to se jemňoulince masírují zavřená očička, přes víčko, našla jsem to na webu. Myslím, že mu to pomáhalo, že se rychleji zklidnil.

    Držte se,

    Amálka

  28. 28 14. Červenec 2010, Dana napsal:

    dobrý den pro všechny,
    Máme 12letou fenku papillona Dolinku, má asi 5kg – trochu tlustá, ale to už je i tím věkem, nechce se jí už moc chodit, vet. řekl abychom ji nechali v klidu. Koupila jsem ji před 3 lety na inzerát jako zdravého pejska, jen pokašlávala, ale včera jsem zažila hroznou noc, Dolinka se motala po kuchyni a chroptěla- už na to má i léky- napřed jsem myslela, že je přehřátá, ale pak sebou v křeči bacila na zem, po chvíli svíjení začala slintat a počurala se tak to šlo přez noc několikrát za sebou, není nijaj agresivní, nechá se vzít do náručí, je zmatená chodí pořád dokola . Ráno už bylo v pohodě, ale zase začalo vedro a Dolinka má už dva záchvaty za sebou, pejsek je neklidný a provozuje pochody po celém bytě a chroptí už to zase trvá hodinu. až se vrátí manžel asi zajedem k doktorovi, podle toho co tady píšete máme doma epileptika.

  29. 29 17. Červenec 2010, Dana napsal:

    Dneska ráno nám odešla Dolinka do psího nebe, hlavně že se dlouho netrápila, umořila ji ta horka

  30. 30 18. Červenec 2010, Amálka napsal:

    Dano, to je mi moc líto. To vedro bylo opravdu šílené, jestli to bylo s Dolinkou vážné, asi to všechno trochu urychlilo. Moc na Vás myslím, Dolince je teď už určitě dobře …

  31. 31 6. Srpen 2010, miksa napsal:

    mam jorksirka a ten ma tolik zachvatu i kdyz lecenych ze nevime co s tim je to milacek ale nevime jak dal prosim poradte myslim ze prasky nejsou to pravy

  32. 32 8. Srpen 2010, Karolína J. napsal:

    Ahoj, mám doma 2,5 ročního zlatého retrívra jménem Nero. Před 3 měsíci měl první záchvat – hodně silný, štěkal, vrčel, kňučel – když jsme to slyšeli, vyběhli jsme za ním na zahrádku, znělo to totiž, jako kdyby se pral s cizím psem nebo tak.Pak jsme ho ale viděli, jak sebou hází po zemi a že má u pusy pěnu. Trvalo to snad 3-4 minuty. Hned jsme jeli na pohotovost, nejdřív nás napadlo, jestli třeba mu někdo něco nehodil nebo nesežral zkrátka něco… ale lékař potvrdil epilepsii. Včera měl ale další záchvat (po3měsících) nebyl tak silný – ležel na zemi a bylo vidět že je v křeči, škubal sebou, pěna…trvalo to dlouho, tak jsme rektálně podali diazepam. Když to přešlo, začal pomaličku chodit a pobíhat po dvorečku – nereagoval na zavolání, pohlazení, nevnímal nic kolem sebe… po 6 hodinách měl záchvat znovu – o něco slabší a kratší, ale vůbec nás překvapilo, že po tak krátké době. Budu ráda za každou radu či zkušenost…děkuji.

  33. 33 19. Srpen 2010, Renata R. napsal:

    Ahoj, musím přispět taky svou troškou do mlýna… Máme 6ti letého basenjiho Addíska a na konci července najednou v naprostém klidu, když spal, dostal záchvat křečí, silně slinil, házel sebou, trvalo to necelou minutu, nemohl se bezprostředně postavit, padal, měl slabé nohy, nepoznával nás, pak si zalezl pod stůl. Volali jsme tedy na veterinu a doktor nám dával instrukce, jak rozpoznat chování psa, aby si udělal předběžný obrázek. Říkal, že to nemusí být hned epilepsie, ale záchvat může být vyvolán i od postižených orgánů. Čekali jsme, jak proběhne noc a vzhledem k tomu, že se záchvat opakoval asi po 5 hodinách, tak jsme pak ráno jeli na veterinární kliniku. Udělali mu krevní testy a zjistili, že má problém s játry. Dostal kapačky, injekce proti křečím a po 3.kontrolní návštěvě léky na játra a speciální jaterní dietu. Napřed jsme si mysleli, že záchvaty mohl vyvolat i osvěžovač vzduchu reagující na pohyb, který jsme koupili a hned ten den záchvaty začaly a jeho vypnutím skončily, ale teď se objevil další záchvat asi po 3 týdnech znovu. Na internetu jsem si přečetla, že se může jednat o nedostatečnou činnost jater, kdy se vyprodukovaný amoniak místo do jater, dostává do srdce a odtud do celého těla, kde citlivý mozek je vlastně otráven a způsobuje tak tyto křečovité záchvaty. Druhý veterinář nám ihned řekl, že to vypadá na epilepsii, ale tento náš (byť mladý) prohlásil, že to ještě epilepsie být nemusí a léky na epilepsii by pejska zbytečně ještě více na játrech zatěžovaly. Tak bude mít asi doživotní jaterní dietu a s tím, že se záchvaty občas asi objeví se budeme muset smířit. I když sami víte, jaké to je vidět svého miláčka takhle trpět. Jsou to naše zlatíčka a prožíváme to s nimi! Držme všem těmto pejskům všechny pěsti a palečky, aby těch problémů a záchvatů bylo co nejméně.

  34. 34 13. Září 2010, Kateřina napsal:

    Ahoj všichni,

    jsem moc ráda za tydle informace co jsem tu načerpala. Mám take zřejmně doma epileptika mám 6 letého knírače a ve 4 letech dostal první záchvat a já nevěděla co se stalo najednou spadl a začal sebou házet na boku a nevnimal. Tak jsme volali na veterinu a řekli at ho hned seberem a přivezen. Během chvilky náš Ben přišel k sobě v autě a na veterinu už šel jako kdyby se nic nedělo. Tam mu hned vzali krev na rozbor, bohužel krevní rozbor byl v pořádku po všech stránkách a řekli že se zřejmně bude jednat o epilepsii. Dostal injekci B a domu jsme dostali Milgaman 1 tab den a Piracetal půlku ráno a v poledne na celí jeden měsíc. Záchvat se opakoval až za 6 mešíců a veterinář nám řekl že pokud pes nemá záchat více jak 4 do roka že se to neléčí a tak vždy po záchvatu který cca trva 3-4 minuty někdy Ben leži na boku a klepe se a někdy zase stoji a má hlavu spuštěnou dolů a jen ho držíme aby si neubližil tak le za dva roky měl cca 2 – 3 krátké záchvaty. Bohužel od letošního roku už jich měl 5 naposledy včera večer stim že se postavil a měl zvednutou zadni packu jako když má křeč a tak se postupně začal třást celi ale neupadl jen mírně pokrčil přední packy a vypadalo to že se vlastně jako protahuje ale byl celi v křeči a nereagovalaž po 6 minutách začal přicházet k sobě dalších 10 minut jen seděl a nevěděl co se vlastně stalo a orientoval se pak si lehl a spal až do ráno a vlastně ráno jako by mu nic nebylo. Bohužel v letošním roce nejdřive byli záchvat 1 po 4 měsicich, pak 1 po 2 mšsicich a ted vlasně přicházeji po 5 týdnech 1 den záchvat většinou v nocia letos je to už 5 a tak zřejmně budem muset přejit na tabletky.A já jsem se chtěla zeptat jak tabletky pejskové snášejí všude se jen dočtu že pejsci jsou unavení než si na tablety a hladinu barbiturátu v krvi zvyknout. Je to pravda ? Na vlastní oči jsem viděla zlateho retrivra po podání tablet jak chudák nevěděl co dělá pravá a levá tlapka jak se motal. Mám stoho strach jelikoš z Benem hodně cestujem aby si nějak neubližil.Nemá te někdo zkušenosti jak to pejskové snášejí, bohhužel nikde žádná literatura není a článků je o epilepsii opravdu napsáno málo. A tak nejlepší je se zeptat kdo stím má zkušenosti a má doma epileptika tak jako já, je to můj mazánek a chci pro něj jen to nejleopší a hlavně mu ten jeho život ulehčit a pokud to půjde tak mu pomoci. Bohužel u nás se jedná o dědičnou epilepsii Ben je s PP a chovatelka z Jičína chovala na nemocné feně a co vice ještě nakryla tu fenu psem který měl v předkách 2 generace take epilepsii.Bohužel já těm dle lidem neříkám chovatel ale množitel bohužel vždy na to doplati někdo jiný, což je strašně smutné. předem moc děkuji za nějakou zprávu jak tablatky pejskové snáší, budu moc ráda za další informace. Katka a Ben

  35. 35 25. Září 2010, Monika J. napsal:

    Ahoj milovníci pejsků, já má 9 ti letého rotvajlera a v pondělí nám operovani rakovinu. Resp. měli podezření na nádory na játrech. Při operaci zjistili že to nejsou játra, ale slezina plná nádory, viděla jsem jí vypadala jak naprosto plesnivý chleba. Hrůza! Ostatní organy byli v pořádku. Plná síly jsem se rozhodla bojovat! Vílík po vyndání sleziny za dva dny papal, ale vše vždy vyzvracel. Na dnešek v noci tj. 5 dní po operaci, strašná rána, tak jsem rozsvítila a viděla svého miláčka v křečích, mlácející se ze strany na stranu, zalomenou hlavičku do zadu. Byla jsem v šoku, Vílíka začala hladit aby se neumlátil hlavou o postel. 30 minut po záchvatu byl stále v jedné křeči! Pak se začal uvolňovat. S mojí pomocí vstal až dneska ráno, celej se motá,špatně chodí, kouká mimo, ale reaguje na mě. Nevím co mám dělat! Volala jsem doktorce ta mi řekla at mu dám Diazepam a v šest přijedu. Ted tu leží, slintá, rychle polyká a občas sebou třásne. Proti 30 nádorum na slezině jsem byla odhodlaná bojovat a cítila jsem,že i Vílík chce bojovat, ale od včerejšího záchvatu z něj cítím prázdno! Poprvé cítím, že mu mám to trápení ukončit. Je to můj první pes a težce vybojovanej ( rodiče nikdy psa nechceli a už vubec ne rotvika ). Nechci aby mi odešel, ale vidím , že se trápí!

  36. 36 28. Září 2010, hanka napsal:

    Ahojky!
    Včera sem jsi také zkusila své hlídám mamce tříměsíčního jokšírka a včera se mi stalo že dostal epileptickýzáchvat uplnějsem brečela nevěděla jsem co a jak měl hlavu nakřivo k jedné straně nereagoval na mě a byl zmatený,chlácholila jsem udělala mu teploučko a pak mi bylo porazeno zajet na veterinu.Na veterině mu pan doktor píchl b-12 a dal mi léky čtvrtku děnně myslím že se tojmenuje epilan-d-gerota že mu mámdávat pul denně pokud bude hodně ospalý tak čtvrt denně a k tomu čtvrtku b-komplaxuna obnovení ner.soustavu kvuli tomu jak mu ty nervičky putijípo těle.Celou noc jsem nespala a hlídala ho dnes je pejsk jak oraštěný pořád spí jemalátný sotva se udrží na nožičkách pořád chce u mě spát v teplíčku venku chvíéli byl ale já tu sedím a jsem z toho uplně kao a nerada bych abychom opejska přišli pan doktor říká že mužou časem i záchvaty odeznět ale je to takový bezmocný uzlíček chudinka trošku se napil troškusežral co má rád a zase spinká ale moc toho nesežere asi ty léky ho oblbují zítra chci jetzas na veterinu tak uvidíme.To je moje zkušenost je to opravdu nezkutečně bezmocný pohled poradí mi také někdo co dál ted jsme pochovali jednoho starrého mazlíčka a neradi bychom přišli i o tohohle.Mějste se hezky a děkuji za tuto diskuzi a zkušenost Hanka

  37. 37 4. Říjen 2010, Anna napsal:

    Ahoj, vím co prožíváte, protože se mi stalo něco podobného. Rodiče si vzali mého pětiletého anglického kokršpaněla Maxe na chatu, aby se mohl vylítat, vyřádit apod. Ale v neděli ráno mi zavolali, že jsou na cestě domu, protože Max dostal záchvat, tak abych se oblékla a vyčkala jejich příjezdu. Když dorazili a já ho uviděla nataženého v křečích, hned mi vytryskly slzy, a tak jsem neváhala ani vteřinu a jela na veterinární pohotovost. Tam mu píchli 3 injekce (kortikoidy a diazepam). Sice už nebyl v křečích, ale nebyl ani schopný vstát, oči mu jezdili ze strany na stranu, jako když právě slezete z kolotoče a moji přítomnost ani nevnímal. Celý den pak prospal. Druhý den byl už schopný vstát, ale pít jsme mu dávali pomocí injekční stříkačky. Když potřeboval na záchod, museli jsme ho přidržovat, aby nespadl. Obden jsme jezdili k veterináři na injekce. Teď po týdnu má stále hlavu na stranu, občas se zamotá a spadne, v šeru a ve tmě nevidí, špatně slyší a občas je dezorientovaný. Jediné co pro něho můžeme dělat je, že ho zahrneme láskou a péči, aby se cítil co nejlépe. Dále už můžeme jen doufat, že se jeho stav zlepší i když nám nikdo neřekne o kolik se doopravdy zlepší. Držím všem pejskům palečky, aby byly co nejdříve v naprostém pořádku. Anna

  38. 38 7. Říjen 2010, Amálka napsal:

    Anno,
    přesně tohle znám. Držte se, opravdu se to může zlepšit hodně. Kulíšek měl taky pár týdnů krušných, jen ležel, čůral pod sebe, pil jen ze stříkačky, ale dokázali jsme ho z toho dostat tak, že pak prožil pár dalších hezkých let, skoro normálně běhal, jen míval hlavičku trochu stočenou do strany. Ale netrpěl a život si užíval.
    Opravdu můžete hlavně zahrnout pejska láskou, no a pak s pomocí veterinářů nějak nastavit léky. To je běh na dlouhou trať, ale když se to povede, stojí to za to.
    Držím palce,
    Amálka

  39. 39 7. Říjen 2010, Amálka napsal:

    Pro Katku a Bena
    Katko, já myslím, že pejskové si na tabletky zvyknou docela dobře. Rozhodně lépe, než na záchvaty! Kulíšek s tím problém neměl. Byla jsem moc vděčná, že mu to pomohlo a že jsme na pár let dokázali epilepsii kontrolovat.
    Určitě je lepší trochu ospalejší pejsek, než pejsek v záchvatu. Ale pokud nejsou dávky vysoké, třeba to na něm ani nepoznáte.
    Držím palce,
    Amálka

  40. 40 7. Říjen 2010, Amálka napsal:

    Moniko,
    dejte vědět, jak to vypadá s Vilíkem … epilepsie není to nejhorší, a pokud přestál operaci, nevzdávala bych to jen kvůli záchvatu … ale samozřejmě nevím, jak je na tom celkově.
    Dejte vědět, držím palce.
    Amálka

  41. 41 7. Říjen 2010, Amálka napsal:

    Renato,
    pokud opravdu pomůže jaterní dieta, je to skvělé. Jaterní granulky jsou asi moc dobré, Kulíšek je měl moc rád, kupovali jsme Hills. Cpal se tím jako nezavřený.
    A dieta je ještě ta nejlepší možnost.
    Když tady vidím, jak moc pejsků má epilepsii a kolik páníčků se tím trápí a hledá informace … ano, nikde toho nic moc není, taky jsem před lety hledala. Ale je fajn, že sem chodíte a píšete i svoje zkušenosti, pro všechny ostatní.
    Amálka

  42. 42 22. Říjen 2010, Anní napsal:

    prosím o radu co dělat s pejskem při silném opakovaném záchvatu mám křížence rotvajlera s vlčákem.děkuji

  43. 43 26. Říjen 2010, Fany napsal:

    Anní ahoj,
    Měla jsme středního knírače, velice přátelského, koupeného z chovné stanice. Do tří let to byl velice živý, kamarátký pejsek, nikomu nikdy neublížil. Cca po 3 roku života se objevil záchvat- pejsek stratil rovnováhu, upadl na zem, dostal křeče a hrabal nohami. Trvalo to cirka 1 – 2 minuty. Záchvat by tak 1 za 2 měsíce. Po kontultaci s lékařem mu byla nasazena medikamentní léčba( ráno a večer 1/2 prášku)+ homeopatika na čištění jater. Takhle to trvalo cca 2 roky až letos v létě přišly záchvaty opakovaně 2 – 3 dny za sebou, pejsek si v záchvatu pokousal jazyk a byl celý od krve. O pohledu na ten záchvat ani nemluvím. Nejhorší to bývalo u úpňku nebo kolem změn počasí. V létě – koncem srpna ze z toho vzpamatovával i 3 dny. Jedl, ale narážel do překážek i v místech které důvěrně znal.Velice dobré bylo dodržovat absolutní dietu – pouze psí granule, bez jakýhokoliv pečiva, sladkostí a pod., protože toto si myslím, že byly také spouštěče záchvatu. Dalo se zít s tím cca i 2 měsíce bez záchvatu. Dále jsme chodili na dlouhé procházky, jenom jsem měla pocit, že se bojí lidí, a když jsem ho šla pohladit, přimoužil oči, jakoby si bál, že ho uhodím, také myslím, že po záchvatech 2 – 3 dny došlo k ochabění očního nervu apejsek zle viděl a se orientoval. Paní doktor miá předepsala Listerin / ráno a večer půl tablety + homeopatika). Poslední záchvat byl minulý čtvrtek – opět doba úplňku – velice těžký, opět prokouslej jazyk ale vzpamatoval se, i štěkal, snědl celou večeři a ráno jsme ho nenašli. Byl zalezlej za garáží, nezu fošnami, nohy již byly pouze bezvládné, jenom koukal těmu krásnými psími očima. nezůstávalo nic jenom zavolat zvěrolékaře a ukončit jeho trápení v 6. ti letech života. Doporučení pro Vás – sledujte dobu záchvatu, protože podle doby homeopatik – zvěrolékař je schopen cca určit spoštěč záchvatu – lednivy, srdce, játra a pod. Je dobré vyloučit veškeré lidské jídla a pamlsky a nejlepší je vařená strava – 2/3 maso + 1/3 rýže ( ne brambory – ty pes nestráví) bez žádné chemie. Pokud máte možnost, zkusit vyšetřit mozek, srdce, ledviny, ale to chce kliniku. Přeji hodně úspěchů, ale je to hodně na přírodě. Zdravím. Fany

  44. 44 13. Listopad 2010, Dominika napsal:

    dobry den mam doma 6 mesicni fenku americkyho buldoka.Dnes se mi stalo ze spala na gauci spadla na zem a zacala sebou hazet byla napjata a strasne slintala oci mela v sloup pak vyskocila ze zeme a chtela me pokousat u toho se pocurala a mela prujem pak sme ji pustily ven pac doma zacala litat a narazela na nabytek ze zahradky nam utekla na pole nereagovala na zavolani nepoznavala me a strasne se me bala ..po dvou hodinach se uklidnila a pena od huby ji sla furt a furt ji ze zadecku tekl prujem ..vzali jsme ji k veterinari a on nam rek ze se nejedna o epilesii ale o otravu tak ja vubec nevim mela jsem o ni strasnej strach nepreju to nikomu strasny zazitek a doufam ze se opakovat uz nebude ….

  45. 45 15. Listopad 2010, Dominika napsal:

    tak dnes se potvrdilo ze ma nase fenka 6mesicni epilepsii a ja to nervove nezvladam nevim si rady jak to zvladnou a jak se stim zije je mozny ze to odezni po puberte?nebo po kastraci?mate nekdo zkusenost?poradte mi prosííííím

  46. 46 17. Listopad 2010, Amálka napsal:

    Dominiko,
    je mi moc líto, že má vaše fenka epilepsii. Pokud je to opravdu epilepsie, nevím, zda může nějak sama odeznít, ale spíš vám moc přeju, aby se jí podařilo zvládnout malou dávkou léků a na pořád. To by bylo veliké vítězství.
    Se zvládnutou epilepsií se žije normálně. Dvakrát denně dáváte pejskovi léky, a pokud to nesabotuje (náš Kulíšek je jedl bez problémů, zabalené třeba do taveného sýra), je to v pohodě.
    I v případě, že má pejsek sem tam záchvat, se žije prima. Je jen potřeba ho více hlídat a přizpůsobit tomu i byt (aby si někde nerozrazil hlavičku).
    Nezvládnutou epilepsii nepřeju nikomu, tak to nebudu přivolávat. Kulíšek měl pár takových období. Bylo to hodně těžké a je potřeba hodně obětavosti. Ale i to se dá zvládnout.
    Kastrace – zeptejte se veterinářů, nejlíp na klinice Jaggy. Někdo říká, že by to pomoci mohlo, protože epileptické záchvaty nějak souvisejí i s pohlavními hormony. Ale Kulíšek kastrovaný byl … takže bych na to tak úplně nesázela.
    Držte se a dejte vědět, když budete mít nějaký problém, ráda vám řeknu svoje zkušenosti.

    Amálka

  47. 47 18. Listopad 2010, Dominika napsal:

    uz jsem myslela ze mi nikdo neodepise pac jsem tak moc zoufala …ja nevim jak se mam rozhodnout ted ji ma veterinar pac ja to psychycky nezvladla jen jsem nad tim tvoreckem brecela po zachvatu nas cely den nepoznavala nebyla to ta Roxynka ktera to byla..pan doktor mi nabidnul ze by ji nasel novy domov a tak vaham … nevim jestli bych to zvladla s ni a tou hnusnou nemoci..pracuji na 3smenny a co kdyz dostane zachvat kdyz nebudu doma?uklidni se sama?nevyvola se u ni agresivita?jednou po me vyjela po zachvatu nepoznala me…mam obavy …jsem tak bezmocna …

  48. 48 18. Listopad 2010, Amálka napsal:

    No to je samozřejmě na vás. Já bych svého pejska nikdy neopustila, tím spíš, když je mu zle … to bych už do smrti neměla klid …
    Samozřejmě, že je pejsek po záchvatu zmatený, nikoho nepoznává, tak to prostě je, stejné je to i u lidí.
    Pokud začnete s léčbou a nemoc dobře zkorigujete lékama, není důvod nějak moc se bát. I kdyby záchvat přišel, nebude nijak silný. Pejsek to zvládne i sám.
    A to bych asi udělala já. Nevzdala bych to tak brzo. Nejdřív bych vyzkoušela všechny možnosti. Vždyť jste ještě pořádně ani nezačali … nechte si od veterináře napsat léky a počkejte, co to udělá.
    Roxynka si to přece zaslouží … ne?
    Amálka

  49. 49 20. Prosinec 2010, Pepsin napsal:

    Přeji krásný den všem
    Mám křížence rotvajlera a dobrmana,je mu 12,5 roku,je z útulku,mám ho od 3 měsíců,když jsem si ho bral,říkali,toho si neberte,umře,byl na kapákách,měl 6kg místo 15,bylo toho hodně,co jsme s ním prožily,ale co jsem zažil včera,to mně dostalo,odešla nám už druhá panička před 6 týdny,pes průjem,zácpa a po 5 denní zácpě najdednou ve spánku vstal a už ležel v křeči na zemi,pěnu u pusy a asi 5 min. záchvat,myslel jsem že je to mrtvička,tak už jsem se s ním pomalu loučil,pak se uklidnil a vstal,prvně cenil trošku zuby,pak se hodně mazlil,ale chodil jak ožralý a vše co bylo vcestě vyvrátil,chodil tam kde se nadalo projít,no řeknu vám,ještě teď jsem z toho v pytli,volal jsem na pohotovost,řekli,že to není mrtvička,pouze epileptický záchvat,že mám ráno dojet,nechal jsem ho v klidu,zhasnul jak povídala paní,zklidnil se asi po hodině,šel jsem si lehnout a pořád poslouchal a za 3 hoďky další záchvat,no řeknu vám,hrůza,do rána jsem se modlil ať vydrží na vet.,vydržel,vše neg.,krev,moč orgány,řekli mi také,4-5 za rok,se neřeší,pozorujte,uvidíme,pozoruji a jsem pořád vyděšený,když si lehne nevím zda se nevybulil,je chytrý,tak vidí,že se něco děje,tak loudí.Zaplať pánbů,že mu pořád chutná,první co dělal po záchvatu,tak loudil.Ale,stejně jako vy vám řeknu,už zažil s ním dost,ale tohle bylo pro mne šílené,jsem z toho na dně:-(
    Ale řeknu Vám,budu hledat řešení,sám po zkušenostech s dvěma nevyléčitelnýma nemocma,které jsem zvládl bez léků,jen s homeopatiky a bachovkami,práci s energiemi(reiky,shambala atd.)vždy jsem zatím dokázal já,či lidé s podobným zaměřením pomoci Kosmoskovi,tak doufáma pevně vřím,že to zvládneme:-)
    Budu Vás informovat,jak vše probíhá,nejvíc zatím potřebuji zvládnout sám sebe,cítí ze mne,že nejsem v pohodě,zvířata v naší blízkosti přebírají starosti svých pánečků na sebe,dělají pro nás mnohem více,než jsme schopni vůbec naším způsobem myšlení pochopit.
    Mějte se krásně a všem přeji silné nervy a krásné vánoce,děkuji za tuto stránku a všem co se podělují o své názory

  50. 50 19. Leden 2011, Terez napsal:

    Dobrý večer… Mám vlčáka Bárnyho..(je opravdu veliký) ted v dubnu mu budou 4 roky! Půl roku trpí epilepsijí.u veterináře udělali odběry atd…nasadili mu ihned léky..1ránno jeden večer. kvůli jedné blbosti se na 3 dny léky vysadily a dostal záchvat 4 po sobě. doktor nám vynadal,že nesmí přestat brát narušuje to léčbu! po 2 měsícich přišli opět 3 záchvaty (i když bral prášky) ten třetí trval 8 minu (což je nejhorší může poškodit mozek)…málem umřel.tu noc sme ho vezly na pohotovost tam si ho nechaly,doktorka řekla že je to vážné,uspaly ho a řekli že když se probudí a bude mít záchvat tak ho zase uspí a potom jak se probudí a bude mít poškozený mozek tak ho uspí..:-( v tů chvíli se mi zatmělo a málem sem tam omdlela ten večer sem se s nim i trochu rozloučila protože to bylo poravdu vážné! druhý den nám volali že si máme pro něj přijet! nasadili silnější léky a jak dostame záchvat dát čípek do zadku..aby neměl ten velkej záchvat! jenomže můžem k němu až po záchvatu.minule po mě vyjel byl ještě oblblej ( dojezdy) prostě by mě pokousal..od té doby když má záchvat ho necháme až pak k němu jdem! máme ho v baráku v síní spí je rozmazlenej:-) je to strašný bojim že uslyšim jak dole bouchá což je záchvat sou to veliké ránny:-( jsem z toho dost špatná ale co se dá dělat hlavně že žije:-)budem to muste vydržet..jako každý kdo má pejska s epilepsijí….chodíem na kontroly..chtěj ho poslat na eeg! ale zadarmo:-) náš veterinář má ňáke¨éhoznámeho z prahy tek by to pro pár případů udělal zadarmo:-)tak snad nás tam zařadí když nám o tom řikal..aspon by prejvědělz čeho to je ( nádor na mozku atd)…chjoooo je to hnus:-( a ještě k tomu drahá záležitost:-(

  51. 51 29. Leden 2011, Růžena napsal:

    Přeji krásný večer, náš pejsek zlatý retrívr, dnes měla už po druhé hroznou křeč, měla křeč i v tlamičce která se jí uplně skřivila, začala hrabat tlapkama a tak jsme jí zvedly aby jí nezapadl jazyk, když se to zlepšovalo,tak začala slinit, sliny hrozně smrděly.. a tak se chci jen zeptat,jestli by jste nevěděla, co s tím přesně máme dělat,bude jí teprv 7 let a žádnej majitel pejska by o pejska určitě nechtěl přijít..Jinak vám přeju moc uspechů s Kulíšekem, je to moc krásné jméno..:)

    P.S. odepište mi prosím spíše na e-mail 😉 cute.Ruzenka@seznam.cz Děkuji mockrát!..:)

  52. 52 30. Leden 2011, Martina napsal:

    Zdravím všechny,

    tak jsem to dnes zřejmě taky zažila, 2x. Konzultovala jsem s veterinou telefonem, zítra ráno jedeme na krev
    :( vypadá to strašně, taky si už Nelinka leccos zažila, je jí 9 let a je to kříženec labrodora a nevím čeho, má 50kg. Je z útulku, brala jsem si jí a vešla se mi na klín. Spadla ze schodů a přetrhla si vazy v koleně, postřelili jí, ve vesnici!! na zahradě, ale to všechno byla vlastně legrace. Pohled na na ni, berušku moji “malou”, jak se svíjí v křeči je opravdu zoufalý, něco, co dávám jen moc těžko…. Pořád ji teď pozoruju a děsím se, když se těžko zvedá…. Ach jo. Všem přeji spoustu sil. Souhlasím s Pepsinem, pejskové toho pro nás dělají mnohem, mnohem více, než jen to, že jsou tak skvělí :) vlastně všechna zvířátka. Přeji hezký večer, Martina

  53. 53 7. Únor 2011, Pepsin napsal:

    Přeji krásný večer,musím uznat,že je to opravdu těžké,ale je třeba se snažit,já nasadil homeopatika na trávící trakt,s kterým měl kosmosek problém už celé roky,pak piviovarské kvasnice a problém zatím vypadá,že je odstraněn,dále bachovky,pejsek se více zklidnil,po 14 dnech další záchvat,ale mnohem slabší a navíc se při tom nepokálel ani nepomočil jako předtím,stav po záchvatu mnohem lepší,navíc ikdyž všude píší,že pes př tom nereaguje či nevnímá,musím uznat,že až tak to není pravda,u nás reaguje hodně na lusknutí prstů,je to pro něj jasný povel,zkusil jsem to a viděl,že reaguje tak jsem luskal dá a psa to z toho vytáhlo dříve,než když jsem jen na něj mluvil,druhou noc další záchvat,znovu stejný postup,další záchvat za 3 týdny,už jen jeden,stejný postup,podáváme neustále bachovky,jeden můj kamarád má podobný problém,jen pes je mladší,3,5 roku pracujeme na něm taky,tak budu informovat,každopádně vžy existuje i jiná možnost,jak vylepšit pejskovi i sobě další život,mějte se všichni a mnoho sil vám přeji i vašim mazlíčkům a blízkým

  54. 54 1. Březen 2011, brit napsal:

    Ahoj vsichni, kteri mate trapeni s epilepsii sveho psa, mozna mam reseni… Nas pejsek Brit (6let,7kg,rasa neznama) dostal asi pred vice jak rokem zachvaty, ktere se opakovali asi tak po 1-2mesicich. Nejdrive jsme mysleli, ze nasel zabu nebo tak, protoze bydlime na vesnici, a primo zachvat jsme nevideli. Kdyz se to opakovalo, zjistili jsme o co jde. Bylo nam receno, ze je to nevylecitelne a ze jsou na to prasky, ktere zatim nepotrebuje. Zachvaty pribyvali a o vanocich 2010 z niceho nic dostal zachvaty min 2x dene. Nasledujici den i vic a o svatcich nebylo kde sehnat pomoc. 3den zachvaty pominuli, ale cela jeho osobnost zmizela. Brit nereagoval na nic. Jen lezel a divne se koukal a vsechno mu bylo cizi. Mysleli jsme, ze doslo k poskozeni mozku. Kdyz jsme ho pustili ven, stal nesmyslne na nejednom miste na snihu asi hodinu a mraz mu starosti nedelal. Asi tak za 2-3 dny se zacal chovat jako stene, doslova. Za tyden se mu vratila jeho osobnost a na vsechno si zacal vzpominat. Do 14dni byl uplně jako předtím a do dnes (musim zaklepat na drevo) po zachvatech ani stopa. Nevim jestli budete mit srdce a kuraz toto podstoupit, ale aspon veterinari by se tim meli zabyvat.

  55. 55 3. Březen 2011, tonik napsal:

    ahoj mam 5leteho nemeckeho ovcaka a veterinar ma podezreni na epilepsii nasadil mu Phenaemal 0,1.I po davkovani leku dostane krece a s tlamy mu jde pena. CHtel bych poradit nejakou radu a k tomu nejake homeopatika nebo neco prirodniho. Dekuji Tonda

  56. 56 3. Březen 2011, tonik napsal:

    ahoj brite ale jake reseni jsi nasel jsem se tam nedocetl poradis dik

  57. 57 4. Březen 2011, brit napsal:

    jakto ze nedocetl? proste nikdy nedostal zadne prasky a uzdravil se sam. Po tech nahlych castych zachvatech doslo u nej k docasne ztrate pameti a od te doby uz zachvaty nema. Nejsem lekar, ale epilepsie je chorobný stav, který je výsledkem nadměrné elektrické aktivity v mozku. dale jsem se docetl ze, jak to dojde do stadia kdy ma 2 a vice zachvatu za den, poskodi mu to mozek. Ja myslim, ze se mu “poskodila” prave ta cast mozku, ktera tu epilepsii zpusobovala. skutecne byl uplne vygumovany, ale do 14dni se spravil a nic uz mu neni. Nechci to nabizet jako reseni tohoto problemu, protoze pry je epilepsii vice druhu a mozna jen nahodou to vyslo u naseho psa. Sice je jeste brzi tvrdit, ze uz epilepsii nema, ele 2,5mesice nemel ani naznak zachvatu.

  58. 58 5. Březen 2011, Adriana napsal:

    Dobrý den, máme 9 letou fenku fr. buldočka. Nevím co dělat, snad mi tady někdo poradí. je to tak měsíc přestala chtít chodit ven, nevítala nás a když jsem ji odnesla ven stála a třepala se. V té době jsem byla i nucena ji dát natrvalo plínku, vzhledem k její inkontinenci. Po čase pochopila na co plínku má a začala do ní čůrat jako venku. Před 10 dny jsem ji odvezli k dr., že nevíme co s ní, že je apatická, napadá na zadní nohy, nechce chodit a taky začala nadměrně pít. Vzal jí krev a při prohmatávání páteře, kdy v jeden moment sedla jakoby bolestí jí dal injekci do páteře. Po tom se nám zdála lepší, za 2 dny jsme opět jeli k dr. s tím že z krve se zjistilo, že má zánět. Bylo to v pátek dostala injekci s anitibiotikama na celý víkend + zase tu injekci s analgetikama na páteř. Večer měla první záchvat, hodně silný s pěnou u huby trvalo to asi 5 minut, potom se pokakala a počůrala. Zmateně chodila po bytě do všeho narážela atd. Ráno přišel další záchvat, jeli sme za dr. a ten ji dal phenaemaletten, po kterém byla jako opilá, večer měla další záchvat, v neděli nic. Ale vlastně celý víkend i v noci téměř prochodila. V pondělí musela zůstat sama doma, když jsem přišla z práce, ležela s roztaženýma končetinama pokakaná a čuměla do jednoho místa, vůbec na mě nereagovala. Předpokládám že záchvat. Vzala jsem ji a odnesla na veterinu, kde si ji nechali. Byla tam 5 dní, v podstatě to tam proležela, na nic moc nepřišli. Včera jsme ji dovezli domů, vůbec na nás nereagovala, byla mimo ale po chvíli se rozchodila a od té doby zase pořád chodí kola po bytě, jako opilá. Myslíte, že má trvale poškozený mozek? Že se zase někdy vrátí zpátky? Je to strašný utrpení jak pro nás tak i pro ni, nevím jak dál….

  59. 59 5. Březen 2011, tonik napsal:

    Ahoj Brite tak to mu preju at to ma dobre. ja budu muset skouset jeste neake reseni tak snad ted budu mit zase mesic klid tak uvidim

  60. 60 9. Březen 2011, Monika napsal:

    Ahoj všichni, opakovaně se vracím na tyto stránky, protože o epilepsii toho na netu opravdu příliš není. A hlavně mi schází zkušenosti lidí. Jsme totálně bezradní. Naše 13letá čubinka (čistokrevný český voříšek – nalezeneček) po prodělané bronchitidě a následném zápalu plic dostala po sérii atb i několik injekcí. Trvalo to téměř 2 měsíce. Nežrala, byla unavená, dýchavičná, chrchlala/kašlala. Po poslední kontrole u vet. z ničeho nic dostala záchvat. Brečela jsem nad ní, protože jsem si myslela, že umírá a prosila ji, ať tu se mnou ještě zůstane.. STRAŠNÝ!! Vet. ji prohlédl a konstatoval, že je to asi epil. ale léky předepíše pouze pokud se diagnoza potvrdí, protože to mohl být ojedinělý záchvat různé příčiny. Další den byla mátožná, spavá a neskutečně hladová. Jakoby chtěla najednou dohnat ty týdny, kdy téměř nežrala.Také hrozně pila a i přes častější venčení (byl víkend) se počůrala i doma.Jakoby nevěděla, kde zrovna je. Další dny byly katastrofa sama. Ráno jsme ji museli rozmasírovat nožky a pomoct aby se vůbec probrala a postavila na vlastní,než jsme se vrátili z práce, byla chodba bytu od krve a Týnuška měla naraženou čelist a krvavé oteklé dásně. Usoudili jsme, že došlo k dalšímu záchvatu. Než jsme došli (max. 20 min) do auta pro mobil, že zavoláme vet., ležela v záchvatu znovu. Měli jsme jí dát diazep. do zadečku a počkat, co bude následovat. Byla jak gumová panenka..chuderka malá. Další den jsme se báli ji nechat samu doma, tak si ji vzal manžel do práce. Nepoznávala nikoho a nic, kalné nepřítomné oči. V noci přišel další záchvat a další nekontrolovatelný hlad. Večer před spaním se znovu počurala, ačkoliv byla chvíli předtím hodinu venku…Pletla nožkama, nepřítomný výraz v očích, nepoznávala nás, občas vrčela. Mátožná, unavená, hladová. Nebýt toho nečekaného apetitu, mysleli bychom, že je v posledním tažení.Další den už naordinoval vet. antiepileptika. Záchvaty v tom silném provedení sice ustaly, ale mírné asi probíhaly dál, protože Týnuška byla apatycká den co den, některý den se ani nepostavila na nožky. Neustále se motala doprava, chodila v kruzích… Když na chvilku přišla k sobě, držela se v naší blízkosti. Ač unavená, občas za námi i popoběhla… Už je to 9 dnů, co bere léky na epil. ale stav se nijak zvláště nelepší. Stále neví, kde je její místečko(pelíšek), bloudí bezcílně bytem, naráží do zdí, zalézá do mezer mezi nábytkem a dveřmi atd.Vůbec neštěkne, ani na uvítanou. Předevčírem jsme zkusili, že se jeden jako vzdálil a pak se vracel – jestli bude reagovat. Zavrtěla trošku ocáskem, šla naproti. Ale to bylo všechno. Dál zase apatycký pejsek, s nepřítomným výrazem, vyplazeným jazykem. Chodí, slintá, naráží do věcí, točí se doprava. Včera jsem měla radost – poprvé se nepočůrala, než jsme přišli z práce, dokonce i vstala a šla ke dveřím – takže už neležela jak mrtvolka na podlaze… Bohužel další průběh večera byl pro mne šok. Z apatyckého takřka “ležáka” se stal téměř hyperaktivní pejsek, ovšem ne v tom “dobrém” slova smyslu. Předešlé dny jsme ji pracně zvedali a rozhýbávali, aby vůbec chodila, včera najednou pochodovala celé hodiny!! Ne za námi, nebo pro pamlsek… Bezcílně. Pořád dokola. Narážela do všeho, co bylo v cestě, několikrát se prošla vlastní miskou s vodou, jakoby ani necítila, že je to k jídlu/pití… Pelíšek ignorovala. Na zavolání se jen otočila a dál bloudila bytem.Veškeré snahy ji zklidnit, utišit, posadit na koberec nebo sedačku selhaly. Jakoby ji něco táhlo,když jsme ji zadrželi v náručí pořád se cukala až se zvedla a znovu pochodovala… Byla jsem z toho docela na prášky…Brečela jsem nad tím, co si počneme, jestli se ten pejsek zbláznil. Vet. slíbil, že se vše upraví do cca týdne až léky zaberou, ale tak, jako dřív to už nejspíš i díky věku nikdy nebude. Smířili jsme se s tím, je to starší pejsek. Ale nemůžeme pochopit, jak je možné, že z živého šibalského mazlivého voříška je ze dne na den téměř ležák a když už jsme bojovali, aby se srovnala, tak zas najednou nutkavě pochoduje a slintá, jakoby se zbláznila. Prosím poraďte – je to další forma záchvatu? Nebo se to ještě srovná? Je to známka zlepšování, nebo naopak? Manžel už je tak vystressovaný, že je rozhodnutý, že pokud se stav do dalšího týdne nezlepší, nenechá ji trápit a dá ji uspat. Já to nechci, nejsem si jista, že by se ten pejsek trápil. Je docela možné, že je v tom “svém světě” i šťastná, i když mě bolí, že nás moc nepoznává atd. Prosím, poraďte, kdo má zkušenosti. Zlepší se to? Jak dlouho to může trvat? Nemohlo při těch záchvatech dojít k poškození mozečku? nebo třeba i k mrtvičce? Jak se to pozná? Tahle rasa se dožívá i 18 let, Týnušce je teprve 13… jak ji můžeme pomoct, aby tu s námi byla šťastná co nejdýl?

  61. 61 9. Březen 2011, Amálka napsal:

    Moniko,

    to, co popisujete, jsme přesně prožívali s Kulíškem. Když jsem četla Váš příspěvek, znovu jsem ho viděla …

    Je to přesně stejné. Nepoznával nás, točil se doprava, stále chodil. To je úplně normální. Kulíšek po každém záchvatu potřeboval chodit, nedal se zastavit, ani v náručí, cukal se, musela jsem ho dát na zem a zase chodil. Narážel do věcí, zalézal do mezer za nábytkem, prošel miskou s vodou. Taky se počůrával doma.

    Je to úplně stejné.

    No a můj názor – nevzdávejte to. Kulíšek měl několik období, kdy to bylo daleko horší, jenom ležel, naprosto hadrový, čůral pod sebe, vodu jsem mu dávala ze stříkačky, cpala jsem do něj rozpuštěné piškoty. Měla jsem ho v posteli, pod ním gumové prostěradlo, vzala jsem si dovolenou a 24h denně byla u něj, hladila ho, mluvila na něj, aby cítil, že na to není sám.

    A vždycky se z toho dostal. To, co popisujete vy, je docela normální období po těžkém záchvatu. Ano, když je záchvat těžký nebo jich je víc za sebou, tak tohle může trvat pár dní.

    Je to otravné, náročné, ale veterináři mě ujistili, že pejsek u toho netrpí. Ano, je někde v tom svém světě. Ale je veliká šance, že zase prokoukne a bude s vámi. Po dalším záchvatu se tohle zase vrátí, ale zase se to zlepší.
    Časem si na to tak zvyknete, že už vám to ani nepřijde. Záchvaty budete zvládat s rutinou, automaticky pejska budete chovat, hladit, hlídat, než to přejde, a třeba si u toho budete povídat se sousedkou, která ale zůstane paf.

    Vypadá to příšerně, ale pokud pejsek nemá bolesti, dá se to zvládat.

    Pokud už pak nemoc trvá moc dlouho, roky a roky, a začnou selhávat orgány, pak už je na místě pořádné vyšetření, porada s veterinářem, který řekne, co a jak, protože třeba slinivka je prý velmi bolestivá … takže pak už je určitě potřeba všechno hlídat a nestrkat hlavu do písku, protože pejsek by mohl trpět a vy byste to nevěděli.

    Ale pokud jste teprve na začátku, ještě bych tomu dala čas. Dejte pejskovi ještě šanci …

    Opravdu to dlouho trvá, než si to sedne. A vyladit dávky léků tak, aby to pomáhalo, je práce na měsíce … a bude to hlavně na vás. Vy musíte sledovat, co na pejska jak působí, jestli má málo nebo moc.

    Jaké jste dostali léky?

    Držte se, myslím na vás,

    Amálka

  62. 62 9. Březen 2011, tonik napsal:

    ahoj moniko nedelal bych predcasne zavery s utracenim skuste se poradit s veterinarem memu bakovy predepsal phenaemal 0.1 musi vam ale urcit davku podle vahy pejska vas pejsek se stoho dostane ale u nekterych to trva dele podle sily zachvatu jinak dobre vim jake to je se koukat jak zachvat dostane uplne mi to rve srdce skuste vydrzet zachvatu se nezbavi ale daj se potlacit treba na 1 mesicne ja mnel ted 3 mesice klid a o prazdninach mnel bak 2 za sebou ale zustanu ten den snim nez se stoho trosku vzpamatuje sem tady prece pronej tak drzim palce a urcite pisni jak ste dopadli pa

  63. 63 10. Březen 2011, Monika napsal:

    Ahoj Amálko a Toniku, díky za reakce, já taky pořád doufám, že se to trošku zlepší i když včera to tak nevypadalo. Na vycházku jsem ji pomalu “táhla”, sice se jí venku evidentně líbilo (2x šla i za jiným pejskem – aby ho seřvala – HURÁÁÁ KONEČNĚ JSME PO 3 TÝDNECH ŠTĚKALI!!!!!), ale 3x mi upadla na zadní a těžko se zvedala, když u svého oblíbeného bilboardu kadila, musela jsem jí přidržovat prdku, aby zase neupadla… Doma bylo načůráno, rozlitá miska, rozťapkané jídlo, kolem dokola špinavé zdi od čumáčku /jak slintá a naráží/… Pelíšek už slušně zapáchá, asi poruším radu vet. o nekoupání a trošku ji dnes opláchnu, protože má i zadeček trošku ušpiněný a takový čistotný pejsek v tomhle asi taky není rád. Ostříhala jsem kolem řiťky chlouky na kratší, aby si je neslepovala výkaly a pak jí to třeba netahalo, ale jakmile jsme se doma napili a najedli, lehla si sama na pelíšek (sama a na pelíšek!!!) hlavičkou dolů a usnula tak, že docela chrápala. Jenže ani po 2 hod se neprobírala, tak jsme ji znovu masírovali, aby se prošla a vůbec jí to nešlo. Podle reakcí asi v tom spánku zase proběhl záchvat. Nejhorší je, že ona má ty záchvaty nyní mnohem mírnější-takřka nepozorovatelné (jen třeba rychleji dýchá nebo jen “tupě” kouká a nereaguje-jakoby byla bez sebe) ale bohužel STÁLE. Možná i častěji, než si jsme schopni připustit. Bereme Tritace na srdíčko (1 tbl), Phenaemal na epilepsii (1/4 prášku 2x denně,Karsivan a B-komplex 2x denně. Chtělo by to nějak zamezit těm záchvatům, aby se měla možnost trošku zregenerovat, ale to se bohužel zcela nedaří. Dávkování ale asi odpovídá váze pejska – koukala jsem na příbal. leták… V neděli jdeme na kontrolu, tak se zkusíme poradit, jestli zvýšit dávku, nebo event. zkusit jinou medikaci (to ale moc nikde nedoporučují). Toniku – stabilizovat stav tak, aby měla záchvat 1 měsíčně je v tuto chvíli asi nedostižný sen, nám by stačilo, kdyby ho neměla denně!!!Dávat plenkové kalhotky se mi moc nechce, asi by jí to vadilo, bohužel když nevíme, kdy přesně ty záchvaty probíhají (jak jsou tlumeny lékama), tak těžko reagovat (např. tím, vzít si volno a být s ní). Uvažovali jsme o kameře a sledování na dálku, ale to nic neřeší – oba dojíždíme do práce (já 1,5 hod manžel 0,5hod), než bychom dorazili domů, bylo by to passé. Denně ji brát s sebou taky nemůžeme.. Je to opravdu těžké. Když jsme doma, prakticky se věnujeme jenom jí, ale těžko říct, jestli je to dostatečné. Odezva zatím žádná. Přijde, olízne nohu nebo ruku a zase odejde. Neusměje se, neňafne z radosti… Pár světlých chvilek má, když si třeba včera vzpomněla, že má pelíšek a taky chvíli pobyla na sedačce.. Už tolik nepochodovala, ale zase byla tak mátožná, že jsme ji nedostali v noci ani ven čůrat… Vydržela to ale celou noc spát a nepočůrat se, takže si tipuji na pozáchvatový stav…. Zkoušeli jsme snížit dávku léku na srdce (na polovinu), protože ve vedl. účincích je zmatenost… ale při jednom snížení se efekt neukázal (asi je to málo) a bez porady s vet. se bojíme jí ho snížit trvale.Manžel tvrdí, že nevidí, jen špatně slyší. Já jsem si vyzkoušela, že vidí, slyší ale bohužel necítí. Ani kousek masa před čumáčkem “necítí”, dokud jí ho nevsunu do tlamičky.. Musí to být hrozný, když pejsek přijde o čich, ale netuším, jak jí v tom pomoci. Je to dočasné, nebo už nevratné? Nevíte někdo? Uvidíme co řekne vet. v neděli. Díky moc za podporu!!

  64. 64 10. Březen 2011, tonik napsal:

    ahoj s tim cichem to nevim snad se to spravi pri zachvatu se neco vzdy narusi takze bych byl trpelivy to ze polehava muzou ovlivnovat leky protoze sklidnuji muj bak taky ze zacatku porad polehaval a podotikam je to nemecky ovcak 5 lety dost v kondici ale kdyz to dostane je taky vyrizen moc si preju aby se to uvas trosku zredukovalo aspon naten mesic musite vydrzet a povede se to moc vam to preju ja chtel taky baka ze zacatku utratit nedokazal sem se nato divat jak se trapi ale vydrzel sem a hlavne on a ted to spolu zvladame ale presto vsechno je jednou mesicne dostane no slisel sem i o neakych homeopatikach ale to musim taky jeste poradne zjistit je to prirodni a hlavne to nezatezuje jatru coz je u psu dost choulostiva jinak nevim co poradit vic pokud neco zjistim urcite dam vedet a to snizovani leku radej probrat s veterinarem urcite se nesmi jen tak neco pridavat nebo ubirat tak hodne trpelivosti a hlavne pes zvas nesmi citit neake obavy ze snim neco je psi sou v takovich vecech moc chitri takze radej povzbudit vim je to tezke a lechko seto rika ale vim ocem mluvim nikdy zvas nesmi citit slebost jinak to pak vzda taky bere vas jako smecku a vy jste vudci takze kdyz to vzdate vy on taky takze drzim moc palce a dejte zase vedet jak to vypada a pokud mne nebo me zname neco napadne urcite poradim ju pa

  65. 65 14. Březen 2011, tonik napsal:

    ahoj Moniko kupte v lekarne magnesium proste neake horcikove tablety a davejte mu pulku tabletky dene a uvidite uvolnuje to trochu a hlavne sou proti stresu jako horcik sam osobe poradil mi to kolega vsak uvidite pa

  66. 66 15. Březen 2011, Monika napsal:

    Ahoj Toniku, obávám se, že jsme už naprosto bezmocní.Přes veškerou snahu se nám nedaří stav ani stabilizovat, víceméně se to zhoršuje. Záchvaty jsou stále, je tak dezorientovaná, že prakticky neví ani kde je. Venku couráme i 2 hodiny v kuse a nevyčůrá se, doma uklízím několikrát za večer náhlé “příhody”… Ten pejsek už ani tolik nejí, jako na začátku a hlavně, v pátečním záchvatu se stalo, že si zlomila čelist a vet. to nechce operovat ani fixovat, protože prý by narkozu nepřežila. Dáváme tišící léky. Obávám se, že nás už asi ani nepoznává…Chodí, slintá, naráží do všeho, před blížícím záchvatem se schovává pod židle, do mezer v nábytku, za křeslo… Naprosto netuším, jestli je takhle vůbec ještě spokojená, nebo jen chudinka trpí a přežívá… Snažím se před ní nebrečet a občas se chovat jako dřív (včetně hlasitějšího napomenutí), ale víceméně to nemá efekt. Včera jsem hodně zvýšila hlas a přišlo mi, že i popoběhla rychleji a “lépe” zareagovala. Buď už hůře slyší, nebo je z těch léků už tak omámená, že nás možná nevnímá kvůli tomu. Já vážně už nevím! Vet.ale medikaci měnit nechce.Prý bere minimum odpovídající její váze a stáří, odebrat něco by znamenalo další návrat silných záchvatů. Takhle je průběh mnohem mírnější.Bohužel ji stressují i návštěvy, děti, které milovala, prostě všechno. Jsme s ní, když to jde, ale 24hod denně to prostě možné není. Podle projevů a načtených informací se obávám, že došlo k epil. spolu s mrtvicí, nebo má nějaký nález na mozečku, protože jinak by se to nemohlo takhle rychle horšit. Ty světlé chvilky jsou opravdu jen zřídka. Jsme všichni už fyzicky i psychicky vyčerpaní a na Týnušce se to pozitivně vůbec neodráží.Dáváme ostropestřec do jídla na játra, B-komplex na nervy a na prokrvení Karsivan.Někde jsem četla,že nyní díky slunečním erupcím mají zvýšený výskyt záchvatů a zdravotních problémů všichni pejskové i lidi a je to snad i podloženo vědeckým výzkumem. Co je to platné, když s tím stejně nemůžeme nic dělat. Hořčík koupit můžu, pokud ho ještě vstřebá. Bojím se ale, že v tom mozečku už něco definitivně odešlo a návrat (čím déle to trvá) je víceméně nemožný… Je to příšerná situace. UŽ NIKDY TOHLE NECHCI ZAŽÍT!! Je to nespravedlivý, jako celý ten život tady
    Díky moc za radu! Jsi hodný, že na nás myslíš!!!Díky moc

  67. 67 17. Březen 2011, Adriana napsal:

    Ahoj Moniko, přesně vím co prožíváš. Psala jsem co je s naší Miou viz výše. Naše milovaná Miuška měla to samé, záchvaty i přes léky, denně pokakaná, počůraná, nepoznávala nás, v posledních dnech už se nedokázala postavit na nohy (nemohla jsem ji už ani přebalit nebo umýt zadeček) a když se to povedlo hned spadla a jen se nepřítomně dívala do nějakého místa. Byla jako štěnátko, strašně zhubla, padala do misky, prostě bolest tohle vidět. S naším vetem jsme se rozhodli ji ani nás dál netrápit. Nechali jsme ji uspinkat, strašně to pořád bolí, ale já vím, že je jí v psím ráji už dobře. Moc na Tebe myslím, držte se!

  68. 68 17. Březen 2011, tonik napsal:

    ahoj Moniko strasne mne to mrzy ze se to nelepsi a ted opravdu nevim jestli ji dal trapit urcite to moc boli ja bych bojoval ale vteto situaci bych toho pejska urcite dal nedokazal trapit nevim jestli vam zabral trosku ten horcik ani jste nenapsali ale zvazil bych injekci a uspalho vim ze se to lehce pise ale trapit bych ho nenechal je to navas jak se rozhodnete dejte mi vedet moc navas myslim a drzte se pa

  69. 69 19. Březen 2011, Anežka napsal:

    Dovolte mi seznámit Vás s mým příběhem.Máme 8letou dlouhosrstou slečnu jezevčici Julinku.Před 4mi lety prodělala operaci zlomeniny krčního obratle.Veterinu mám od bydliště 2km kam jsme s ní jezdili, ale ani po 14ti dnech nebylo zjištěno co jí je.Až jsem shodou okolností dostala tip na dr. Johanidese,který má kliniku ve Žďáru n/Sázavou (30km).Musím říci, že je to machr ve svém oboru.Během 5ti minut zjistil zlomeninu obratle.Postavil ji na stůl a ona zabořila čumáček do stolu,čímž se zjistila diagnóza.Úspěšně ji odoperoval,strávila na klinice týden.Před dvěma lety se objevil první záchvat epilepsie.Zprvu jsme ani nevěděli oč běží.Upadla na dvorku,pěna u čumáčku a nožičky jakoby běžely,trvalo to chvilku a zase byla fit.Jenomže se to neustále zvyšovalo,přidalo se počurávání i stolice a letos v lednu už to bylo až 8 záchvatů denně.Tak jak je strašně hodná,nikdy na nikoho neútočila, s každým byla kamarád,tak najednou se z ní stal po posledním záchvatu zlý pes,nikoho nepoznávala,kousala,maso které milovala ,odmítala.Už to dál nešlo,denně uklízethovínka a čistit pročurané koberce.Rovněž křeslo,ve kterém ležela.Úvaha už byla i o milosrdném uspání,ale svědomí to nedovolilo.Málo platný,je to člen rodiny.A to ještě máme psa jezevčíka,letos mu potáhne na 15(úctyhodný věk).Tak jsem 7.února zvedla telefon a zavolala do Žďáru.Objednány jsme byli hned druhý den.Udělalo se sono vnitř.orgánů a odběr krve.Vyloučily se nemoci a tím se potvrdila epilepsie.Pan dr.předepsal Phenaemal 0,1 s užíváním 1/4 tabl.denně s tím,že po týdnu záchvaty ustanou.Tak Vám řeknu,že takový záchvat třetí den po podávání léku jsme ještě nezažili.Byl vůbec nejhorší za ty 2 roky a již jsme nedoufali,že se probere.Světe div se,stal se zázrak,od té doby již žádný záchvat nepřišel (ťukám na dřevo abych nezakřikla)a to již uplynul měsíc.Před tím denně několik záchvatů.A to jsem po týdnu podávání léku přešla ze 1/4 na 1/6 a zabírá to.Nyní celou noc vydrží ajá mám po 2 letech čistý byt.Teď leží Julinka vedle mě v křesle,spokojeně chrápe a pro nás je to ten největší dar,který bych přála Vám všem.

  70. 70 22. Březen 2011, Monika napsal:

    Ahoj všichni a díky za podporu a informace. Toniku, zkoušeli jsme i hořčík – bohužel. Když má “svůj” stav, nedostaneme do ní už ani ty léky na epilepsii. Zatne čelisti a (protože má tu jednu navíc zlomenou, tak nelze použít násilí)neotevře čumáček, když křeč povolí a dostanu tam kousek paštiky s práškem, tak ho za pár sekund sbírám ze země, protože ho nestihla polknout. Cokoliv, co vyžaduje kousání, už odmítá. Jsme na pribináčkách (to zblajzne s chutí i 2naráz!!) a vývaru s rohlíkem. Maso budu muset nejspíš mixovat, protože ani minikousíčky prostě nesní. V pátek jsme byli tak zoufalí, že jsme byli pevně rozhodnutí pro uspání. Než jsme přišli z práce, byla celá chodba včetně zdí do výšky pejska od hovínek. Měla chudinka bolení a rozťapala to všude. Než jsme ji vykoupali, všechno umyli, vydrhli a jakž takž zpacifikovali, trvalo nám to 6 hodin!! V sobotu pak vymalovat, vyhodit všechny koberce, deky a jinou “podestýlku” (co tam má, aby neupadla na tvrdé) a koupit novou deku a inkontinenční podložky… Byla mátožná, motala se, narážela do všeho, prostě opravdu jsme s lítostí naznali, že takhle to dál nejde, protože pejskovi nepomůžeme, sami se zhroutíme a nejspíš i rozvedeme (manžel ztratil trpělivost, vše je nyní víceméně akorát na mě). A včera najednou obrat. Vítala mě u dveří, veselá, docela i párkrát popoběhla, i venku sousedka si všimla, že je živější než obvykle… Sama se vykadila, vyčůrala, seřvala sousedovic pejska, prostě to byla zase naše “čubík” Týnuška. Na chvíli…bohužel. Večer usnula, opět jsem do ní pracně cpala léky a pak v noci od půl 3 ťapání až do rána. Když otevřu po ránu dveře do chodby, je tam takový puch močoviny, že se mi chce zvracet… Musíme vymyslet nějaký jiný systém odchytu moči než polepenou podlahu inkontinenčními podložkami. Ale bude-li tak veselá, jako včera, rozhodně ji uspat ještě nenechám!!!! Je to moje beruška, usnula mi na nohách a dnes ráno zase loudila u snídaně :-) Bože, kéž by se to už stabilizovalo!!

  71. 71 23. Březen 2011, Monika napsal:

    Hm, asi jsem to zakřikla. Včera došlo opět k obratu. Akce “srací pátek” se opakovala jako “srací středa”. Akorát díky těm podložkám /mimochodem drahým jako “prase”/ jsme měli mnohem méně práce s úklidem a ani pejsek nebyl tak špinavý. Nemuseli jsme ji koupat celou, osprchovali jsme jen zadeček a nožky… Instalace nového pelíšku (už za chvíli dojdou doma polštáře i deky), krmení “dravé zvěře” a odpadli jsme o půlnoci.Nebyla ochotna se pomazlit, přitulit, nic.Jakoby nás neslyšela, nevnímala, jen se pořád “schovávala” – asi další záchvatík.. Pracně jsme ji uložili a spala jen asi do 2 hodin v noci a pak zas ťapání až do rána – kdy šel manžel v 5hod na WC a šlápl do… Akce úklid nanovo. Pak honem do práce.Venku nic neudělala, jen se motala. Vážně netuším, jak dlouho to ještě vydržíme. Při současné spotřebě inkontinenčních podložek (a jejich ceně) by nás jen tahle legrace měsíčně vyšla na 11tisíc. To si naprosto nemůžeme dovolit. V paneláku ani netuším, jak bychom řešili případné sušení pracích “podložek”… je to strašný, ale mám pocit, že to je týrání obou stran. Pejska i nás. Jen vážně nemám tu sílu to “rozhodnout”… Kdyby mi aspoň někdo dokázal zodpovědně říct, že to už nikdy nebude jako v úterý, ale už napořád jen pátek a středa….Zkrátka jestli se to stabilizuje, nebo pořád bude horšit. Zatím to má poměrně rychlý posun k horšímu jen s drobnými záblesky dočasného zlepšení…

  72. 72 25. Březen 2011, tonik napsal:

    ahoj Moniko jste statecni uz vam nedokazu nic vic poradit a rozhodnout se musite sami no sna to nabere obrat a bude to lepsi ja si dnes taky uzil s Bakem mnel zachvaty celi den a pri jednom s ktereho se probral pomne dokonce vyjel az mi zatrnulo ale nemam mu to zazle protoze chudak nevedel ani kde je to bylo snad poprve co sem se psa bal no snad to bude i tim pocasim vzdy pri zmene to asi pusobi tak jak na lidi moc vam preju at se to ustali a dejte zase vedet jak to vypada ja jdu omrknout Baka je uz v kotci sam tak at vim jestli je v pohode je tam zvykly toje ta vyhoda vesnice uklidim kotec v baraku by on stejne nebil je tu nanej moc horko tak zatim pa a drzte se i ja vam drzim palecky a moc si preju at se to stabylizuje pa

  73. 73 27. Březen 2011, Monika napsal:

    Ahoj Toníku, díky moc za podporu, tobě i všem ostatním. Taky za cenné rady. Bohužel nastal u nás rychlý zvrat – v pátek série záchvatů ve spánku tak silných, že se nemohla chudera ani probrat, nebyla jsem schopna do ní dostat ani léky. Naprosto zoufalá situace. V noci sebou mlátila o zdi chodby, narážela do dveří – byly to takové rány, že jsem nevěděla, co s tím.Tlumit diazep.se mi nechtělo. Co by to měla chudinka za život.. Nakonec se opět pokakala, ráno moc nejedla…Dopoledne další série drobných záchvatů… až manžel rozhodl, že jedeme k vet. ať s tím okamžitě něco udělá (pokud to jde), nebo jestli se má takhle trápit tak ať jí uspinká. Koupila jsem jí nejlepší šunku od kosti a po kousíčkách ji zbaštila, pak jsem ji vzala na plácek, aby se prošla po známých místech ale co chvíli chuderka upadla. Zpátky už jsme ji nesli v náručí…Vet. okamžitě řekl, že to bude už jenom horší, protože léčba nezabírá jak má a spolu s věkem a zlom.čelistí, rostoucím počtem záchvatů atd je to jen trápení pro všechny. Prý je to jak s lidmi- čím hodnější, tím víc v životě zkusí a i odchod má těžký, čím větší svině, tím víc štěstí a méně bolesti…. Tak už ji, berušku moji, nic nebolí, ale já jsem na Neurolu a nepomáhá to.. Udělali jsme jí hrobeček, zasadili na ni kytky a stromek a schovali si známku na památku… JE TU STRAŠNĚ PRÁZDNO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Díky Vám všem ještě jednou a držte se! Je strašně těžké poznat ten správný okamžik, aby pejsek nepřišel o svoji důstojnost a jeho smečce zůstaly hezké vzpomínky….

  74. 74 27. Březen 2011, Amálka napsal:

    Moniko,

    v takové chvíli žádná slova nestačí. Přesně vím, co prožíváte. Je mi to moc líto. Ale jste stateční a udělali jste tu nejlepší věc.

    Do určité míry stojí za to bojovat, když je naděje na alespoň malé zlepšení. Ale to, co jste popisovala poslední dny, bylo opravdu příšerné. To bylo horší, než co prožíval Kulíšek.

    Věřím, že to tak prostě mělo být. Vaše holčička už měla svůj úkol někde jinde. Dala vám spoustu lásky, a o to asi šlo.

    Opravdu jste byli stateční a ukončili jste to strašné trápení. Tu prázdnotu si umím představit. Zaplnit ji umí jen další pejsek … věřte mi.

    Taky máme na zahradě hrobečky … už několik. Zasadila jsem tam maličkaté stromečky a chodím si se svými pejsky povídat. Pořád cítím, že jsou se mnou.

    Držím vám palce, abyste to překonala. Dejte si panáka, vyplačte se, obklopte se fotkami … to pomáhalo mně.

    U vašeho příspěvku jsem brečela jako želva … já jsem tohle rozhodnutí nikdy dělat nemusela – i když u Kulíška už jsem se k tomu chystala, ale on to pak vyřešil sám … ale je to opravdu nejtěžší rozhodnutí na světě. Chce to čas …

    Držím palce,

    Amálka

  75. 75 28. Březen 2011, Monika napsal:

    Díky Amálko!

  76. 76 28. Březen 2011, tonik napsal:

    ahoj Moniko udelali jste spravnou vec bylo to proni asi trapeni jste moc statecni a nebojte ona je svama porad ve vasich srdcich a v psim nebicku ji je urcite dobre a stama navas kouka urcite si preje at mate dalsiho pejska a nejste sami jen vam to neumnela ric je to moc smutne nedovedu si predstavit co bych delal bes Baka ale urcite bych ho taky nenechal trapit to boli jeste vic tak at se vam podari naji si neakeho pejska ktery vam ji bude pripominat a zahoji tu ranu v srdci pa Tonda

  77. 77 3. Duben 2011, Pavel napsal:

    Dobrý den. Měli jsme do útery 29.3.2011 velmi milého pejska ale už nemame.Náš pejsek trpěl dlouhodobě epileptickymi zachvaty bral prašky phenaemal 1/2 ráno a půl večer a liskantin 1/2 ráno a půl večer krevni testy měl vždy dobré obsah barbituratu vždy dobrý ale zachvaty neustavali.Bylo období že po 1měsíci klidu pak měl i 50 zachvatu během 5 dnů.Teď měl od 25.3.2011 do 29.3.2011 celkem 68 zachvatu a od 15.1.2011 to bylo 103 zachvatu. Po včerejších zachvatech jsme ho ještě v pozachvatovém stavu odvezli na veterinu kterou máme nedaleko na konzultaci s veterinařem který nám doporučil jeho uspaní.Nejvíce bylo pro nás to diváníse na něj jak prodělava zachvaty a nejhorší po to vraženi do všeho a my jsme mu nemohli pomoct, jinak to byl kříženec jezevčíka.Prosím o odpověď jestli jsme udělali pro něj a pro nás dobře a jestli je to možné tolik zachvatu za tak kratkou dobu od ledna 2010 do 29.3.2011 měl celkem 304 zachvatu. Je nám ho velice líto. Prosím ještě jednou o odpověď jestli jsme to neuspěchali ale myslí si že náš pejsek se už trapil a teď už mu je v psím nebíčku dodře.Dík!!!

  78. 78 7. Duben 2011, Amálka napsal:

    Pavle,
    podle toho, co píšeš, jste udělali opravdu dobře. Bylo to jediné řešení. Tolik záchvatů, to je šílené! Když jsou dva, tři za den, už je to dost vážné, ale desítky – no to opravdu nejde. Váš pejsek už musel být strašně vysílený, jeho srdíčko už by to stejně dlouho neuneslo.
    Jiné řešení nebylo, i když vím, jak moc to bolí a jak je takové rozhodnutí těžké.
    Držím palce, abyste to překonali, váš pejsek už se má teď dobře, nic ho nebolí a z psího nebe se na vás dívá a bude pořád s vámi.
    Jak už jsme tu radili víckrát – nejlepší lék je mít dalšího pejska. Třeba pomoct nějakému, který sedí opuštěný v útulku a smutně se kouká, jestli přijde nový páníček. To potěší určitě i vašeho psího andílka v nebi!

    Amálka

  79. 79 8. Duben 2011, Pavel napsal:

    Díky Amálko!

  80. 80 28. Duben 2011, Barbora napsal:

    Dobrý den všem, děkuji za tato stránky.
    Máme pejska epileptika, Beny, 6 let. Epilepsie se u něj projevila před dvěma lety v září. Nejdříve míval záchvaty jednou za 2 měsíce, pak se však mezizáchvatové období začalo zkracovat, tak jsem skončili na veterině v Brně. Vzali mu krev,aby se vyloučila borelioza a další nemoci zjistitelné z krve. Vše v pořádku. Dostal antiapileptika…Jenže minulý rok v září dostal tzv.grand mal, kdy dostal záchvat a už se neprobral, jen měl jeden záchvat za druhým,. Skončil na veterině v brně, kde ho 5 dní dávali dohromady….Když nám ho vrátili, byl úplně jiný, znovu se vše musel naučit. My byli rádi, že je zase s náma. Zvýšili mu dávku antiepileptik a to bylo vše. Bohužel přístup veteriny mě zklamal. Vrátili nám ho s proleženinama, prý jsou povrchové a že je to normální. Jenže po pár dnech se ukázalo, že jsou to hluboké proleženiny až na kost, mám to i nafocené…Neměla jsem sílu ho znovu stresovat návštěvou brněnské veteriny a tak to řešila po svém. Promazávala, vymačkávala hnis…Zhruba po 2 měsících se proleženiny zahojily.Od září do prosince měl každý měsíc jeden záchvat, ale opravdu slaboučký. A od ledna do dubna dokonce nic – myslela jsem , že je to už v pořádku. Jenže teď tři dny po sobě měl záchvaty.
    Chci se poradit, máte nějaké dobré zkušenosti s léčením epilepsie, kam s ním jít? Zkusit tu kliniku Jaggy? Na brněnskou veterinu chodíme vždy jen na kontrolu, vemou mu krev a to je vše,ani nás nevybavili nějakým lékem, který by mu pomohl v případě těžkého záchvatu :-(
    Jinak při záchvatu jsme s ním, hladíme a tišíme,jsme s ním v těsném kontaktu, i když doktoři říkají opak, a mám pocit, že to mu nejvíce pomáhá…
    Děkuju za každou radu.

    Bára

  81. 81 16. Červen 2011, Hana napsal:

    Prosím o radu,máme yorksíra 7letého a má epileptické záchvaty.První se objevil asi tak v jeho 2 letech,hodně nás to tenkrát vyděsilo,netušily jsme co to muže být.Potom byl bez záchvatů 3roky a poslední 2 roky bojujeme s častými záchvaty cca 4 tydně.U veterináře mu odebrali krev,moč a vše má v pořádku i jaterní testy i ledviny proto usoudily že má epilepsii a nasadily phanemaletten.Dávali jsme ho pul roku a záchvaty měl stejné proto nám bylo řečeno léky postupně vysadit a ted se chci zeptat jestli je ještě nějaká možnost léčby.Váží 2.50kg a moc se o něj bojíme.Děkuji

  82. 82 18. Červen 2011, Amálka napsal:

    Hano, určitě bych zkusila kliniku Jaggy v Brně. Tam vám poradí. Bez léčby bych pejska nenechala. to je pro něj moc nebezpečné. Držím palce!

  83. 83 9. Červenec 2011, denny napsal:

    .Bylo září roku 2010 v 9hod.ráno.Najednou z gauče se ozvala rána,když jsem přiběhla abych zjistila co se děje náš malý joršírek ležel na zemi,házel s sebou a nemohl se postavit na nohy.Zvedla jsem ho ,celý se třásl a začal zvracet.Po chvilce vše ustalo,ale já si všimla,že naráží do věcí,které předtím obcházel.Inu vydala jsem se k veterináři.Dal mu nějaké injekce a ještě týden jsem tam chodila.Po týdnu začal padat na levou stranu tak mne pan doktor poslal na specializované pracoviště do Ústí nad Labem.Paní doktorka řekla,že je pejsek slepý a jediná věc je zkusit terapii.Po týdnu užívání léků začal vidět na pravé oko,ale paní doktorka mi řekla,že mu s léčbou zbývá pár měsíců života.To bylo pro nás nepřijatelné.Zavolala jsem tedy na kliniku do Brandýse a vydali se 120km najít pomoc tam.Pan doktor mu udělal CT mozku a zjistil,že zřejmě prodělal krvácení do mozku.Napsal mu léky.Jely jsme domů,ale si po 1.měsíci měl znova záchvat a zase a zase,opět mu udělaly CT mozku a zjistilo se,že má poúrazovou epilepsii.Nyní užívá trvale léky.I když občas má záchvat to nám vůbec nevadí,hlavně,že je tu s námi a užívá si naší lásky a on nám jí vrací.Věřte,že když vám před očima umírá váš mazánek,někdo si řekne vždyť je to jen pes,ale není.Je to člen rodiny a tak bychom s ním měly jednat.Jsme moc radi,že takhle vše dopadlo,sice nevidí na to levé oko dodnes,ale nám to nevadía jemu taky ne.Hlavně,že je tu s námi a on to ví,že jsme udělaly vše pro jeho záchranu.

  84. 84 9. Červenec 2011, Petra napsal:

    Dobrý den, máme 4 letého pejska Amerického Pitbulteriéra jménem Áresek.
    Před třemi týdny měl záchvat u nichž měl běhavé křeče v končetinách, slinil, měl zahnutý krk a po chvíli se mu zastavilo srdíčko a nedýchal. Vy píšete že je nesmyslné vytahovat jazyk ale našemu Áreskovi to pomohlo se nadechnout. Tak nevím zda mu to pomáhá nebo mu škodíme. Po záchvatu s ním manžel šel ke zvěrolékaři a ten konstatoval že to byl ep. záchvat vzal mu krev a řekl nám že budeme čekat. Pokud se už záchvat neoběví tak je zbytečné ho dávkovat lékama. Dnes po třech týdnech měl opět záchvat stejný jako ten první. Opět mu selhalo srdíčko a nedýchal. Opět jsme mu vytáhli jazyk a on se z toho pomalinku dostával.
    Tak se chci jen zeptat jestli ten jazyk vytahovat nebo by se z toho dostal sám. Nevím jak dlouho u úejska je normální při záchvatu nedýchat.
    Našeho Áreska přímo milujeme a neumím si představit že by jsme o něj přišli.
    A ten Diazepam je na předpis?
    Děkuji za rada a přejem Vám i Kulíškovi krásný den :-)

  85. 85 9. Červenec 2011, denny napsal:

    dobry den ja diazepam dostala u veterinare,ale ted novy jsem si ho nechala napsat.Nas jorksir ma take zachvaty,ale jen neovlada telo,nohy si delaji co chteji,nemuze se postavit.Po davce diazepamu do zadecku se sklidni a je zase za hodinku fit.Vse pak zaspi a je klid.Bojim se kazdeho dne kdy to prijde ted to zrejme vyvolala bourka.Tak nevim nas uziva na epilepsii fanemaletten a je docela v poho.Ted mel zachvat po 5ti mesicich.Je to hruza,ale mi je proste milujeme a budem delat vse pro jejich zachranu.Nevim zda vytahóvat jazyk nebo ne nam se to jeste nestalo.Take doufame,ze se to zlepsi.Snad jo.Dokud bude dychat budu se snazit dat mu vse i co se lecby týče.Drzime palce v uzdraveni Denny

  86. 86 9. Červenec 2011, Hanka napsal:

    Dobrý den, před pěti lety jsme si vzali z útulku naši jezevčici Nellinku. Už v té době jí hádali cca 13 let, do dnes byla velice vitální. Bohužel dneska odpoledne prodělala 3 záchvaty epilepsie, mám pocit, že na diazepam vůbec nereaguje, krevní testy má všechny vpořádku. Od příjezdu od veterináře měla další tři záchvaty během dvou hodin. Teď tu chuděrka kňučí vedle mě a já nevím, jak ji pomoct. Hned ráno se vracíme zpět na veterinu, už teď se bojím, co nám řeknou.

  87. 87 10. Červenec 2011, Garielka99 napsal:

    Dobrý den, máme 2letou fenečku Jack russel teriéra, od půl roku dostávala křeče a podle výsledků lékařů to je Adisonova choroba, kterou se nám povedlo utlumit dietními granulemi a léky… dnes ráno nás ale probudila úplně jiným záchvatem než doposud… cenila zuby, nemohla se nadechnout, byla v celkové křeči…dokonce se příteli pomočila v náručí a šla jí pěna od tlamičky…když se přestávala cukat, měla jsem pocit, že už je po ní (to proto, že celou dobu nemohla dýchat a žádné nadechnutí jsme nepostřehli)… bylo to hrozné…najednou ale po příteli vyjela a když ji chytit zpět do náručí, koukala zmateně kolem sebe, na nic nereagovala a celkově působila dojmem, že se jí tím nedostatkem kyslíku nějak poškodil mozek… příšerný zážitek ! naštěstí se po důkladném odpočinku vzpamatovala…co se týče diagnózy, máme oba jasno, a myslím, že i lékař nám dá za pravdu… mě ale zajímá, zda se dá epilepsie účinně tlumit, nebo zda se budeme muset smířit s tím, že tyto záchvaty budou… a zeptat se také na to, jak jste se vy osobně smiřovali s tím, že pejskovi nemůžete nijak pomoci :( díky za odpověď

  88. 88 10. Červenec 2011, Garielka99 napsal:

    to Petra: a jak jste usoudili, že se pejskovi zastavilo srdce ? co já vím, tak srdce se samo od sebe nezprovozní… jinak vytažení jazyka je zakazováno jen v průběhu záchvatu-aby Vás pejsem nepokousal…po záchvatu klidně můžete, je možné, že mu to uleví… my osobně Eny v průběhu záchvatu šoupli pod studenou sprchu… údajně se při křečích dost zvyšuje tělesná teplota, takže se doporučuje chladit… a je fakt, že po chvilce ve sprše to odeznělo-možná by to odeznělo i samo, možná jsme jí tím způsobili jakoby další šok, tak se vzpamatovala… těžko říct, nejsem lékař… ale každý pejsek je jiný a nezbývá než zkoušet, co uleví zrovna tomu Vašemu…

  89. 89 10. Červenec 2011, Garielka99 napsal:

    to Petra podruhé: co se týče toho, jak dlouho je pejsek schopen nedýchat… ta naše to vydržela cca 2-3 minuty, i když je možné, že se něco málo nadechovala,přestože já měla dojem, že se nenadechla vůbec… a četla jsem tu někde, že měl pejsek záchvat i 8 minut, tak si myslím, že nějaké nepatrné známky nadechnutí určitě jsou…

  90. 90 11. Červenec 2011, Petra napsal:

    Ahoj Garielka 99- No je to hrozné smířit se s tím že se pejsek možná ze záchvatu nikdy neprobere :-( Náš Áresek je pro nás vším a doufám že to společně vše zvládneme.
    To že našemu Áreskouvi netlouklo srdíčko jsme usoudili z toho že mu manžel dal ruku na hrudník a necítil tlukot. Jinak mu jde cítit perfektně. Ale je možné tedy že mu bylo slabounce a mi jen spanikařili. Nemám žádné skušenosti s touto nemocí a dost nás to zasáhlo. Netušila jsem že u absolutně zdravého a vitálního psa se může něco takového oběvit :-( A navíc až když má 4 roky. Kdyby to měl od malička tak to člověk pochopí ale tohle nám hlava nebere.Je to pro nás neustále nepochopitelné.
    Děkuji Vám mockrát za radu ohledně toho nedýchání. Netušila jsem že je to u tohoto záchvatu normální, když pejsek nedýchá tedy nejde vyloženě vidět že se nadechuje a vydechuje. Nerada bych našemu Áreskovi nějak ublížila.
    Takže kdyby se to opět někdy opakovalo, tak ho máme nechat aby to zvládl sám? Jen mu poskytneme tzv. ochranu před nějakým úrazem a budeme ho uklidnovat že v tom není sám.
    Bojíme se tet každého dalšího dne kdy by to mohlo přijít zas.
    Náš Áresk je velmi emotivní a záchvatky dostane pokaždé když se těší ven. A to chodí ven denně na velké dvouhodinové procházky a pak ty na vykonání potřeby.
    Neřeknu kdyby chodil ven jednou týdně, ale chodí denně a je na to tak natěšený že je vždy pak zle :-(
    Nevím jak to udělat aby se vždy sklidnil ale toho asi nedocílíme on je taková naše trumpetka. No snad už to bude lepší a záchvatky nebudou časté.
    Přejeme všem krásný den.

  91. 91 14. Září 2011, Marki napsal:

    Všechny vás zdravím.Máme 9ti letou bíglici Any,svalové škuby a tiky jí začaly zhruba před 2 měsíci,mysleli jsme,že je to stářím,ale když se záchvěvy poslední dva týdny zhoršovaly,zajeli jsme k veterináři,píchl jí vitamín C a něco na uklidnění. Škuby neustávaly. Po třech dnech jsme jeli znovu. Pan doktor nám poradil dávat do žrádla každý večer B-komplex. Nepomohlo nic,stav se naopak zhoršoval! V pondělí ve 22 hod večer dostala Any první záchvat přiněmž spadlla z postele,zůstala ležet na zádech,počůrala se a měla pěnu u huby. Záchvat přešel přes den vše probíhalo v pořádku. Dnes v noci ve 2 ráno přišel další záchvat,tentokrát jsem u toho byla,předešlou noc jsem byla v práci. Záchvat probíhal stejně,ale bez pádu. Když záchvat odešel byla Anynka strašně vyčerpaná,udýchaná a jakoby to nebyla ona,nevnímala okolí. Bylo to tak strašné,že jsem to nevydržela a jela s ní o půl 4 ráno na pohotovost. Pak doktor nám oznámil,že prodělala epileptický záchvat, předepsal prášky,má užívat půl ráno a půl večer. Píchl injekci na uklidnění,po které byla strašně malátná,jako opilá,neudržela se na nohách. Doma chvíli odpopčívala,ale potom pořád chodila po domě,všechno neustále očuchávala a chodila,ikdyž jí podjížděly nohy a padala,bylo to hrozné! Vyčerpáním usnula až teď ve 13hod. Dnes nasadíme první půlku prášku večer a snad předejdeme dalším záchvatům. Bylo to vážně něco strašného,doufám,že už se nic takového nestane,nevím jestli to ještě ustojím. Děkuji za všechny rady a poznámky. Market a Any

  92. 92 23. Září 2011, Fany napsal:

    zdravíme všechny “zpřízněné”. My jsme teprve na začátku, tak děkujeme za všechny rady a i podporu tady

  93. 93 18. Říjen 2011, Pavel napsal:

    Ahoj,tak se k vám bohužel musím přidat.Máme dvouletou fenku skotského teriéra,kterou jsem si léta přál a bohužel má taky epilepsii,nejdříve měla záchvaty po dvou měsících,teď pravidelně po třech týdnech.Vždzcky tak pět, šest během 24 hodin. Je to hrúza na to koukat.Navíc po záchvatech nějakou dobu vždycky nevidí a hodně naříká.Můžu říct ,že při představě,že tu při jejím věku může být třeba deset let,mě pojímá hrůza.Tak jak jí mám moc rád,si někdy říkám,kdyby se radši po záchvatu neprobrala.Myslím ,že je to trápení jak pro ní,tak pro nás.Opravdu koukám kolik nás tady je se stejným trápením.

  94. 94 10. Listopad 2011, janka napsal:

    Ahoj, taky jsem měla pejska – maltézáčka – epileptika… bohužel měla, protože jsme ho včera museli nechat uspat…bylo mu 15 let a dva měsíce..Náš brouček měl epilepsii od svého roku, kdy prodělal první záchvaty…záchvaty vždy probíhaly stejně…ležel na boku, nohy mu plavaly vzduchem, pěna u tlamičky, někdy se i pomočil…po záchvatu byl vyděšený (my taky…) a když jsem se ho snažila po prvním záchvatu pohladit, strachy mě pokousal…Takže je opravdu lepší pejska nechat, dokud mu záchvat nepřejde…jen dát pozor, aby se při záchvatu o něco neuhodil, nebo si nějak neublížil. V roce a půl dostal léky (Phenaemaletten), bral půl ráno a půl večer, záchvaty zmizely a pejsek měl klid. Nijak ho neutlumovaly, byl moc veselý a spokojený. Záchvaty se mu vrátili až po 10 letech…Měl výhřez plotýnky, velké bolesti a asi z nich dostal silný záchvat. Pak prodělal operaci páteře a možná, že i z té narkozy…se pak záchvaty tak jednou za rok objevily. Ale loni v létě po příjezdu na dovolenou prodělal 8 záchvatů během dvou dnů…šílený vidět toho malého tvorečka…dávka léků se mu zvýšila na jeden ráno, jeden večer…a dostali jsme diazepam – jak prášky, tak i tubu na podání do konečníku. Zbytek dovolené byl práškama utlumený a skoro celou dobu prospal. Pak se ale záchvaty vrátili v říjnu (5), v listopadu (dalších 6) a bohužel už zanechaly velké změny na mozku. Pejsek skoro ohluchl, pořádně neviděl a choval se jako když neví, kde je, kdo jsme…V únoru se objevily další záchvaty, hodně silné, pejsek skončil na veterině na kapačkách. Zase mu byla zesílena dávka prášků, už dostával jeden a půl ráno i večer. Jenže místo aby ho prášky utlumily, tak místo toho pejsek skoro celý den proběhal po bytě, bez smyslu běhal z jednoho konce na druhý…No a teď v sobotu se mu záchvaty objevili zase, silné…na veterině opět zesílili dávku, už na dva ráno i večer a v pondělí mu přidali ještě nějaké další prášky (Gabapentin – Teva), ale ty místo toho, aby pejska zklidnili, tak se z něj stal hyperaktivní pejsek…jenže způsobily i to, že se nemohl postavit na zadní nožičky a celý den jezdil po zadečku po bytě…včera v noci začal ve dvě hodiny zase jezdit po bytě a strašně přitom naříkal. Když dojel k jakékoliv překážce – zdi, dveřím…zarazil se o ní a místo, aby se vyhnul, začal strašně výt…Veterinář ráno řekl, že je to možná reakce na silnou dávku těch prášků a že máme snížit dávku…a když to do dvou-tří dnů nepřejde, že máme přijít…jenže, dívejte se celý den na naříkajícího milovanýho tvorečka…večer už jsme se nakonec rozhodli mu to trápení ukončit…
    S epileptickým pejskem se dá prožít nádherný život, ale musí se počítat, že ve stáří se to může hodně zhoršit…až k tomu nejhoršímu…

  95. 95 20. Listopad 2011, Žaneta napsal:

    Dobrý den, máme doma fenečku rotvajlera 15 měsíců starou a začala jsem se o problém epilepsie u psů zajímat, nyní když se nám asi už asi po páté vyvrátila na ulici (cca je to půl ročku kdy spadla poprvé). Z počátku jsme to přisuzovali přiškrcení obojkem (ztráta dechu, zatočila se ji halva apod.) Teď jak čtu tak i její apatické pohledy a bezcílné běhání po bytě by mohli být projevem záchvatů. V prvé řadě asi doporučujete návštěvu veterináře, že? Ještě jsem nečetla celý Váš blok, ale konkrétně by mně zajímalo, jesli se mám obávat u Emičky agresivních projevů, zda kousne, či zaútočí pes při záchvatu, nebo bezprostředně po něm?? Předem děkuji za odpověď Žaneta

  96. 96 27. Listopad 2011, Míša napsal:

    Děkuji všem za rady a vaše velice smutné příběhy. Naše milovaná yorkšírka Katy dnes večer dostala svou první tabletku. Záchvatů už bylo dost, v srpnu 5 za jeden den, tak jsme jeli k veterináři a vyzvedli léky, ale po přečtení vedlejších účinků a také ze strachu pokud jednou zapomeneme, může i umřít, jsme chtěli vydržet bez léku. Byl celé dva měsíce klid, pak 5 záchvatů a zase měsíc klid, ale dneska už 6 záchvatů a čím dál tím horší. Je nám jí hrozně líto, děti se jí začali bát, tak raděj tabletky a opravdu převzít zodpovědnost za včasné podání léku. Jen se modlím ať jí to pomůže a je to zase náš super pejsek. Všem držím palce a pejskům hodně zdravíčka!

  97. 97 2. Prosinec 2011, Martin napsal:

    Zdravím všechny.
    Rád bych se také podělil o naše zkušenosti s epilepsií.
    Pořídili jsme si Velkého švýcarského salašnického psa, tedy fenečku. Byli jsme moc rádi, ž enám pomůže překonat smutek ze ztráty otce, který zemřel a hafinu ještě pomáhal vybírat. Byli jsme opatrní a vybrali si kvalitní štěňátko s papírama, perfektní předky, rodokmen, zdraví a předpoklady. Bohužel asi 3 dny před odjezdem na výstavy v Chorvatsku Borinka, jak se hafina jmenuje dostala záchvat. Bylo to něco neuvěřitelného, vy to znáte, ale pro člověka, co to vidí poprvé, šílené. No nyní jsme na tom tak, že zrovna probíhá 4 kolo záchvatů. Máme nasazený phenaemal již dvě a půl tabletky ráno a dvě a půl večer. K tomu mě napadla myšlenka na odváddění škodlivých látek z chemie tabletek, tak k tomu dáváme ráno essentiale forte N mělo by to čistit. No ale výsledky skoro žádné. Myslel jsem, původně, že se stav bude zlepšovat a doby mezi jednotlivými obdobími záchvatů s ebudou prodlužovat až bude mít jen pár záchvatů ročně, ale bohužel vždy se to opakuje po 2 měsících pravidelně ačkoliv se dávko o půl tabletky R/V navýší. Prostě je po necelých 2 měsících opět rezistentní a záchvaty se opakují. Minule to bylo nadějné, zpamatování trvalo jen 3dny a průběh lehčí, ovšem nyní je to zase o dost horší, záchvaty chodí v klustru jeden za druhým a těžké. Ono i její vůbec první, či druhý záchvat byl ve stylu 15 záchvatů denně či více a většinou silné. Tak si říkám, kam toto směřuje, je nějaká hranice, kde se to utne a bude lépe? Máme ji nechat takto trápit? Chudák je zničená dobité packy, pokousaná, ovšem mimo záchvaty jinak veselá a šťastná. Máme ji moc rádi a přestože jsme do Borinky za necelé 3 léta vložili okolo 100 tisíc jak jsme počítali nemůžeme si dovolit takovou kliniku jako je jagga. Navíc nic nového se stejně nedozvíme a pokud konkrétně, že má cévku na mozku špatnou, či krevní sraženinu, nádor apod. stejně se operace u zvířat ještě neprovádí, zatím to prý nově dělají u člověka. Četl jsem zde, že dáváte taky bromid draselný, toto nám na veterině nenabídli. Prý ten phenaemal je nejlepší věc, co se u nás dá pořídit, taky nejůčinnější. Akorát jak říkám, znepokojuje nás, že se to nelepší a stále se to opakuje, přitom dávka roste a nikde konce. Kolik toho phenaemalu vůbec může pejsan cca 50kg brát, máme právě dvě dávky, celkově to dělá 5 tablet denně. To je myslím hodně a dál? Borinka byla dnes po sérii 4 záchvatů dost težkých úplně vyčerpaná a ani žrát nechtěla. Teď se zdá, ž enoc snad přečká v klidu, uvidíme. Dnes bylo záchvatů tak 10.
    Pokusím se experimentovat. Světově uznávaná firma propagující přírodní prostředky nejen z aloe vera, jíž jsem byl také distributorem fa. FLP nabízí mnoho prostředků a snad se najde také něco na podporu funkce mozku, snad na epilepsii samotnou. Pokud máte někdo zkušenosti s podobným případem, že se pejskův stav nelepší, přestože se dávka navyšuje, budu rád, pokud mi napíšete nejen zde, ale taky na mail: votka.x@seznam.cz budu rád za každou radu.
    Tak díky a prozatím přejí vzhledem k našemu trápení pevné nervy, sílu ducha a lásku v srdci. Ti naši hafani si to zaslouží. Snad se nám uzdraví.
    S pozdravem Martin

  98. 98 4. Prosinec 2011, Katka napsal:

    Přeju krásný dne. My máme 5,5 letého hovawarta Matouše. Před měsícem mě v noci vzbudil prvním epileptickým záchvatem, bylo to strašné, nikdy jsem to neviděla a nevěděla jak mu pomoci. Trval skoro 4 minuty, tak jsme s ním hned jeli na veterinu do Českého Brodu. Cestou dostal menší záchvat a na veterině další velký záchvat (grand mal), uklidnili ho diazepamem a dalšími tišícími prostředky. Krevní testy měl v pořádku, ale museli ho držet pod prášky, aby byl v klidu a jeli jsme s ním do Jaggy v Praze. Po magnetické rezonanci zjistili nádor na mozku, který pravděpodobně záchvaty vyvolal. Nechali jsme ho operovat. Musím poděkovat doktorům v Jaggy za jejich přístup a péči, byli výborní, pravda, že cena také nebyla zanedbatelná. Matouš je měsíc po operaci a musím zaklepat, že od té doby záchvat neměl. Má předepsaný phenaemal (2 tablety denně). Měl prodělat ještě ozařování, ale cena v Něměcku nebo Vídni už je příliš vysoká. Proto jsme se rozhodli zkusit alternativní způsoby léčby. Nechali jsme mu připravit Bachovy kapky a zkoušíme akupunkturu. Báli jsme se, jestli mu tím nebudeme ubližovat, ale vypadá naprosto spokojeně, u akupunktury usíná. Paní Markéta má zkušenosti i s epilepsií u psů a její léčbou Bachovými kapkami. Více info můžete najít na jejich www stránkách http://www.umarkety.cz.Matouš měsíc po operaci vypadá a funguje normálně, přestal narážet do předmětů a už není dezorientovaný, jako na začátku byl, pravda, nevíme, co rakovina uvnitř dělá, ale doufáme, že se nám ji podaří přemoci. Držím vám všem a vašim pejskům palce, vidět je trpět je opravdu smutné a nejhorší je bezmoc s tím cokoliv udělat… Hodně síly. Katka

  99. 99 8. Prosinec 2011, Kamila napsal:

    Dobrý den,

    moc děkuji za tyto stránky. Je to asi měsíc, co jsme zjistili, že naše štěňátko má epilepsii. Ze začátku měla i 5 záchvatů denně, než jsme vychytali dávku léků. Teď jsme už 14 dní relativně v pohodě a doufáme, že to vydrží. Občas má malý záchvat, ale už to není tak příšerné. Učíme se, jak s touto zákeřnou nemocí žít. Pomáhá ji rutina,naše druhá fenečka, která se o ni moc pěkně stará, a samozřejmě pravidelné podávání léků. Budu moc ráda, pokud mi někdo napíšete další typy, jak o pejska s epilepsií pečovat. Děkuji a všem s nemocnými pejsky přeju hodně síly.

  100. 100 26. Prosinec 2011, Terza Mánková napsal:

    Dobrý ráno asi před 2-3 hodina jsme se u naseho pejska (sárinka) setkala s něčím jako epileptický záchvat.Něco kolem půl noci jsme venčili našeho pejska před barákem.Po příchodu domu byla již celá neklidná a začala zvracet což nám přišlo normální( zvracela jakoby zelenou vodu nebo či co to bylo).Ale asi po minutě začala vyděšeně pobíhat po bytě.Poté co běhání ustalo šla k misce s vodou to už jsme ale věděli , že se něco děje.Náš pejsek najednou padl k zemi a strašlivě se začal třást vůbec jsme nevěděli co máme dělat.Připadalo nám jako by se dusila, ale z pusy ji šla hromada slin.po několika minutách nebo spíš sekundách vše ustalo a jako by se nic nestalo akorát nám přišlo ze Sárinka nebyla ve své kůži pobíhala po bytě a očmuchala kazdou věc vedle který jsme prošli. Myslíte si, že se jedná o epileptický záchvat nebo něco jiného?Měla bych navštívit veterináře a nebo počkat zda se to objeví znova? Máme strach, že se to bude opakovat Chodíme do práce a pejsek je doma sám doma tak aby si nějak neublížil.Tento moment byl úplně hrůzostrašný nemohli jsme ji nijak pomoc jen ji hladit a sedět u ní:( Děkuju za odpověď

  101. 101 26. Prosinec 2011, Martin napsal:

    Dobry den,
    Můj pes dostal asi před měsícem 2 záchvaty. Je mu 5 a nikdy předtim potom se mu to nestalo. Den před záchvaty jsem mu zcela neprozretelne dal uzene maso ochucene glutamatem. Jsem bytostně přesvědčen, ze záchvat byl způsoben prave tímto výrobkem. V knize Doba jedova i v jiných zdrojích je uvedeno, ze kyselina glutamova působí neurotoxicky. Dávejte prosim pozor, čím krmite svého psa. Myslím ze chuťové látky dávají i do mnohých granuli a často je označí jako drozdovy extrakt nebo bilkovinny hydrolyzat. Je lepe krmit psa masem a vyjde to i levněji. Mějte se krasne. Martin

  102. 102 28. Prosinec 2011, Marie napsal:

    Dobrý den,
    mám doma berňáka,který má od sedmi měsíců epilepsii,bere každý den pravidelně prášek a záchvát má 1x do roka,díky skvělému našemu panu doktorovi.Určitě bych paní Mánkové okamžitě doporučila návštěvu veterináře,hlavně proto,že pejsek bývá sám doma.Záchvat přijde kdykoliv nečekaně.S touto nemocí mého pejska mám velké zkušenosti i v poskytnutí první pomoci.Kdyby jste paní Mánková potřebovala,můžete mi napsat.Ještě Vám chci říct,abyste nedala na všechna možná vyšetření,kdy s pejskem dělají různé pokusy.Můj veterinář přijel,okamžitě rozpoznal nemoc,první prášky,které nasadil ,okamžitě zabraly a u nich zůstáváme pořád.
    Ještě malá ,ale důležitá rada,při záchvatu,opatrně pejskovi zakloňte hlavičku,uvolní se dýchací cesty a záchvat se zkrátí.
    Přeji Vašemu pejsánkovi,aby všechno dobře dopadlo.
    Marie

  103. 103 28. Prosinec 2011, Marie napsal:

    Paní Kamilo,ještě se vrátím na tyto stránky,jak jsem psala,náš Jonášek má epilepsii od štěňátka a je mu už 7 let,jak jste správně napsala,jde tu o vychytání léků,já jsem měla to štěstí,že první léky hned zabraly,určitě je to taky tím,že mám skvělého a zkušeného veterináře
    Po půl roce měl včera náš pejsek záchvat,přijela celá rodina na Vánoce a on byl hodně vzrušený.Udělala jsem mu první pomoc,uklidila po něm čuránky,vyčistila pusinku od pěny a chvíli trvalo,než se sklidnil.Když po záchvatu vstane a je dezorientovaný,chvíli počkám a snažím se mu dát napít,hodně mu to pomůže.
    Záchvat u nás přijde taky v létě,když jsou vedra,snažím se ho chladit a aby spíš ležel v baráku na dlažbě.Na procházky chodíme brzy ráno a pak večer.
    Mám ještě spoustu zkušeností a znalostí ohledně této nemoci,hlavně všechno konzultuji s našim lékařem.Kdyby jste se chtěla podělit o nějakou radu,napište mi .
    Přeji Vám a Vašemu štěněcímu miminku hodně síly.

  104. 104 29. Prosinec 2011, Marie napsal:

    Ahoj všem majitelům nemocných pejsáčků epilepsií,dočetla jsem se právě o tom,že pejsek při záchvatu nedýchá, ano ,protože má zapadlý jazyk!!!!!!!!!!Velmi mi můj veterinář kladl na srdce,abych při záchvatu mého pejska mu opatrně vložila ruce pod tlamu a pomalinku zakláněla hlavičku dozadu,tím se uvolní okamžitě dýchací cesty,pejsek začne dýchat a záchvat se zkrátí jinak může hrozit udušení!!!!!!!!!!!!!
    před záchvatem pejsek se začne dávit a zvracet a může se stát,že mu v krku uvízne kousek nestráveného jídla a tím taky hrozí udušení,proto je tak důležité opatrně zaklánět hlavičku!!!!!!!
    Mám berňáka 78 kg s papírama,jeli jsme pro něj do vyhlášené chovné stanice,tím chci jen říct,že je úplně jedno,jestli máte pejska s nebo bez papírů,potká to kohokoliv.Můj lékař mi řekl,že je to rodová záležitost,chovatelé o tom musí vědět,ale zapřou vám to,protože jim jde jen o peníze!Náš miláček má záchvaty od sedmi měsíců a nikdy by mě nenapadlo ho vrátit.Je mu 7 let a užívá Karsivan,který mu okamžitě zabral 1 a půl prášku ráno a večer půl tablety Epilanu D.Je úplně v pohodě,dávku bere pořád stejnou bez zvyšování.Měla jsem berňáčky dva,byli to bráchové a ten druhý měl od mala problémy s ledvinami,bohužel před třemi měsíci jsem ho nechala uspinkat,protože už nemohl ani zvednout hlavičku,posledního půl roku jsem ho krmila lžičkou,musela ho zvedat,masírovat,obracet,aby neměl proleženiny.Jsem šťastná,že mám ještě jednoho.Chci jen říct,že vzít si pejska je obrovská zodpovědnost a starost,ale zase to člověku vynahradí jejich nezištná láska a věrnost.O penězích za jejich léčbu nebudu ani psát za ty roky je to přímo horentní suma,ale s tím se musí počítat.Opravdu je dnes důležité uvážit,jestli na to opravdu mám,než si toho tvorečka pořídím,protože je to hlavně o penězích.
    Všem majitelům nemocných pejsků epilepsií držím palce a jejich miláčkům hodně síly.
    Marie

  105. 105 29. Prosinec 2011, tereza mánková napsal:

    Dobrý den, děkuju za odpověď.Máme 3 letou fenečku zlatého retrívra. ihned jsme navštívili veterináře,který nám epilepsii potvridil.Předepsal nám tabletky phenaemaletten které užívá jeden ráno a večer.Také nám doktor sdělil ,že tablety bude užívat pouze 25 dní a poté už žádné užívat nebude,což se nám zdá divné.Po těch tabletách nám ale přijde úplně jako vyměněná dříve to byl čilý, hravý pes a teď najednou jen polehává sotva se jde napít a najís.tak snad to bude v pořádku :)

  106. 106 30. Prosinec 2011, Marie napsal:

    Dobrý den paní Terezko,
    Je to opravdu velice podivné,náš Jonášek,jak jsem psala,dostal první záchvat v sedmi měsících,okamžitě k nám přijel náš veterinář a nasadil mu skvělé tablety Karsivan 50 a to jednu a půl tablety ráno plus půl tablety ráno Epilanu D večer další půlka tablety Epilanu D.Bere to pravidelně už sedmý rok a záchvat má pouze 1x až 2x do roka a to jenom v případě,když se hodně vzruší,tj.třeba velká návštěva u nás a nebo ,když jdeme grilovat,ale není to vůbec pravidlem,někdy neměl záchvat třeba celý rok.
    Můj veterinář mi řekl,že se prášky nesmí vysazovat,je to ta nejnižší možná dávka,ale je to taky podle váhy,Jonáš má 78 kg.
    Terezko,jestli Vás tak můžu oslovovat,jeden čas Jonáš neměl při braní těchto léků záchvat po celý rok,volala jsem vetovi,jestli mu můžu prášky vysadit,protože byl ještě malý a někdy se stává,že když se to v štěněcím věku podchytne,tak pejsek se může vyléčit.
    Takže jsem po domluvě prášky vysadila a do 14 dnů dostal Jonáš tak silný záchvat,že jsem se bála,abych o něj nepřišla,musela jsem mu dělat masáž srdce a dýchání do čumáčku,ještě před tím jsem mu zaklonila hlavičku,aby se mu uvolnily dýchací cesty.
    Volala jsem okamžitě vetovi a po poradě jsem hned nasadila tu samou dávku před vysazením a okamžitě se dal dohromady.
    Nyní bere prášky pořád a je to úplně pohodový pejsek,kterému nic neschází.Dočetla jsem se taky,že někteří pejsci jsou po práškách unavení a pořád spí,je to jen špatně naordiniovaná dávka a nebo musí pejsci vystřídat několik druhů prášků,než nějaký zabere.Připadají mi jak pokusní králíci,jak je tedy možné,že náš vet.bez odebrání krve a rtg. a já nevím čeho všeho okamžitě určil diagnozu ,nasadil prášky,které jí Jonáš do dnes a je v pohodě.Nevím odkud jste,já bydlím kousek od Turnova,ráda bych Vám mého vet doporučila a nebo jestli by jste chtěla na něj telefonní číslo,ráda Vám ho napíši.
    To, že Váš pejsáček poléhává je známka špatného dávkování a nebo špatných léků.Paní Terezko,jestli můžete,dojděte znovu k vetovi a řekněte mu to a nebo ho vyměňte za jiného,víte,je to jako s lidma,je dobrý a špatný doktor a tak je to i u veterinářů.
    Kdyby jste cokoliv potřebovala,napište.

  107. 107 30. Prosinec 2011, Marie napsal:

    Ještě paní Terezko malý dodatek,
    je to nemoc jako u lidí,vůbec se netrapte,uvidíte,že se všechno vyřeší a Váš pejsánek bude zase veselý, v první chvíli se to zdá jako strašné neštěstí,říkáte si,proč to muselo potkat zrovna mého pejska,já jsem si to taky říkala,ale dnes je tolik možností,jak pejsánkovi pomoct a bude tady s Vámi ještě spoustu let.
    Myslím na Vás a držím palce a věřte,všechno bude v pořádku!!!!!!!!!!!

  108. 108 30. Prosinec 2011, Marie napsal:

    Ještě Vám posilám kontakt na našeho veterináře,můžete se s ním poradit po netu:
    MVDR.Petr Kudělka – Turnov
    Má ještě ordinaci v Jičíně,můžete ještě dodat,že na něj Vám dala kontakt Marie od Jonáška.

  109. 109 31. Prosinec 2011, Terza Mánková napsal:

    Dobrý den velice vám děkuju za pomoc a za kontakt na pana doktopra.Ihned jsem mu napsala tak jsme zvědavá co nám napíše.Jsme z Ústeckého kraje, ale blízko Mladé Boleslavi máme chalupu takže v nejhorších chvílích by jsme pana doktora navštívili.Také mi přijde že dáváme pejskovi zbytečně velkou dávku tablet, protože všude jsem četla, že pejsci berou pouze půl tablety ráno a půl večer.A dnes ještě ten silvestr tak snad všechno dobře dopadne :) Mánková

  110. 110 31. Prosinec 2011, Marie napsal:

    Velice ráda jsem Vám pomohla,doktor je tedˇna horách a myslím,že po Novém roce hned nastupuje.Napíši mu ještě SMS,aby se Vám na to v práci mrknul,ale myslím ,že bude chtít Vaši holčičku vidět.Určitě budete spokojená a Sárince pomůže.
    Přeji Vám a Sárince hodně zdravíčka v novém roce.
    Marie

  111. 111 31. Prosinec 2011, Terza Mánková napsal:

    ještě jednou hrozně moc děkuju za pomoc jste velice hodná i vám a Jonáškovi vše nejlepší do nového roku.Až pan doktor odepíše tak vás budeme informovat.Ještě bych se chtěla zeptat jak udělat pejskovi masáž srdce.Děkuju Tereza

  112. 112 1. Leden 2012, Marie napsal:

    Dobrý den,
    doufám,že je Vaše Sárinka v pořádku u nás to bylo peklo,třásly se nám tabule od oken,ale Jonáš celou noc prospal.Včera jsem mluvila po telefonu s naším vetem,ještě jsem mu připoměla,aby se nezapoměl podívat na net. Ve stručnosti jsem mu popsala Sárinčiny problémy a bylo to přesně,jak jsme si mysleli, Sárinka je předávkovaná,ale jsem přesvědčená,že jí pomůže a všechno se srovná.

    Paní Terezko,napíši Vám postup umělého dýchání i masáž srdce,ale určitě to Sárinka nebude potřebovat ,po návštěvě u veta jí budete mít v pořádku.Jen Vám chci dát ještě pár rad při záchvatu.
    Nejdůležitější je vzít hlavičku do rukou,ale nezvedat \a opatrně zaklánět hlavičku,uvolní se jí dýchací cesty a uslyšíte zpočátku spíš takové chrochtání,tak se nelekněte,ale to už bude dýchat.
    Odstraňte všechen nábytek,násilím ji nedržte,já Jonáše hladím a klidným hlasem na něj mluvím.Kdyby měla v noci záchvat nerozsvěcujte na ni přímé světlo,ale vedle v místnosti,prostě někde,aby jste na ni viděla,ale Sárinla byla v šeru.

  113. 113 1. Leden 2012, tereza mánková napsal:

    Dobrý den.U nás proběhlo vše v pořádku,Sárinka vše úspěšně překonala. Od nasazení prášků zatím žádný záchvat neměla.Děkuju,že jste informovala veterináře,jste moc hodná jiní lidé by nám takhle nepomohli.Až nám odpoví pan doktor tak vám dáme vědět co nám řekl.děkuju Mánková

  114. 114 1. Leden 2012, Marie napsal:

    Já vám taky děkuji,ale když se to tak vezme,opravdu to nic nestojí,chce to jen,aby lidé mezi sebou byli trošku ohleduplní a nebyli lhostejní, bohužel mám pocit,že dnešní době přestávám rozumět.Budu velice ráda,když mi dáte vědět,měla jsem také retrívří holčičku,takže to plemeno moc dobře znám,jsou to miláčkové.

    1)Tep kontrolujeme na vnitřní straně stehna na stehenním kanálku.Přitom položíme pravou ruku na vnitřní stranu stehna pravé zadní nohy a prostředníkem hmatáme tep.

    2)Tep srdce kontrolujeme na hrudním koši.Zřetelněji patrný na levé straně hrudníku za loketním kloubem.

    Jestliže pejskovi tluče srdce,ale přestane dýchat,dejte mu umělé dýchání.Pokud se zastaví i srdce,dejte mu umělé dýchání a masáž srdce.

    Umělé dýchání
    ———————–

    1)
    Položte pejska na bok,odstraňte jakékoli předměty,které mu blokují čenich nebo hrtan a vytáhněte mu jazyk.

    2)Zavřete psovi tlamu,čenich mu sevřete v dlaních,aby nemohl unikat vzduch.Poté vdechněte psovi do nosu,až se mu zvedne hrudník.

    3)Nechte psa přirozeně vydechnout.

    4)Opakujte 10x až 20x za minutu.

    5)Každých 10 sek.zkontrolujte,zda psovi stále tluče srdce,poté se vraťte ke kroku č. 4.

    6)Pokud pejskovi přestane bít srdce,současně provádějte s umělým dýcháním masáž srdce.

    Masáž srdce
    ——————–

    1)Položte pejska na pravý bok,aby měl hlavu níž než tělo.Dejte dlaně na sebe a přiložte je pejskovi na hrudník těsně za loket.

    2)Stlačte ruce dolů a dopředu směrem ke krku pejska.Stisk hrudníku musí být dostatečně silný,aby se krev ze srdce vytlačila směrem k mozku.

    3)
    Masírujte tempem 100 stisků za minutu.

    4)Masírujte 15 sek. potom dávejte 10 sek. umělé dýchání z úst do nosu.

    5)Často kontrolujte puls ,resuscitujte do té doby,než ucítíte puls.Jakmile nahmatáte puls ,pokračujte v umělém dýchání,dokud pejsek nezačne dýchat sám.

    Marie

  115. 115 3. Leden 2012, Terza Mánková napsal:

    Dobrý večer děkuju vám za přesný postup první pomoci, stejně si ale myslím že bych ji nezvládla.Stále nám pan doktor neodepsal tak snad napíše co nejdříve.Sárinka už začíná být v pohodě už nás vítá po příchodu domů a je i taková hravější.Stále se bojíme toho co se stane až Sárinka přestane brát léky.Zátím trpělivě čekáme na odpověď pana doktora.Děkuju Mánková

  116. 116 3. Leden 2012, Marie napsal:

    Milá paní Terezko,to je mi moc líto,hned ráno vetovi volám,včera se u nás stavoval,když přejížděl z Turnovské ordinace do Jičínské a ještě po odchodu jsem mu to připomínala,on se omlouval,že celé dopoledne operoval a v Jičíně na to bude mít čas.To bylo ale včera, nevím ,jak to měl dnes s časem,zítra ráno mu hned budu volat ,ať se na Vás hned podívá.Ještě jsem se mu zmínila o tom,že Sárinka má ty léky brát jen 25 dní a nad tím kroutil hlavou.
    Paní Terezko,nebylo by třeba lepší,kdyby jste,než se radit po netu,přijet k němu,kdykoli by Vám to vyhovovalo,domluvila bych to s ním,podíval by se na Sárinku,vy by jste se asponˇ nemusela strachovat.Určitě by se to vyplatilo a byla by jste v klidu a Sárinka taky.Psala jste,že chodíte do práce,vet. ordinuje i v sobotu a určitě by Sárinku chtěl vidět.Já mu opravdu důvěřuji,ve své práci je skvělý a všechno vysvětlí,uvidíte sama.Napište mi,jak jste se rozhodla,jinak mu ještě teď hned posílám SMS,aby se podíval na net.

    Marie

    ještě dodatek,ta resuscitace na papíře vypadá strašně,ale v praxi na tom nic není,když jsem si to četla,tak jsem si taky myslela,že se to nemůžu naučit do smrti,ale když přišel záchvat,tak jsem na to vlítla,ani nevím jak.Pevně věřím,že to Sárinka nebude potřebovat,jo a Jonášek ji posílá pusinku.

    Počkám ještě na odpověď

  117. 117 4. Leden 2012, Marie napsal:

    Dobrý den,
    teď jsem se dovolala vetovi,říkal,že Vám odpověděl a dal telefonní číslo,aby jste se s ním domluvila na dalším.Jestli budete něco potřebovat,napište.

  118. 118 4. Leden 2012, Terza Mánková napsal:

    Dobrý den, Vůbec mi odpověď od pana doktora nepřišla :( kontroluju email každý den, ale žádný jsem tam od veterináře neměla :( tak nevím jestli to třeba neposlal na špatný email :( Tereza

  119. 119 4. Leden 2012, Marie napsal:

    Dobrý večer,opravdu jsem s ním mluvila a řekl mi to.Paní Terezko,nic se neděje,ví o Vás,posílám Vám jeho telefonní číslo,zítra mu zavolejte,ještě mi říkal,že se s Vámi domluví.
    tel.724031062
    Je v ordinaci od 9 hod. do 12 hod a pak přejíždí do Jičína,tam je od 13 hod do 16 hod a pak se zase vrací do Turnova je tam asi do šesti.Každou sobotu je v Turnově a říkal mi,že je tam tuto sobotu od 10 hod do 11 hod.Vy se s ním ale domluvíte.
    Držím palce a kdyby jste něco potřebovala,napište.
    Pozdravujte Sárinku a držím palce!!!!!!!!!!!

  120. 120 5. Leden 2012, Marie napsal:

    Paní Terezko,další telefonní číslo je 736 688 637 a to je přímo do ordinace.
    Vykašlete se s prominutím na čekání,jestli Vám odpověděl nebo ne a opravdu bude lepší domluva po telefonu.

  121. 121 5. Leden 2012, Marie napsal:

    další telefonní čísla -481 323 337 nebo 724 259 399
    určitě se na některý z nich dovoláte,už jsem se do toho nějak moc zamotala,ale ty telefony bere některý z nich pořád,drží i pohotovost.

  122. 122 5. Leden 2012, Marie napsal:

    Paní Terezko,použijte jen ta vyznačená tel.čísla,ty nevyznačená jsou už asi neplatná,vím,že jeden čas si je pan doktor měnil,ale najeďte si na jeho stránky,tam je má určitě správná.

  123. 123 5. Leden 2012, Terza Mánková napsal:

    Ještě jednou děkuju za vše hned zítra zavolám doktorovi a domluvím se sním :) jinak Sárinka posílá Jonášek pusinku :)

  124. 124 5. Leden 2012, Marie napsal:

    Budu na Vás myslet a držet všechny palečky!!!!!!!!!!
    Buďte tak hodná,po návštěvě veta mi napište,jak jste dopadli.
    Jonášek děkuje za pusinku

  125. 125 6. Leden 2012, Marie napsal:

    Paní Terezko,
    dnes v poledne jsem mluvila s vetem a říkal,že Vám obratem odpověděl a ještě připsal telefonní číslo,takže opravdu nevíme,kam se to ztratilo.
    Mějte se hezky a myslím na Vás i s Jonáškem

  126. 126 9. Leden 2012, Terza Mánková napsal:

    Dobrý večer panu doktorovi určitě v nedohledu zavoláme a hned vám napíšeme co mám řekl:) pozdravujte Jonáška :)

  127. 127 13. Leden 2012, Jana napsal:

    Dobrý den ,mám takový dotaz jedna moje známá měla pejska který v pondělí umřel.A říkala mi že měl záchvat a vypadá to jako epilepsie.A že už měl Tři záchvaty první jak se narodil,druhý před třema měsícema a v pondělí bohužel poslední.Neměla sem čas se jí zeptat na více a také mi to bylo blbé se ptát po takové špatné situaci.A mám dotaz je to epilepsie ?? Děkuju za odpověd.A držím vám palce ať vám všechno s pejskem dobře dopadne,a obdivuju vás že to zvládate. :)

  128. 128 13. Leden 2012, tereza mánková napsal:

    Dobrý den paní Jano.Ano skutečně může jít o epilepsii.Pejsek mohl umřít z dvou příčin a to tedy pokud měl nejsilnější záchvat tzv.Status Epileptikus což je několik záchvatů za sebou a nebo pejskovi selhali jeho životní funkce napriklad jatra nebo ledviny.Majitelka pejska udelala jednu zásadní chybu a to tu že ihned nevyhledala lékaře,protože ten by mu určitě pomohl.Mánková

  129. 129 13. Leden 2012, tereza mánková napsal:

    Dobrý den paní Marie nedávno jsme volali panu veterinářovi z turnova ale ozvalo se nám,že volané číslo neexistuje.Dnes jsme se sárinkou navštívili veterinární kliniku v Teplicích, kde Sárince udělali krevní testy a zjistilo se, že má hodně zvýšený cholesterol a má potíže s játry.Paní doktora ihned vysadila Sárince léky které dostala od pana veterináře poprvé.Jelikož příčinou špatného fungování jater byly tyto prášky.Dostali jsme prášky nové na játra.Tak snad už bude vše v pohodě. Pozdravujte Jonáška :) Mánková

  130. 130 14. Leden 2012, Jana napsal:

    Děkuju moc :) Za odpověď .

  131. 131 14. Leden 2012, Jana napsal:

    TAky mi ale pořád vrtá hlavou proč spejskem nezašli k lékaři

  132. 132 14. Leden 2012, Marie napsal:

    Dobrý den paní Terezko,velice mě mrzí,že jste se nedovolala,jestli budete chtít,zjistím Vám správný telefon na veta,udělala jste velice dobře,že jste jeli do Teplic,tak to vidíte,na jednu stranu prášky pomůžou na epilepsii a na druhou zase škodí jinému orgánu.Určitě jsou prášky,které nemají vedlejší účinky,jak jsem psala,Jonáš má ty samé 6 let a nikdy žádné problémy neměl.Myslím na Vás a na Sárinku,dejte jí ode mne a od Jonáška pusinku.
    Jeeště jsem zapoměla připsat,nebojte se,ty játra se dají Sárince zase do pořádku,když to bylo jen z těch prášků.Kdyby jste ještě o to stála navštívit Turnov,určitě by jste nelitovala.

    Marie

  133. 133 14. Leden 2012, Marie napsal:

    Paní Terezko,píši Vám to správné telefonní číslo na veta

    724 259 399

    Telefon s tímto číslem nosí pořád u sebe

  134. 134 14. Leden 2012, Marie napsal:

    Paní Terezko,tak mi Jonášek asi po půl roce prodělal záchvat.Bylo to ve dvě hodiny v noci,tak jsem mu jen zakláněla hlavičku,za chvíli se začal nadechovat,celou mě počůral a chudinka pokadil,to víte,má skoro 80 kilo.
    Pak běhal po baráku a narážel do nábytku,otevřela jsem mu barák,aby se mohl dočůrat a dokadit,jenže jak byl dezorientovaný,tak si to namířil k jezírku a vtáhl mě tam až po pás,zrovna jak na potvoru nebyl nikdo doma.Ani nevím,jak jsem ho vyvlekla z vody,vůbec jsem necítila,že je ledová,jen jsem si říkala,bože nezpanikař,nikdo tu není.Až za nějakou dobu,jsem se teprve rozklepala,protože mi došlo,co se mohlo stát.
    Musela jsem ho celého mokrého dostat znovu do baráku,ale vypadalo to,že ho ta studená voda trošku probrala,no,o sobě ani nemluvím,ale nenastydli jsme ani jeden a hlavně,že už je zase v pořádku.
    Přeji všem pejsánkům s epilepsií hodně zdravíčka a síly.

  135. 135 22. Leden 2012, Jarda napsal:

    Dobrý den mame pejska Nemeckeho Špice maleho,a projevila se u nej epilepsie,zacalo to v pondeli pri prichodu ze zamestnaní nas pejsek vroucne vítal a pak upadl do bezvedomí,v utery se to opakovalo vzdy kdyz nas vítá a má radost že jseme vrátili.Veterinář mu předepsal Phenaemaletten tak jsme zvedaví co bude dál.

  136. 136 28. Leden 2012, Jana napsal:

    Dobrý den, mám pejska přerostlého toy pudlíka, v dubnu mu bude 8 roků. Minulý týden měl chudáček první epileptický záchvat. Stalo se to v noci, spadl z válendy, nemohl jít rovně, padal na pravou stranu. Trvalo to asi 4minuty. Hned mě napadlo, že jde o epileptický záchvat, protože náš minulý pudlík taky trpěl epilepsií a příznaky si byly podobné. Hned ráno jsme jeli k veterináři, proběhla vyšetření, odběry krve, moči a
    veterinář nám předepsal Pheanaemaletten 1 tbl. denně. Asi 5 dnů byl Deny velice nervozní, stále mě hlídal, hledal, teď 9. den je už psychicky skoro v normálu. Záchvat se zatím neopakoval. Co však po dvou dnech užívání léku změnilo /aspoň si myslím, že je to nasazením léku/, že začal být neskutečně žravý. Ještě vloni v létě jsem se radila s vet, že strašně málo žere a teď by na oběd sežral to ,co předtím měl na 2 dny. Krmím granulemi Roya Canin Senzibl a přidávala jsem mu pro chuť ještě trochu psí konzervy, protože jsem už nevěděla jak mu podstrojovat, aby něco sežral. Teď mu dám holé granule a je to v něm a stále chodí a šťourá do krabice s granulemi. Prosím o radu, setkali jste se s tím a jak upravit množství krmení nebo změnit složení? Jsem z toho nešťastná, protože jsem si epilepsii zažila už s předchozím pejskem a bojím se jeho budoucnosti. Proč ti naší čtyřnozí miláčci musí taky tak trpět.

  137. 137 28. Leden 2012, Marie napsal:

    Dobrý den,
    žravost Vašeho pejska určitě zapříčinily tablety.Tento problém měla jedna moje známá a její pejsek vyžíral i odpadkové koše.
    Jestli Vám můžu poradit,zajděte znovu k vetovi a řekněte mu o tomto problému,existuje spoustu jiných epileptik ,které budou Vašemu pejskovi vyhovovat.Můj bere od štěněte 1x denně karsivan a večer půlku epilanu a to má skoro 80kg.
    Jestli nebudete spokojená s Vaším vetem,běžte k jinému,který určitě vychytá ty správné prášky a dávkování.
    Přeji Vám i Vašemu pejsánkovi hodně síly.

  138. 138 5. Únor 2012, Kamila napsal:

    Dobrý den,

    opět se vracím na tyto stránky, protože se nám nedaří epilepsii zkrotit. Naše štěňátko jacka russela už bere tři čtvrtě tablety ráno a večer a stejně má poslední týden každý den záchvat. Leden byl nejhorší, to jsme měli 31 záchvatů, někdy i 10 za den. Snažíme se vyloučit všechen stres, udržovat rutinu, ale stejně se nám nedaří být bez záchvatů. Snad je to tím pitomým počasím, protože mě už nic nenapadá a mám obavy, co bude dál. Dávky totiž nelze zvyšovat do nekonečna a bohužel u nás zatím nezabírají. Přeju všem páníčkům a jejich pejskům hodně síly a děkuji paní Marii za pěknou zprávu. Pokud budete mít někdo nějakou radu, budu Vám moc vděčná…

  139. 139 5. Únor 2012, Kamila napsal:

    Paní Jano, krmivo Royal Canin obsahuje taurin, který by pejsci s epilepsií neměli.

  140. 140 6. Únor 2012, Marie napsal:

    Dobrý den paní Kamilo,
    Vašeho pejsánečka je mi strašně líto,sama si nedovedu představit ,že by ten můj měl tolik záchvatů za sebou.Musí to být pro Vaše štěňátko strašně vysilující a pro Vás velice těžké. .Můj pejsek měl běhěm měsíce dva záchvaty,což byla rarita,protože jinak měl tak 2x za rok.Dnes jsem tu měla našeho veta,přivezl mi pro pejska karsivan a epilan a ptala jsem se na důvod jeho záchvatů.Potvrdil mi,že v létě to může být extrémním teplem a v zimně zase dlohotrvajícím extrémním mrazem,což bohužel je a ještě k tomu špatným tlakem.
    Moc Vašemu štěňátku přeji,aby se co nejdřív srovnalo to jeho trápení se záchvaty.

  141. 141 7. Únor 2012, Kamila napsal:

    Dobrý den paní Marie,
    moc děkuju. Taky si myslím, že je to tím špatným počasím a doufám, že na jaře se to zlepší. Byli jsme na dalších odběrech krve, tak čekáme na výsledek a snad to bude dobrý. Když má jen jeden záchvat, tak se celkem rychle vzpamatuje, ale je dost ukňučená. Ještě jednou děkuji a pozdravujte svého pejska :)

  142. 142 7. Únor 2012, Marie napsal:

    Dobrý večer paní Kamilo,
    držím palce,aby výsledky krve byly v pořádku,jestli budete mít čas,napište.Jonášek děkuje za pozdrav a posílá Vašemu štěňátku pusinku a já taky,tak mu jí dejte za nás oba.

  143. 143 15. Únor 2012, Terza Mánková napsal:

    Dobrý den paní Marie tak Sárinka zatím záchvat nedostala. Na konci unora jedeme znova na kontrolu. Sárinka už je zcela normální hravá tak jako bývávala před prvním záchvatem, ale stejně máme strach, že se záchvat vrátí. Vyřiď te Jonáškovi, že mu Sárinka posílá pusinku :)

  144. 144 16. Únor 2012, Marie napsal:

    Dobrý den paní Terezko,
    mám radost za Vás i Sárinku,že neměla záchvat.Sárinka bude baštit prášky a všechno se srovná.Dobře vím,že záchvaty epilepsie jsou velice zrádné a přicházejí kdykoliv,ale nesmíte na to pořád myslet a trápit se.Váš pejsánek je silný ,všechno zvládne a bude Vám dělat radost spoustu let.
    Kdyby jste chtěla a jela směrem k nám,připomínám ještě číslo na veta 724 259 399.
    Jonášek děkuje za pusinku a taky posílá velkou Sárince.
    Myslím na Vás i na Sárinku .
    Marie

  145. 145 18. Únor 2012, Kamila napsal:

    Dobrý den paní Marie,

    děkuji za milou zprávu. Výsledky byly v naprostém pořádku, takže jsme zvýšili zase dávku a po 2 dnech to zabralo. Máme teď konečně pár dní klid a já se modlím, aby nám to vydrželo. Ta pitomá nemoc je hrozně nevyzpytatelná a ať děláme, co děláme, záchvaty nedostáváme pod kontrolu. Naše štěňátko má teprve 8 měsíců a už má za sebou fakt hodně. Ale je statečná a teď, když je bez záchvatů, tak je skvělá. Musíme bojovat, nic jiného nám nezbývá. Mějte se krásně :)

  146. 146 18. Únor 2012, Marie napsal:

    Dobrý den paní Kamilo,
    Je to skvělá zpráva,že Váš pejsánek má krev v pořádku.
    Teď opravdu jen vychytat dávku prášků,aby se záchvaty dostaly pod kontrolu a uvidíte,že se to všechno postupem času srovná.Ano,je to opravdu hnusná a nevyzpytatelná nemoc.Jonášovi jsem taky musela zvednout dávku,protože to pitomé počasí a tlak si dělá co chce.
    Když už je ten Váš malý brouček pár dní bez záchvatu,tak to je obrovský pokrok a já věřím,že se to bude stále víc a víc zlepšovat.
    Moc na Vás i pejsánka myslím,držím Vám palce,Jonášek posílá pusinku a jestli budete mít čas,napište,jak se Vašemu broučkovi daří.

  147. 147 22. Únor 2012, Hanka napsal:

    Dobrý večer všem pejskařům,
    obracím se na Vás a prosím o radu. Dnes ráno po venčení /asi hodinu po/ začal náš pejskem zběsile běhbuat, narážet do zdi, pak se povalil, šla mu pěna od pusinky, škubat sebou a pak opět bezhlavě pobíhat a bourat do věcí a do zdi. Byl nezvladatelný, k neutišení a úplně bez reakcí na můj hlas a na mojí osobu. Toto celé trvalo asi tak kolem hodiny, než jsem ho dostala k veterináři a ten mu píchl něco na uklidnění. Což zabralo na půl hodiny, pak kapačky a opět diazepamovou injekci na zklidnění. Nevím si rady a doktoři také ne. S určitostí nemůžou řící, zda je to epilepsie, mrtvice nebo nádor. Myslíte, že to může být epilepsie?? Či jiný problém v jeho hlavičce? Moc děkuji za jakoukoli reakci a přeji mnoho štestí všem

  148. 148 23. Únor 2012, Marie napsal:

    Dobrý večer,
    podle všech příznaků,které jste popsala to opravdu vypadá na epilepsi.Tímto přesně procházel i můj pejsek.Divím se jen,že si lékaři nevědí rady.Po prvním záchvatu mého pejska jsem volala vetovi a on po telefonu poznal,že jde o epilepsii,podotýkám znovu,že průběh měl úplně stejný jako Váš.Podle mne i když nejsem žádný doktor, by měl Váš pejsánek určitě užívat prášky.Je jich spoustu i bez vedlejších účinků a při správném dávkování a vychytání těch správných prášků se Vašemu pejskovi jeho stav podstatně zlepší.
    Jestli můžete,dojeďte si k jinému vetovi se kterým budete spokojená ,ale určitě bych to neodkládala,protože tato nemoc je velice zákeřná.
    Uvidíte,že se všechno srovná.
    Přeji Vám,aby všechno dobře dopadlo a Vašemu pejskovi ještě hodně síly a zdravíčka.

  149. 149 25. Únor 2012, Marie napsal:

    Dobrý den,
    ještě dodatek.Kdyby jste dala svého pejska vyšetřit na CT nebo MR ba ani další vyšetření na veterině nezjistí lokalitu elektrických výbojů v mozku.V mozku se dají zjistit jen určité úseky,které jsou málo prokrvené,kdy se může předpokládat lokalita výbojů.
    Budete stresovat sebe a pejska z různých vyšetření a skončíte stejně na prášcích.Píší to, protože mám pocit,že někteří lékaři jen z lidí tahají peníze a ještě Vás nervují.
    Stalo se mi,že když náš vet.byl mimo republiku a nám došly prášky,objela jsem asi 8 veterinářů a všichni mi odmítli tyto prášky prodat,prý musím pejska přivézt,nechat ho tam na celý den ,budou mu odebírat krev,dělat CT a MR mozku a já nevím co všechno,což jsem důrazně odmítla,když prášky,které bere mu absolutně vyhovují.
    Musela jsem volat vetovi do zahraničí a on pak svému známému,který mi prášky napsal.
    Diazepan a kapačky jsou chvilkové řešení,není možné,aby jste po každém záchvatu Vašeho pejska jezdila k vetovi.
    Velice Vám přeji,aby se co nejdřív všechno a Vaším pejskem vyřešilo.

  150. 150 6. Březen 2012, Alena napsal:

    Ahoj Vám všem,kteří máte doma pejsky s epilepsií.Bohužel i my k vám patříme.Máme čubičku Ájinku stará 8 měsíců a první záchvat měla 27.12 2011. Byli jsme jako všichni vyděšeni a dneska obzvlášť měla těch záchvatů během dne 3. Je mimo pořád chodí a chodí a chodí, nevím jak ji zklidnit jinak bere prášky od 20.2.2012a naše vet. říká ,že to chce trpělivost,že tělo se tzv.musí naprogramovat na ty prášky a někdy to trvá i 6 neděl tak mi prosím všichni držte palce,protož jsem s toho už dost mimo.O to vše horší .že naši Ájinku jsme si vzali hned,kdy nám musel odejít v srpnu2011 náš Ejmík zatím moc velké DÍKY za tuto mužnost se něco dozvědět a pochopit trochu tuto nemoc dává mi to sílu a naději ,že mi někdo porozumí a …..vždyť víte sami. Alena

  151. 151 8. Březen 2012, Marie napsal:

    Dobrý den,
    myslím na Vás,dobře vím o čem píšete a přeji Vaší Ájince,aby se co nejdřív její tělíčko vyrovnalo s prášky a měla ze života jen radost.

  152. 152 8. Březen 2012, Alena napsal:

    7.3 byl pro naši Ájinu velice krizový 14 záchvatů no hrůza hrůza hrůza nemůžu pochopit jak to tělíčko to vydrží vet. nám dala diazepam do zadečku teď se jen chvilkama motá a KONEČNĚ spí. Jsem z toho na nervy,teď jsem momentálně nemocná, ale příští týden už jdu do práce,tak nevím ,snad vše už bude O.K.Krizový bude pátek a sobota jestli už nic nebude -dobrý ,jestli opět bude stejný tragický nástup té hrozné 14 tak nám bylo doboručeno ……..! opravdu byla jak vycucnutá ze života.Držte nám palce, jeto ta nejhezčí kníračí černá holčička .díky vám všem kdo jste s myšlenkou alespon maličkou se mnou Alena

  153. 153 9. Březen 2012, Marie napsal:

    Bože,teprve je Vašemu štěňátku 8 měsíců a tolik záchvatů za jediný den ! Můj pejsek má epi. od 7 měsíců a teď mu je 7 let.
    Paní Aleno,neztrácejte naději , v mnoha takových případech se stává,že záchvaty začnou ustupovat.Nevím,jaké Vaše Ájinka bere prášky,můj pejsek užívá karsivan a epilan a zabraly mu hned po první dávce.
    Neustále na Vás celá rodina myslíme a držíme Ájince všechny palce ,přejeme jí hodně,hodně síly ,kterou tak potřebuje a ještě z celého srdce ji přejeme,aby její záchvaty začaly ustupovat.
    Ještě prosím,dejte Vaší holčičce šanci,někdy opravdu delší dobu trvá,než se vychytají ty správné léky a jejich dávkování.
    Pozorujte jí,jak se po práškách chová,jestli není ospalá,malátná nebo třeba nechuť k jídlu,tohle všechno řekněte vetovi.
    Ještě jednou hodně,hodně síly.

  154. 154 9. Březen 2012, alena napsal:

    zdravím všechny kteří mají stejné trápení s epilepsií u našich pejsku,naše psí holčička má epilepsii jedenáct let,bere lék liskantin,který nám předepsal dr.herčík v horoměřicích po kterém se záchvaty trošku omezily,ale nikdy neustoupí a má jich stále dost každý měsíc pravidelně a tak taky přispívám k těm všem co s našimi pejsky prožívá to velké trápení.

  155. 155 10. Březen 2012, Alena napsal:

    děkuji za podporu, Ájince je lépe a o dost, ale bohužel se nás stále všech bojí a stále chodí a chodí záchvaty jakoby ustoupily,ale má třes hlavičkou a chvílemi se motá a spadne,každopádně zatím ÚSPĚCH, ale nevoláme zatím, že máme vyhráno v noci jenom chodí skoro 4-5h takže někdo musí mít z rodiny tzv. službu,tak zase uvidíme co dá neděle, doufám,že to bude lepší držte Ájince palce my naše rodina děkujeme za dobré myšlenky ,které jsme od vás všech dostali protože pozitivní myšlenky více lídí se uskuteční v DOBRO díky Alena

  156. 156 12. Březen 2012, Alena napsal:

    opět vás všechny zdravím , naše psí holčička za tím žádné záchvat – chová se normálně, jen občas trochu rázovitě běhá ,ale za pár okamžiků je dobrá ,celá rodina je ráda.že se to tzv. ustálilo,vet. říkala,že je to statečná slečna a tak jí to také pořád říkáme, děkuji za tyto stránky, hodně mi pomohli , protože příběhy vás všech pejskařů pomáhají těm, kteří ještě nevědí co to je EPILEPSIE ahoj Alena

  157. 157 12. Březen 2012, Marie napsal:

    Dobrý den,
    tak to je přímo ohromná zpráva,musíte věřit,že teď už to bude lepší a lepší.
    I když Váš pejsek bude brát neustále prášky,tak bude mít u vás krásný a šťastný život ještě dlouhá léta,protože po tom všem co prožila a díky Vám,která jste pro ni toho tolik udělala,to ani nebude jinak.

  158. 158 13. Březen 2012, Alena napsal:

    Děkujeme, ale potřebujeme k naší Ájince buď mladší,nebo stejně starou fenku, aby nebyla sama a nenudila se, nevíte o někom ,kdo daruje,nebo levně prodá?, chceme i křížence díky za ohlasy Alena, Ájinka je zatím pořád O.K.

  159. 159 13. Březen 2012, Marie napsal:

    Dobrý den,
    jestli Vám můžu poradit,tak na netu,když si do kolonky vyhledat, zadáte ¨,daruji štěně knírače”,zobrazí se Vám spoustu odkazů od lidí z různých částí republiky.
    Přeji dobré pořízení a Ájince skvělou kamarádku nebo kamaráda.
    ps.ještě se poptám po okolí

  160. 160 13. Březen 2012, Markéta Barvíková napsal:

    Dobrý den,mám doma psa epileptika,malého špice.Jmenuje se Cory a je jí 12 let,epilepsie se u ní projevila ve třech letech.Každý den dostáva půlku pheanemalu a při záchvatech navíc píchám diazepam.Pokud mohu poradit,nedávejte psovi žádné pamlsky ani jiné jídlo než jsou granule,protože epilepsie u vašeho psa může být způsobena také nedostatečným fungováním některých vnitřních orgánů,které právě na toto jídlo reagují.Pokud to dodržíte,zvýšíte si časový rozdíl mezi záchvaty.A je to jeden ze spouštěčů záchvatů,které alespoň tímto omezíte.Opravdu mám s tím zkušenost.tak přeju hodně štěstí s vašimi pejsky.

  161. 161 15. Březen 2012, Alena napsal:

    Musím vám všem, kteří drželi palce naší milovaný psí holčičce Ájince oznámit,že prohrála svůj boj s epilepsií-měla záchvaty už teď po půl hodinách, křeče byly tak velké,že už přestávala dýchat a dusila se. Teď běhá s našimi dalšími pejsky v psím ráji a nám tady zůstalo v srdci velké prázdno, měla krátký život,ale doufáme,že u nás bylapřeze to všechno štastná.My byly!Chybí!Udělali jsme hrobeček na naší zahradě, dali jí míček,protože ráda pro něj běhala, polštářek a kostičku. Je v dece, kterou ráda tahala po celým domě, byla to hodně statečná ,milá moje psí holčička ať v psí ráji je štastná a ať ji už tam nic nesouží,protože už si vytrpěla na světě dost . Přeju ostatním pejskařům, aby vám ,všem to dopadlo / to léčení/ dobře, aby vaši kluci a holčičky pejskovatý měli průběh nemoci a léčbu klidnou a vše se v dobré obrátilo. Myslete na nás alespoň chvilkuje to hrozný , protože stejnou chvilku jsme museli prožívatpřed 7 měsíci Alena

  162. 162 15. Březen 2012, Marie napsal:

    Milá paní Aleno,
    čtu Vaše řádky a řvu jako malá holka.Pořád jsem věřila,že se Vaší holčičce její stav zlepší.Bohužel,tato nemoc je velice zrádná a nevyzpytatelná,alespoň se utěšujte,že jste pro ní udělala,co bylo ve Vašich silách a bohužel už víc nešlo.
    Ájinka je ve psím nebíčku i s mými pejsáčky,kteří nás opustili,bohužel nejmladšímu byly jen 4 měsíce.Před pěti měsíci jsem pochovala brášku mého pejska,který byl nevyléčitelně nemocný a proto velice dobře vím,jak se cítíte.
    Teď Ájinka se všemi dovádí a už ji nic holčičku malou nebolí.Určitě se na Vás z nebíčka dívá a dává na Vás pozor.
    Alespoň myšlenkou jsme celá rodina s Vámi.

    Marie

  163. 163 16. Březen 2012, Alena napsal:

    Milá Maruško, ani nevíte jak slovo ač v písemné formě zklidní nečekám rozhřešení, ale pochopení a to vy jste mi poskytla – děkuji , ale pořád je mi hodně smutno, byla opravdu moc hodná ,i když vážila 27kg vylezla mi na klín a nechala se chovat jako mimčo,asi to tak nějak potřebovala a já také, asi jsme obě byli nějak na sebe /i když krátkou chvilku/ vázané. Maruško, ještě jednou děkuji.

  164. 164 29. Březen 2012, Vierka napsal:

    Dobrý deň, chcela by som poprosiť o radu. Mám ročnú sučku border colie, ktorá dostala epilepsiu ako pol ročná. Stále sa jej opakujú záchvaty a bojím sa, aby sa mi nedostala do takého záchvatu, z ktorého sa už nepreberie. Berie phenobarbital vo vysokej dávke a stále sa opakujú záchvaty. Vedel by mi niekto poradiť ako ďalej alebo či nie je lepšie pre takéto psíky uspanie. Chcem ju držať ako sa len bude dať, ale je to veľká záťaž na mlady organizmus.
    Ďakujem

  165. 165 29. Březen 2012, Marie napsal:

    Dobrý den,
    nevím,jak časté jsou záchvaty u Vašeho pejska,ale jestli můžu poradit změňte veterináře,protože je spousta jiných léků na epilepsii a může se stát,že zrovna ty, které bere Váš pejsek,mu nemusí vyhovovat.Někdy opravdu chvilku trvá,než se vychytá to správné dávkování a ty správné léky.
    Můj pejsek má epilepsii od sedmi měsíců a bere karsivan a epilan,ihned po podání se mu intervaly mezi záchvaty začaly prodlužovat a nyní mu je 7 let.Nevzdávejte to a zkuste se poradit ještě s jiným vetem.
    Přeji Vašemu pejsánkovi i Vám hodně síly.

  166. 166 30. Březen 2012, Vierka napsal:

    ďakujem za odpoveď, chcela by som sa spýtať na dostupnosť tých liekov, ktoré berie Váš pe, nakoľko naši veterinári na slovensku poznhajú len phenaemal a phenobarbital.l O takýchto liekoch som vôbec nepočula, Prosím vás o informáciu dávkovania.
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

  167. 167 30. Březen 2012, Marie napsal:

    Dobrý den,
    KARSIVAN 50 – krabička obsahuje 60 tablet a je jen pro zvířata.
    Zlepšuje prokrvení mozku,srdce,kosterních svalů a umožňuje lepší využití živin v periferních tkání.Zabraňuje agregaci krevních destiček a zlepšuje průtok červených krvinek krevním řečištěm.
    Můžete si ho objednat přes internet v E shopu,zadáte si do hledáčku KARSIVAN 50,nebo by měl být k dostání u veterináře,ale určitě bude k dostání u Vás v některé veterinární nemocnici.

    EPILAN D – GEROT obsahuje 100 tablet,u nás stojí asi 105 Kč.
    Patří do skupiny antiepileptik.Působí proti vzniku a záchvatu vyvolaného různými příčinami a k léčbě různých druhů epileptických záchvatů.Je to lidský lék a je jen na předpis. Měl by ho mít veterinář nebo Vám ho předepsat na recept a nebo dojít pro něj do veterinární nemocnice a nebo jestli máte možnost,aby Vám ho napsal obvodní lékař.
    Od štěněte dávkuji svého pejska takto:
    pravidelně každé ráno 1 tableta karsivanu a půl tablety epilanu.
    Večer pravidelně 1 tableta karsivanu a 1 tableta epilanu.
    Nikdy po těchto tabletách můj pejsek nebyl malátný,ospalý,nidy se nestalo aby neměl chuť k jídlu a nebo k pití.
    Je to úplně čilý pejsek tak,jak má být.
    Ještě jsem se ptala svého veta,jestli dávkování tablet závisí na váze pejska.Ujistil mě,že váha s tím nemá nic společného.
    Ještě jsem pejskovi spíš na můj popud nechala u veterináře po šesti letech vyšetřit krev ohledně vedlejších účinků prášků a výsledky byly v naprostém pořádku.
    Přeji Vám dobré a rychlé pořízení a držím Vám palce.

  168. 168 30. Březen 2012, Vierka napsal:

    Ďakujem veľmi pekne za radu, určite to vyskúšame. Prajem aj Vám všetko dobré a veľa zdravia.
    ĎAKUJEM

  169. 169 30. Březen 2012, Vierka napsal:

    Ešte sa chcem opýtať, phenobarbital vôbec neužívate? Dakedy ste ho aj užívali? Ako by som zistila, či je to skutočne lepšia forma užívania liekov? Bojím sa, že naši veterinári nebudú mať skúsenosti s týmito liekmi. Bojím sa, aby som o sučku neprišla. Je pre mňa veľmi dôležitá.
    Ďakujem

  170. 170 31. Březen 2012, Marie napsal:

    Dobrý den,
    se svým vetem,se radím ohledně epi.mého pejska celou dobu jeho nemoci.Kombinace léků,které užívá od štěněte mu naprosto vyhovuje.Jednou za čas,kdy má záchvat,tak zase volám vetovi a ten mi jen řekne,abych EPILAN večer před spaním zvedla o půl tablety a po čase ji na jeho radu zase snížím do předchozího dávkování.
    Phenobarbital většinou může být neúčinný a proto se ještě používá s bromem,který ale poškozuje ledviny a je to velice zastaralý způsob léčení,který můj vet.naprosto odmítá.Po užívání bromu dochází ještě ke zvýšené chuti k jídlu u pejska.
    O této kombinaci léků,které užívá můj pejsek,jsem se nezávisle na mém vetovi radila ještě ve veterinární nemocnici s odborníkem a ten mi ji odsouhlasil.
    Když byl můj vet.mimo republiku a já jsem potřebovala prášky,tak jiný veterinář,kam jsem si pro ně jela,tyto prášky vůbec neznal a chtěl po mě,abych mu pejska přivezla na vyšetření,nechala ho tam celý den,aby mu udělali CT,MR,odebrali krev a já nevím co všechno,což jsem naprosto odmítla.
    Nakonec jsem jela do veterinární nemocnice,kde mi prášky bez řečí prodali.
    Velice Vás dobře chápu,že se o pejska bojíte,já jsem se taky velice bála,ale opravdu mám skvělého veterináře,kterému věřím a který mi i po telefonu poradil,aniž by pejska viděl.
    Zkuste se ještě poradit po netu ,najdete tam spoustu stránek,kde Vám poradí veterinář a nebo si zavolejte do veterinární nemocnice,tam budou určitě tyto prášky znát.
    Přeji pevné nervy , dobré pořízení a Vašemu pejskovi hodně zdravíčka.

  171. 171 20. Červen 2012, Silvia napsal:

    dobrý den prajem, ja mám doma sučku Stelinku, je to border kolia, epilepsia sa u nej prvý krát objavila minulý rok v máji, kedy mala 2 roky, mysleli sme, že nám zomrie, mala asi 10-12 záchvatov za den, a to tak vyčerpávajúcich, že sme sa báli, že o ňu prídeme. minulý rok sa to zopakovalo ešte 2x, ale už bola intenzita oveľa menšia a po záchvatoch sa spamätala veľmi rýchlo. avšak pred 2 týždňami dostala zasa sériu záchvatov, ktoré boli tak vysilujúce, že miestami nereagovala na žiadne podnety, a tak ju veterinár nastavil na lieky phenaeletten. momentálne sme bez záchvatov, Stelinka sa skludnila (až príliš), ale ak jej to má pomôcť, budem rada aj ked už to nebude tá klasická “žívá” borderka ako bola pred tým, ako epilepsia prepukla. pozdravujem Vášho psíka, držím mu palce, posielam pohladenie a verím, že našich psíkov budú zďaleka obchádzať všetky zákerné ochorenia. prajem pekný den a som rada, že som natrafila na Vašu stránku, ktorá je inak veľmi pekná:-))

  172. 172 19. Červenec 2012, Tereza napsal:

    dobrý dem,
    Právě jsem byla venčit moji Jessi a s ničeho nic sní praštilo na zem a začala mýt úplné křeče všude. Tlapky hlava váléla se po zádech až vila. pak se sklidnila a začlo to znova myslela jsem že už to nezvládne. Mám strach o ní už je to starší dáma. Stránka je krásná a aspoň vydím že to s Jessi není tak hrozné jak jsem se obávala:-))

  173. 173 30. Červenec 2012, Michaela napsal:

    Zdravím, je to strašný pocit bezmocnosti pozerať sa nato ako psík trpí zmieta sa bolesťou a nemôžte mu pomôcť.Ja mám 5 ročného stafforda a záchvaty začali zhruba pred mesiacom, prvý slabý a potom celý týždeň také slabšie, nemohli sme chodiť motalo nás, najprv sme mysleli že z tepla doktor mu pichol niečo na srdiečko, antibiotika a ešte niečo a do týždňa bol pokoj,bolo to zrova keď u nás boli veľké horúčavy.Teraz po mesiaci ďaľší tiež nie žiadny silný, len pár sekúnd.Odvtedy máme problém smotorikou.Jesť nám chutí a ani s vyprázdňovaním nieje problém.Všetky výsledky krvi úplne dobré žiadne odchýlky nič. Boli sme u dvoch veterinarov a nakoniec som išla na vet.kliniku doktorovi ktorý má skúsenosti s neur.pacientmi. Nasadil nám lieky po 2 týždňoch máme prísť na nejaké testy aby sme vedeli či davame množstvo aké potrebuje..máme pol tabletky 2 krat denne. Zatial je to pár dní no strašne pomaly sa dostávame do normálu, odporučili nám tiež kliniku Jaggy ale najprv že máme počkať ako zareaguje na liečbu a pokiaľ sa zopakuje ísť tam.
    Je to strašný pocit odchádzať z domu stým že možno keď sa vrátim sa mu niečo stane chúďa..človek len rozmýšla čo by urobil ako by pomohol či niekde neurobil chybu…u nás vyzerá ako spúšťač viac príčin kastrácia alebo teplo, a ešte som sa dočítala že môže byť aj narkózou u lekára…

  174. 174 16. Srpen 2012, tereza mánková napsal:

    Dobrý den paní Marie Sárinka už je úplně zdraví člověk, záchvaty zmizeli a ani žádné prášky nebere… Ze sárinky je opět šťastný pes … strašbě moc vám děkujewme za rady jsme vám zavázáni :) s pozdravem Tereza

  175. 175 17. Srpen 2012, Marie napsal:

    Dobrý den paní Terezo,
    mám obrovskou radost,že jste mi napsala a ještě větší,že je Sárinka v pořádku.Jsem ráda,že jsem Vám mohla aspoň trošku přispět se svýma zkušenostma.Mějte se moc hezky,přeji Vám i Sárince hodně,hodně zdravíčka a Jonášek posíla Sárince pusinku.

    Marie

  176. 176 24. Srpen 2012, Žaneta napsal:

    Zdravím, chci se zeptat.. mám fenečku Bernského salašnického psa, má pět let, záchvaty začaly a jsou čím dál častější.. v krví jí doktor nic nenašel a předepsal nám Epilan D-Gerot, má někdo s tím zkušenosti?.. bere ho dvakrát denně a vůbec to zatím nepomáhá.. záchvaty má i přesto a ještě častějí než před léčbou, je to hrozné :-(

  177. 177 24. Srpen 2012, Marie napsal:

    Dobrý den,
    můj pes má epilepsii od štěněte.Je to taky BSP.
    Už 7 let bere Epilan D a k to mu ještě Karsivan 50.Tato kombinace léků mu naprosto vyhovuje.Neprojevily se u něj za ten čas žádné vedlejší účinky.Karsivan je lék na prokrvení srdce,mozku a kosterních svalů.Mohu vřele doporučit.Tento lék koupíte u každého veta,je bez vedlejších účinků a je to lék jen pro pejsky.

  178. 178 18. Září 2012, KateřiNka napsal:

    Zdravím :)

    Naše Kessynečka má epilepsii asi od tří let..letos v září ji byly 4 roky :/ bereme prášky..záchvaty máme v průměru tak jednou za čtvrt roku..ale i tak mi to trhá srdíčko ji vidět v tomto stavu :/ Buďme ale silní..musíme si říkat, že se dějí horší věci a že důležité je, že náš pejsek žije a užívá si života i tak :) A že v tom nejsme sami, kdo má pejska s tímto problémem :/ držte, držme se :) přeji všem hezký večer :) S pozdravem Kačule!

  179. 179 18. Prosinec 2012, Irena napsal:

    Dobrý večer,
    mám 4letého jorkšírka Tima, před měsícem dostal záchvat (šílený, nevěděla jsem, co dělat).Timečka začali léčit také na klinice Jaggy, kde mu diagnostikovali zánět mozku,dostal Prednison. Záchvaty se ale opakovali 2x týdně, nechali si ho tam na pozorování 3 dny a předepsali mu Phenaemaletten. Bere ho týden (půl tabletky po 12ti hodinách), záchvaty má stále 2-3 krát týdně. Léky prý zaberou do 14 dnů.Čekám jak na zázrak, kdy zaberou.. . Naštěstí nejsou záchvaty tak silné, když ho má, vleze mi do náruče a spinká. Za 3 hodiny, je zas ” v pořádku”.
    Smířila jsem se s tím, že mám doma jiného pejska (než se to stalo, bylo to takový malý divoký šídlo, miloval dlouhé procházky, pořád něco podnikal, pořád si hrál.Teď jen pospává, pořád by jedl a nechce chodit na procházky).Moc si přeji,aby léky zabraly.
    Přeji všem nemocným pejskům,ale i jejich páníčkům, pevné nervy a hlavně zdravíčko.
    Irena

  180. 180 27. Prosinec 2012, Marika napsal:

    Dobrý den všem,
    máme fenku křížence Betynku. Dnes jí jsou 3 roky. Záchvaty má od 1 a půl roku. Jsou kompletní. Leží na boku v křečích, z tlamy jdou sliny, vypouští sekret, který zapáchá, i se počůrá nebo pokadí. Vet nám předepsal Phenaemal. Začaly jsme na půlce. Ještě před měsícem brala 1 a půl ráno i večer. pak dostala během 4 dnů asi deset záchvatů. Vet nám zvýšil dávku o půlku.od té doby je apatická. Poslední týden nám přestala jíst prášky. Musíme je jí dávat do krku a taky přestala žrát úplně. nechce nic jíst potácí se nereaguje a ještě včera měla sérii 4 záchvatů za sebou. Nevím co mám dělat. Navíšení nezabralo a ještě k tomu vůbec nežere. ztrácí se nám před očima. Má někdo prosím zkušenost s velkou dávkou prášků a že by pes i nežral? Děkuji Marika

  181. 181 2. Leden 2013, Zuzka napsal:

    Pro Mariku,
    můj pesan má epinu už od štěněte.První prášky které dostal byl Pheanemal,který mu vůbec nevyhovoval.Byl po něm apatický,nechtěl žrát,záchvaty pokračovaly.Je úplně normální,že se musí vyzkoušet víc druhů prášků,které budou vašemu pejskovi vyhovovat.Mému pejskovi se prášky vyměnily a je to úplně normální pes.Jestli vám můžu poradit,vyměňte veta,zajděte k jinému,opravdu existují i jiné prášky,než Pheanemal.
    Moc přeji vašemu pejskovi,aby se jeho stav zlepšil.

  182. 182 30. Listopad 2013, Jarmila napsal:

    Dobrý den,
    včera měl náš maltézáček Nico první epileptický záchvat:-( (věk 5 let). Našli jsme ho v křeči doma pod schody. Asi chudáček při tom ještě spadnul ze schodů :-(. Nevěděli jsme, co to má znamenat. Původně jsme mysleli, že jen zapackoval a spadnu a vyrazil si dech. Snažili jsme se mu vytáhnout jazyk a rozdýchat ho. Po záchvatu byl téměř hned zase v poho. Ale stejně jsme hned jeli na vet. kliniku. Pořád jsme doufali, že opravdu jen spadnul, jelikož jsme při tom, když dostal záchvat nebyli. Vyšetření taky nepoukazovala na záchvat. Zorničky v pořádku, teplota nebyla. Nicméně ráno hned po probuzení přišel hned druhý záchvat. Naštěstí jsme měli tubu s diazepamem, kterou jsme aplikovali. Pak se sklidnil, chvilku se motal. Jeli jsme opět na veterinu. Tam mu byla vzata krev – vše v pořádku. Dostali jsme prášky – Phenobarbital. Chystali jsme se mu ho dát až k večeru, aby jsme najeli na 12 hodinový interval v podávání. Nico ale zase odpoledne měl další záchvat :-( Hned jsme volali na vet. pohotovost a doporučili podat lék ihned. Nico byl asi hodinu nesvůj, motal se, pořád chodil bo bytě. K večeru jsme jeli ještě jednou na kontrolu na pohotovost. Zdá se zase v “pořádku”. Jsem s přítelem z toho v šoku, jsme nešťastní:-( A děkujeme za články, pomáhají nám. Vidíme, že v tom nejsme sami. Např. jsme nevěděli, že máme nechat pejska ležet, jen podložit polštáři. A raději ani nevytahovat jazyk. Bojíme se ale, když bude někdy Nico sám a přijde na něj záchvat :-( Je to náš miláček a strašně nás to bolí :-(
    Všem majitelům i pejskům přeju hodně sil, a co nejméně záchvatů!! A moc díky za rady.

  183. 183 17. Leden 2014, Lenka J. napsal:

    Dobrý den, máme bígla Artíka 1,5 roku a první záchvat se objevil loni v listopadu. Měli jsme psa pozorovat, než se definitivně stanoví diagnóza epilepsie. Po třetím záchvatu nebylo na co čekat, vet. potvrdil epilepsii a předepsal Pheneamal. Jenže pejsek se výrazně měnil v chování. Začal být obecně hrozně hyperaktivní, pořád chodí, začal zase okusovat nábytek, boty, skákat na stůl, zkrátka věci, které dělával jako štěně a my jsme jej to odnaučovali. Často se pokadí nebo počůrá, když nejsme doma. Musíme jej pořád hlídat, když jsme doma. Dokonce jakoby zapomněl některé povely, které měl naučené. Po týdnu silné dávky Pheneamalu mu byla dávka snížena. Zdálo se to lepší, 14 dní nebyl záchvat a Artík se mi zdál klidnější. Minulý víkend byl ale brutální, Artík měl 5 záchvatů a my zase museli na vet. pohotovost. Nové odběry, následovala změna léku na Liskantin. 5 dní nebyl záchvat, ale z chování pejska šílíme, i teď, jak to píšu, tak musím Artíka pořád okřikovat, nezastaví se, pořád by něco okusoval, rýpal se odpadkovém koši apod. S pejskem se nepomazlím, přitulit se nevydrží. Máme jej v kleci, protože už předtím měl tendence ničit nábytek, tak jsme dnes na něj nastavili webkameru a natáčeli jeho počínání v kleci. Z 8 hodin, kdy jsme byli pryč 6 v kleci prochodil! Prosím, dejte vědět, pokud máte nějaké podobné příznaky. Nevím, jestli ta aktivita a chování souvisí s léky nebo s nemocí jako takovou. A hlavně mě na tom všem děsí, že pejsek má teprve rok a půl a už prodělal 11 záchvatů během 2 měsíců :(
    Děkuji za případné rady a držím pěsti ostatním nešťastným pejskařům…

  184. 184 2. Březen 2014, Jiřina Moringlová napsal:

    Dobrý den, všechno zde jsem pročetla, zavzpomínala na vaše pejsky, kteří se již probíhají na zelené louce za duhovým mostem s těmi našimi. Teď právě mám obavy o našeho skoro 12 letého Clarka, čínského chocholatého pejska, labutěnku, miláčka mého invalidního syna – vozíčkáře (37 let), který dnes začal špatně vstávat, byl trochu zpomalený, sice bez teploty a se studeným vlhkým čenichem, ale má zánět předkožky léčený, zítra jdeme na kontrolu, takže pomoc bude rychlá, ale při jeho akčnosti se obávám špatného. Už před dvěma lety měl podobný stav, tehdy to vypadalo na záchvat artrózy, co už má, dostával Alavis, který mu zítra hodlám koupit opět po poradě s vetem. Snad z něj bude zase veselý pejsek, i když už nějaké své vrtochy má. Velmi špatně vidí, šedý zákal, ale na operaci to už není. Se všemi zde soucítím, podobně jak zde popisujete, žila poslední tři měsíce naše 16 letá foxinka Dášenka, ochrnula na zadní nožky, chodila ven s podpětou pod bříškem, potom se už ale i pokálela pod sebe, spotřeba podložek byla veliká také, ale nakonec týden po narozeninách jsme museli zavolat veterináře, který ji na terase u naší chaloupky v naší náruči uspal nadobro, hned po ní naši jezevčici Elišku, které bylo 18 let, také už měla neduhy, tak ten den odešla spolu. Jejich tělíčka jsou pod keříčkem, kam pořád chodily čichat a hrabat, ješt +ětam tři místa pro naše číňánky máme, ale netěšíme se na to, jak je budeme zaplňovat (:. Ale tak jde život. prosím držte nám také pěsti pro štěstí ještě na chvíli.Díky a vám všem také přeji hodně síly a hekých chvil s mazlíčky.

  185. 185 1. Květen 2014, Alena napsal:

    Dobrý den,dnes v noci se nám probudila naše fenka Lara (německý ohař) dneska má 11 narozeniny, Chtěla jít ven, ale nešlo jí to.Začala padat na pravou stranu vynechavala ji prava přední i zadní noha, navíc byla zmatená a pak se točila asi hodinu dokolečka.Nikdy nic takového neměla…Mohl to být záchvat nebo se jen třeba přeležela?Po 6 hodinách je lepší začína pomalu chodit, ale videt že je dost unavená…Předem děkuji

  186. 186 1. Květen 2014, Amálka napsal:

    Hezký den, Aleno, no záchvat to být mohl, ale těžko soudit jen z mála informací. Nicméně to točení mi Kulíškovy stavy hodně připomíná.
    Neměla někdy nějaký úraz hlavy?
    Určitě bych Laru sledovala a pokud by se to opakovalo, nebo se chovala nějak divně, zkusila bych veterináře.
    Držím vám moc palce,
    Amálka

  187. 187 11. Červen 2014, Eva napsal:

    Dobrý den, v pátek mi rodiče hlídali psa. V sedm hodin mi volali, že jsou se psem u veterináře, ale že už je vše O.K. O půl jedenácté večer sem se vrátila domů z práce a našla psa celého promočeného zdrogovaného, jak se plazí po kuchyni a při každém přísunu mu spadla hlava na zem takovou rychlostí, až jsem měla strach, aby si nezlomila čelist o dlažbu. Jak byla zdrogovaná, tak se asi chtěla napít a vylila na sebe 1,5 l vody. Rodiče mě instruovali, že pes je pod léky a že si ho nemám všímat, že má být v klidu a temnu. (slova veterináře). Když jsem svoji jedenáctiletou Terezku, která do té doby byla stále jako štěně, jen trochu prošedivělá, viděla v jakém je stavu nemohla jsem přestat brečet. Psa sem vysušila donesla mu nový suchý pelíšek a hladila ho, přesto že jsem dostala jiné instrukce. Netušila jsem co mu je, jestli přežije do rána, a tak jsem s ní probdila celou noc. I když jsem Terezku hladila chtěla se stále někam odplazit, tak jsem ji aspoň dávala ruku pod hlavu, aby se nezranila. Nakonec jsem přišla na to že má asi žízeň. Nalila jsem ji do dlaně trochu vody asi 5x a vše vypila. Pak byla chvilku klidná a pak se zase začala plazit a nechtěla být ve svém oblíbeném pelíšku. Oči měla celé nepřítomné, úplně ztratila jiskru v oku. Kdyby jste ji znali před záchvatem, taky by jste si ji zamilovali. Je to úžasný pes. Nakonec mi nezbylo než vzít to svoje stvoření do postele, i když tam obvykle nesmí. Asi po dvou hodinách hlazení, mazlení a utěšování konečně usla. Jenže usla jen na 30 minut a začala se opět vehementně ošívat a plazit po posteli a padala ji hlava. Po hodině zase usla, tentokrát už na 2 hodiny. Ráno jsem ji vzala do náručí a šla s ní ven ji vyvenčit. Postavila jsem ji na trávník a Terezce se podlomily zadní packy. S podpěrou bříška jsem trpělivě čekala jestli se vyčůrá, ale ona nic. Nepřítomný pohled psa, který ještě den před tím s nadšením sám od sebe aportoval, je neskutečný. Vzala jsem tedy opět Terezku k veterináři s pocitem, že dnešek je ten její poslední a že dostane poslední injekci. Ráno tam byl ještě veterinář, který sloužil pohotovost, a přestože již odcházel,tak se na ni podíval a předal ji do péče kolegovi. Dostala ještě jednu injekci, protože její páteční záchvat byl sice první, ale tak silný, že trval skoro hodinu. Pak jsem dostaly prášky (antiepileptika) a čípek do konečníku pro případ, že by se tak silný záchvat zase opakoval. Prášky máme brát 2x denně. Terezka je malý kříženec asi 10 kg těžký. Prášky, které ji podctivě dávám, jí zakalí zrak a přestanou ji poslouchat zadní nožičky. Tak jsem dnes volala na veterinu, co s tím. Snížili teda dávku na poloviční. Terezka bude se mnou v červenci 11 let. Je pro mě jako dítě. Už je to 5 dní od záchvatu a stále není taková jako před ním. Sice se už začíná radovat, ale po antiepileptíkách je totálně sjetá. Vzhledem k tomu, že jsem skoro celé léto od ráno do večera v práci, a nemůžu ji hlídat, tak ji hlídají rodiče. Pokaždé když mi zazvoní telefon, tak se mi sevře žaludek, že je něco špatně s Terezkou. Prý budeme jíst antiepileptika měsíc a pak se uvidí. Jedenáct let je krásný věk na psa, ale je ještě brzo na umírání. Všem majitelům epileptiků přeji pevné nervy a hlavně to nevzdávejte, tak jako já, hned po prvním záchvatu.

  188. 188 13. Červenec 2014, Irena napsal:

    Moje kolie je epilepticka. Od roku a pul. Miva klasicke zachvaty, kdy upada do bezvedomi. Uziva Phenaemal. Ted jsou ji tri roky. Na doporuceni zname jsem s ni zasla k veterinarce, ktera pouziva k lecbe i homeopatika. Uziva je uz dva mesice a zachvat nemela. Jsem velmi zvedava,jestli prijde dalsi zachvat nebo ne. zachvaty mivala tak jednou za mesic. Phenaemal uziva ted v nizsi davce.

  189. 189 29. Červenec 2014, Eva K. napsal:

    Máme 7letého NO a má epilepsii asi 2 roky, užívá Phenaemal. Nemohla byste mi napsat jaká homeopatika
    jste dostali? Já bych je také ráda vyzkoušela, protože
    nám záchvaty i přes užívání léku nepřestaly.
    Dotaz pro paní Irenu . 188

  190. 190 20. Srpen 2014, Irena napsal:

    Zdravím Evu K.Teď je to 3 měsíce, co moje kolie neměla záchvat epilepsie. Užívá homeopatika calcarea carbonica. Jestli můžu doporučit, sama je psovi nedávkujte. Obraťte se na veterináře, který léčí i homeopatiky. Vybírá lék podle povahy psa a podle mnoha dalších symptomů. Opět budeme snižovat dávku Phenaemalu. Čtvrt ráno a čtvrt večer. Je to velká úleva pro psa i pro mě.
    PS: moc bych se přimlouvala, kdyby na těchto stránkách byly přispěvky řazeny od nejnovějších po nejstarších. To rolování dolů je “náročné”.

  191. 191 22. Srpen 2014, Irena napsal:

    Ještě dávám odkaz na stránky, kde si můžete vyhledat homeopata – lékaře MVDR. svethomeopatie.cz

  192. 192 11. Září 2014, Dominika napsal:

    PHANAEMAL a ostatí PHENOLBARBITURÁTY: Zdravím a doufám, že jsou vaši pejsci v pořádku. Chtěla jsem přidat zkušenost, kterou jsem zde v diskuzi nenašla. Bohužel špatnou. Moje Frída, 12 letá labradorka, trpěla epilepsií téměř tři čtvrtě roku. Měla mimoto nezhoubný nádor na srdci, který jí také přinesl pár trápení. Celkově věk a nádor pejska oslaboval. S příchodem epilepsie jsme hned začali brát Phenolbarbituráty. Dávku jsme měli hned trochu vyšší, kvůli možnosti prasknutí nádoru při záchvatu. Samozřejmě nás doktor obeznámil s riziky těchto látek, která se záhy stala fatálními. Bohužel tyto látky působí špatně na játra. Po 7 měsících pejsek začal celkově z ničeho nic chřadnout – nechuť, nezájem, nemohl se ani postavit a tak. Diagnostikovaná byla “žloutenka” jakožto onemocnění jater. Měla opravdu dožluta bělma, dásně i kůži. Do týdne pak na tuto diagnózu zemřela. Tím chci říct, že tento způsob léčby zvažujte spíš u mladých a celkově vitálních psů. Zatížení organismu je velké. Veterináře z ničeho neviním, byli skvělí. Bohužel o homeopatii jsem tehdy nevěděla. V ten den, kdy jsme Frídu museli uspat, byl v ordinaci se stejným problémem i 6 letý berňák – žloutenka. Ani na toho se neusmálo štěstí. Proto léčbu v žádném případně nepodceňujte a s veterinářem zvažte všechna rizika, zdravotní stav a jestli jsou záchvaty natolik závažné. Takže hodně štěstí s vašimi pejsky a zvažte léčbu ze všech stran. :)

  193. 193 22. Září 2014, Martina napsal:

    Ahoj lidicky tak jste mi moc pomohli vasema clankama mam doma labika hnedeho jmenuje se Rici a je strasne hodnej snad nejhodnejsi psik co jsem mela,ale kdyz ma zachvat promeni se ve vrci stvoreni a hluboce steka a nikoho nepusti k sobe ,je strasne vystraseny.Sama epilepsii trpim ,ale u me je to ponekud jine,ja kdyz epilepticky zachvat mam hned me odvezou a pomuzou a ne nikoho nevrcim.Nevite jak bych ho mohla utisit nebo aspon uklidnit?Vetsinou pomohlo ze prisel pritel z venku a on ho hned vzal ven,ale nekdy to proste nepujde..Mam aj leky,ale k nemu se neda dostat abych ho utlumila a nekdy steka a vrci tri hodiny v kuse…jsem z toho hrozne nestastna a vystrasena budu rada za kazdou radu..A Kuliskovi preji hodne sil 😀

  194. 194 22. Říjen 2014, Martina napsal:

    Dobrý den,
    máme téměř 11 letého anglického bulteriera a bohužel i nás to postihlo.První záchvat se u něj projevil v dubnu tohoto roku.Probudily nás časně ráno nějake neobvyklé zvuky.Po otevření ložnice jsme viděli Amonka svíjejicího se v křečích na podlaze.U hubyčky plno pěny a kolem všude mokro od toho jak se pomočil.V ten den měl pak záchvat ještě v poledne a pak následujicí ráno a potom až večer,ale záchvaty od toho prvního znatelně slábly a nenechaly ani žádné výrazné stopy na Amonkovém chování.Veterinář nám řekl,že by nám doporučoval hned pejska nezatěžovat léky na epilepsii,že budeme nejdříve sledovat,jak často záchvaty jsou a předepsal lék “KARSIVAN”.Krevní testy jsme nedělali.Užívali jsme ho asi půl roku a pejsek již od prvního záchvatu problém neměl.Tak jsme zkusili KARSIVAN na doporučení lékaře vysadit.Bohužel asi po měsíci neuživání se záchvaty vrátily a bohužel v horší podobě.Tuhle neděli brzy ráno měl první záchvat a po něm asi ve 3-4h.intervalech se opakovaly.Tentokrát jednotlivé záchvaty neslábly jako minule.Byly stejně intenzivní.Trvaly asi 2 minuty v křeči a pak asi další 2-3 min přicházel k sobě.Dohromady během dvou dnů jich měl 13!Poslední záchvat měl včera brzy ráno.Od té doby je zatím klid.Nasadili jsme opět KARSIVAN.
    Bohužel po těch záchvatech je celý vyplašený,nejistý. Nechce být sám,furt pofnukává.Pořád se leká a to i když je v klidu nebo když ho chci pohladit.Pořád všechno i nás očuchává.Chodí zmateně z místnosti do místnosti,jako by něco hledal.Někdy ho přistihnu,že má nejisté pohyby,netroufne si ze schodů,tak ho musíme nosit.Co mě ale překvapuje je to,že je strašně při chuti.Kdo má bulíka tak moc dobře ví,jak jsou mlsní :),ale on se chová jakoby strašně dlouho nežral.Je schopnej z otevřené lednice nebo koše si něco sežrat.Tohle nikdy nedělal.Vím,že na ten jeho mozeček to musel být obrovskej zápřah.Divím se,že to malé stvořeníčko to rozchodil.Je to náš hrdina!!!Musíme mu dát čas se dát zase dohromady.
    Chtěla bych Vás jen poprosit o názor na ty léky.Opravdu do něj nechceme hned ty jedy dávat,víme,že to má vedlejší účinek na ledviny a spoustu dalších.
    Moc děkuji za radu.
    S pozdravem
    Martina

  195. 195 25. Listopad 2014, Blanka napsal:

    Ahoj…vse jsem si procetla a nevim jestli jsem z toho v nadejich ci v beznaději….
    Mam dobrmanka a tez ma epilepsii, zachvaty se projevily v lednu…. ze zacatku mel zachvaty casto, nasadili jsme leky a ustalilo se to na zachvat 1× za tri tydny….mel nizkou davku leku….pul prasku 2×denne.
    Nyni vidim zhoršení po 10mesicich tohoto nestesti uz davam 2×2 prasky denne a ted mel behem 9dnu 5 zachvatu….. s tim ze se pri kazdym zachvatu pocura, ale i pokadi.. nejen po zachvatu dost pije a o zravosti ani nemluve…..sezere na co prijde.. budi me i dvakrat za noc ze chce ven a casto poknourava…. budu rada kdyz si s nekym budu moc predat zkusenosti….mail. BlankaM@centrum.cz napište rada odepisi

  196. 196 1. Prosinec 2014, Aneta napsal:

    Dobry den, mam psa z utulku, ktery byl odebran z mnozirny. V prosinci to bude rok co jsem si ho vazala jako stenatko. Zacaly se u nej projevovat epilepticke zachvaty a to vzdy ze spanku klasicky prubeh jak popisuje vetsina z Vas. Byli jsme na vsemoznych vysetrenich ale epilepsie se neprokazala. Zjistili mu, ze mu ve spanku vynechava srdce a ze jedine reseni je kardiostimulator, ktery vsak nemusi pomoct na ty zachvaty. Zachvaty mel cca po deseti dnech potom po tydnu ale vzdy jen jeden. Nyni jsou to tri tydny po operaci dle mereni se ukazalo ze pauzy na srdci jsou nyni tak velke, ze pokud by kardiostimulator nemel uz by tady nebyl. Vcera mel vsak behem 24hodin zachvatu pet. Dostal Holtra na sledovani a nyni cekame az se pan doktor podiva na zaznam a snad tam neco zjisti co presne se s nim v dobe zachvatu deje. Dal mi pro jistotu nejake prasky, ktere zacinaji na pismeno P nevim presny nazev. Vcera vecer dostal prvni a dnes rano uz jen pulku. Po kombinaci tolika zachvatu a zrejme i tech leku je pes zmateny vubec nas nepoznava chodi po byte i nekolik hodin, podlamuji se mu nohy, vseho se boji chveje se a v noci i poknukaval jakoby ho neco bolelo. Nevim co vic mam udelat, jak mu pomoct ale pohled na nej je opravdu hrozny. Lekar rikal ze je mozne ze ma nejakou kombinaci, ze ma spatne srdce i hlavu. Jsem nyni tehotna a na sesteho prosince mam termin. O psa se mi postara maminka kdyz tady nebudu ale mam hrozny strach od nej odejit. Psa jsem si prala cely zivot ale diky bydleni s prarodici a tezke alergii moji i cele rodiny jsem ho nemohla mit. Poridila jsem si ho az diky partnerovi se kterym nyni ziju. Kdyby jste mel nekdo nejake rady jakekoliv budu moc rada kdyz mi napisete na apouchla@gmail.com drzim palce vsem aby jste to zvladli

  197. 197 20. Únor 2015, Šárka napsal:

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je tato nemoc smrtelná ? Dnes jsem prijela z práce domů a rodiče mi oznámili , že náš osmi měsíční pes dnes pošel , že se začas zmýtat jako v křečích a měl u tlamy pěnu a pak zemřel , tak by mě zajímalo zda to byla epilepsie nebo jiná nemoc , nebo zda něco nesnědl a neprotrhl si žaludek nebo střevo . Děkuji za radu prosím pište na mejl sarkavachalova@centrum.cz

Napište na patník:

*

nahoru »