Psí pelíšek

… místo k pomazlení

27 Září 2008

Výchova štěněte, výcvik psa

Tedy my osobně si myslíme, že není na místě, aby panička radila, jak se má vychovávat štěně. Naopak my bychom mohly radit, jak si správně vycvičit paničku, docela se nám to povedlo. Ale panička byla toho názoru, že i takové pofidérní a ryze teoretické informace na psí stránky patří. Prý jsou ještě lidé, kteří na výchovu psa věří. Asi jako některé děti ještě věří na Ježíška. Tak fajn, ale berte to s rezervou, vážení, my to jen tak nenecháme a budeme se do toho paničce vměšovat, aby to neměla tak jednoduché!

Pravidla pro výchovu psa

Kde koupit štěňátko?

Jak vybírat štěně?

Jak poznat zdravé štěně?

Začínáme s výchovou

Dodržování čistoty

Kousání

Proč výcvik?

Přivolání aneb Ke mně!

  1. 1 1. Listopad 2009, Radovan Kohout napsal:

    Dobrý den,rád bych se vás zeptal a nechal si poradit.Koupili jsme si 8 týdenního jorkšírského teriéra a máme velký problém v noci.Koupili jsme si ohrádku kam si i sám chodí,má tam i jídlo,pití.Přes den chodí do ohrádky spát bez problému,ale v noci je to šílené.Skutečně kńourá celou noc s opravdu 20-30min.přestávkama spánku.Do postele si pejska nechceme naučit.Už to trvá 4 noci,stále jsme vydrželi pejska nechat kńourat do rána.Poradíte nám?Moc děkuji.

    spozdravem R.Kohout

  2. 2 4. Listopad 2009, Anna Kuršteinová napsal:

    Dobrý den,
    chtěla bych vás požádat o radu. Už 11 dní máme pejska. Je to kříženec (ale vypadá jako labrador) a má 7 týdnů. Bydlíme v bytě, ale do přírody to nemáme daleko. Pejsek si zvykl na obojek, ale ne a ne ho naučit chodit na vodítku. Také se nám nedaří dodržovat čistotu. V noci nás pravidelně kolem druhé ráno budí. Jdeme s ním ven, ale jakmile v pět ráno vstáváme do práce, tak vždy něco najdeme. Ať je to hromádka nebo loužička. Což opravdu nechápu. Dokážu pochopit, že se to stane v době, kdy jsme v práci, ale tak krátkou dobu po venčení? Také nám neustále utíká za cizími lidmi a pejsky. Vím, že ho máme teprve krátkou dobu, takže nemůžu chtít zázraky. Ovšem rada nikdy neuškodí.

    Prosím o odpověď na e-mail.

    Děkuji a s pozdravem Kuršteinová Anna

  3. 3 5. Listopad 2009, Amálka napsal:

    Pro Radovana

    Dobrý den, s ohrádkou přímo zkušenosti nemám. Ale vím moc dobře, že pejsek, a zvlášť v noci, touží být se svým pánem. Takže kňourání musíte ještě nějakou dobu vydržet. Nezbyde vám nic jiného, než kňourání ignorovat, a naopak ho chválit, když kňourat nebude. Jiný lék na to není.
    Já jsem takhle holky naučila neloudit u stolu, nekňourat, když jdu do práce a podobně.
    Ale spaní v posteli jsem jim nezakazovala, protože mně se naopak ta smečková sounáležitost líbí :-). Nicméně chápu, že to každému není vhod, a když musím často měnit povlečení, nadávám sama sobě :-).
    Mějte se pěkně, hodně zdaru,
    Amálka

  4. 4 5. Listopad 2009, Amálka napsal:

    Hezký den,

    přesně, jak píšete – chce to jen čas. Nic nejde ze dne na den. Váš pejsek je opravdu ještě maličký.
    Chůzi na vodítku zkoušejte velmi citlivě, aby si pejsek vodítko nevyložil jako trest. Zkoušejte to po chvilkách a hodně ho při tom chvalte.

    No a k čistotě – to je kapitolka sama pro sebe. Buďte trpěliví. Pejsek je ještě malý, nemá tak vytrénované svěrače, a opravdu to neudrží. Není to jeho vina. Je jako malé dítě. Někoho maminka naučí na nočník brzo, nekoho třeba o půl roku později, je to individuální.
    A stejně tak je to u pejsků.

    Nechce to nic jiného, než hodně často venčit, ano, i v noci – to děláte moc dobře. Když najdete loužičku, pejskovi vyčiňte, ale stačí slovně, protože on nejspíš sám dobře ví, že by to neměl dělat, ale neumí si ještě pomoct. Takže je to spíš pro upamatování.

    Hodně důležitá je naopak ta chvála venku, když se všechno podaří. To byste měla šílet nadšením :-), až to dramatizovat a přehánět.

    Ale přes to všechno nečekejte, že bude všechno za měsíc úplně OK. Klidně může – ale vůbec nemusí. Každý pejsek je jiný. Moje Sandy se naučila čistotě hodně brzo, holkám to naopak trvalo, přitom jsem na to šla stejně.

    Přeju hodně trpělivosti – nebojte se, všechny štěněčí zlozvyky jednou pominou. Jak problémy s čistotou, tak třeba kousání věcí. Chce to jenom čas.

    Mějte se hezky,
    Amálka

  5. 5 30. Duben 2010, Adriána napsal:

    Dobrý večer,chtěla bych vás poprosit o radu jak na štěňátko.Je to kříženka,má asi max 4-5měs.(zuby má stále mléčné).Ale k věci-volala mi jedná paní,že se na nádraží zdržuje štěně a jestli bych o ní neměla zájem.Já souhlasila.Boudu má,venčení má,odčervena je,jen nevím jeké by bylo pro ni vhodné krmivo a jak jí naučit na vodítku(stále si lehá-teda chvilku jde,ale potom si lehne).Jo,je robustnější postavy a zatím na svůj věk vypadá velká-má dostávat i nějaké vitamíny na klouby??Pokud ano,tak prosím poraďte jaké.Děkují Moc za odpověď.S pozdravem Golová

  6. 6 4. Květen 2010, Amálka napsal:

    Dobrý den,

    krmivo nejlépe nějaké granule pro štěňátka, výběr je veliký, hlavně podle vašich finančních možností. Já krmím svoje psí holky Purinou Proplan, Eukanubou nebo Hills.
    Pokud vyberete kvalitní krmivo, nemusíte už další vitamíny přidávat. Krmiva se dělají i podle toho, jak je pejsek velký (v dospělosti), zda je atletický nebo robustní, takže vyberte na míru pro vaše štěně a nic dalšího už potřebovat nebudete.

    A vodítko – je úplně normální, že si pejsek lehá. Moje psí holky u toho ještě neskutečně řvaly, jako když jim někdo ubližuje. Ale chce to překonat, být důsledná, pejska netrestat, ale ani nelitovat. Prostě to brát jako hotovou věc, že jdeme, že má vodítko, když si lehne, tak mu přísným tónem říct třeba “ne” nebo “fuj” (prostě to, co budete používat jako zákaz), za vodítko zatáhnout a říct opět nějaký povel, třeba “jdeme”, nebo něco – hlavně to, co pak budete i jako povel používat. A když to bude potřeba, psíka zvednout a jít dál. Neradím nic drastického, ale já musela párkrát holky na tom vodítku i popotáhnout po zemi, když si lehly, protože opravdu hodně protestovaly. Ale nikomu to neradím, protože osobně drastické metody neschvaluju a mohla byste pejskovi ublížit. Leda pokud by neměl obojek, ale postroj, pak je to bezpečnější.

    Pokud byste chtěla s pejskem skládat nějaké zkoušky z výcviku, musíte ho už učit ty správné povely, které se používají. Pokud ne, prostě si nějaké slovo vyberte, třeba buřt, ono je to totiž buřt. Ale pak to dodržovat, aby pejsek neměl zmatek.
    Já právě přesně při této příležitosti, když jsem se snažila holky vyburcovat k pohybu, aby neležely, jsem říkala “jdeme”. A už nám to zůstalo, máme to místo povelu “volno”. Protože to dřív znamenalo “zvedni se, hejbej se, jakkoli, ale nelež”, tak to máme dneska taky tak. A holky ten povel milují :-), jak jim na procházce odepnu vodítko, sedí, čekají, a když řeknu “jdeme”, začnou šílet a řádit :-).

    Držím palce a dejte vědět, jak to s fenečkou pokračuje.

    Amálka

  7. 7 3. Leden 2011, ANDREA napsal:

    chtěla bych taky velkou radu!máme Peggy-jorka doma už 2.měsíce a nedaří se nám na100%naučit jí na,,kakání,,na podložku.Čurání jí jde,taky sem tam ještě vedle,ale né tak často.Po jídle se jí snažím hlídat,víž se zhruba do pul hodinky někde stratí a ,,je to,,,hotovo!co děláme špatně.A taky,když jí chcete pohladit po hlavičce,jakoby vás chtěla kousat.Jde o to ,že by se chtěla asi hrát?děkuji za vaše rady andrea

  8. 8 4. Leden 2011, Amálka napsal:

    (Odpověď je i v sekci Naše panička, ale kopíruji i sem)

    Andreo,

    s tím kousáním to bude snad jednoduché. Každý malý pejsek kouše – on prostě nemá jinou možnost, jak si osahat svět. Ničím jiným to nejde. Tak kouše, bere do tlamičky, a zkouší, co to udělá. Podle toho se i naučí, jak silně smí stisknout, kdy už to bolí, kdy je to ještě hra.
    A to je vaše role – dát mu najevo, co je příjemné a co už ne.

    Tedy – pokud stiskne jen maličko, je to hra. Můžete jí třeba taky jemně stisknout rukou kůži na těle, aby věděla, že tak nějak to vypadá. Když je štěňátko mezi ostatními pejsky, naučí se to od nich, ale když je v rodině, musí to zastat lidé.

    Pokud kousne ale víc (a pozor, VŮBEC to neznamená, že vám chce ublížit!), dejte to okamžitě najevo. Stejně, jako pejsci. Víte, co udělá pejsek, když ho ten druhý kousne? Nebo co udělá dítě, když ho jiné dítě něčím praští? No jasně, vypískne, rozpláče se, zakřičí, prostě udělá nějaký zvuk, který znamená “tak tohle už je teda moc!”. Takže nejlíp zafunguje, když pěkně nahlas zaječíte třeba “au”, ale je to jedno. Prostě aby se pejsek leknul.

    A pak mu to můžete (OPATRNĚ!!!!) vrátit – ale ne po lidsku (copak se psi fackují? :-) Oni nevědí, co je to facka :-)) – já jsem svoje holky taky kousla. Velmi opatrně, protože my lidé nemáme stisk čelistí tak vycvičený, koušeme hlavně jídlo a to už nic nebolí :-), takže můžeme nechtěně ublížit. Ale jemně jsem je kousla do čumáčku, jen aby věděly, že to taky umím.

    A naučily se to velmi rychle, pár dní, možná týdnů, a byl pokoj.

    Kakání – a proč vlastně chcete, aby kakala doma? Já s tím dobré zkušenosti nemám. Každý pejsek je schopný se naučit kakat jen venku, na procházce. A zdravý dospělý pejsek pak vydrží třeba osm i více hodin, takže to zvládne, než přijdete z práce, nebo se o venčení můžete střídat s dětmi, prostě kdo je zrovna doma.

    Ale jinak obecně – pokud to udělá na podložku, chválit až do nebe, šílet radostí, jásat, odměnit. Pokud to udělá jinde, být chladný, slovně pokárat a donést pejska na podložku a tam pochválit.

    Moje holky ale podložku taky moc nechtěly (používala jsem jí jen v prvních týdnech, když to nešlo jinak a musela jsem je nechat samotné). Někdy na ní šly, někdy ne.

    Každý začátek je těžký a ve výchově pejska jsou právě nejdůležitější ty první týdny. Pokud na něj v tu dobu nemáte čas a je sám doma, moc se toho nenaučí. Já jsem si většinou na tu dobu brala dovolenou, dřív jsem využívala prázdniny. Tisíckrát se vám to vrátí tím, že budete mít doma pohodového společníka.

    Dejte vědět, jak to funguje, budu zvědavá na vaše pokroky!

    Amálka

  9. 9 1. Únor 2011, tereza napsal:

    dobrý den chtěla sem se zeptat mám štěně bígla je hodně malý alle už běhá máme ho na zahradě u kamaráda.tam má i svou matku a sestru tak mu je dobře ale stala se taková věc stratil se nemůžeme ho najít co máme dělat já sem ted nemocná ale až se uzdravim tak sem se rozhodla že vyvěsim plagáty ale je ještě hodně malý a nám chybí tak poradte ještě jinou možnost jak ho najít odpověste co nejdřív děkuji

  10. 10 1. Únor 2011, Amálka napsal:

    Pro Terezu

    Při hledání pejska doporučuji: vyvěsit plakáty, zavolat veterinářům v okolí, do psího útulku, všude nechat info a popis pejska. Plakáty nejlíp někam na samoobsluhu, kde to uvidí hodně lidí. Pokud máte v okolí lesy, velmi doporučuji zajet i za místním hajným nebo prostě známým myslivcem, aby vám pejska nezastřelili. Přeci jen beagle je lovecký, tak je pravděpodobné, že se vydal po stopě a třeba ho i nějaký myslivec našel a vzal ho domů.

    Držím palce,

    Amálka

  11. 11 2. Únor 2011, tereza napsal:

    dobrý den to sem zase já tak sem se dozvěděla že u kamaráda jak sme měli to štěně tak já sem ted onemocněla a nebyla sem tam dlouho a tak sem se dozvěděla že se nestratil ale že štěně,moje štěně mojeho kamaráda máma dala pryč že sem se prej o něj nestarala ale to není vůbec pravda to ho prostě nemohli nakrmit já jim někdy taky krmila psa tohle sem se dozvěděla od jedný kamarádky co se snima taky baví a já sem jí říkala jestli by jim mohla říct jestli by ho vzyli spátky a prej neví jestli ho vezme spátky že ho dala cigánům tak nevim co mám dělat dit to byl můj pes neměla právo co ho dávat pryč tak mi prosim porat’te děkuji tereza

  12. 12 3. Únor 2011, tereza napsal:

    prosím odpověste mi na to co sem vám napsala

  13. 13 5. Únor 2011, Amálka napsal:

    No fajn, tak odpovím. Nevím, proč jste neměla psa u sebe, když jak píšete, byl váš. Ale dokud psa nemáte u sebe, neplatíte za něj poplatky, neplatíte mu očkování a nestaráte se o něj 24 hodin denně, tak moc “váš” není. Pes není věc. Nemůžete ho jen tak někde “mít”, “u někoho”. Už to samo o sobě zní absurdně.
    Lidi, o kterých píšete, neznám, nemůžu posoudit, proč dali pejska pryč. Jak moc byl váš? Koupila jste ho? Měla jste na něj kupní smlouvu? Očkovací průkaz na vaše jméno? Byl pejsek čipovaný, aby se dalo dohledat, kdo byl opravdu majitel?
    Proč se o psa staral někdo jiný, když byl váš?
    Já mám svoje psy u sebe 24 hodin denně, bez ohledu na to, jestli jsem nemocná nebo mám jiné problémy. Pes je jako dítě. Dokud to tak necítíte, neměla byste žádného psa mít.

    Já bych k těm cikánům zašla a psa za JAKOUKOLIV cenu koupila a pak ho už nikdy nespustila z očí. Pokud tohle udělat nechcete, pak jste žádného psa ani neměla chtít.

  14. 14 5. Únor 2011, tereza napsal:

    toto byl můj pes byl narozen právě od těch co sem ho u nich měla o psa sem se starala také 24 hodin deně ale oni byli dost nám známí takže to bylo takhle oni maj fenu které se narodili 2 štěn’ata mi se snimi známe takže sme se domluvili že jedno bude naše když byli už věčí a fena už nekrmila tak sem začla krmit a starat se o něj já ale dejme tomu je mi teprve 12 amáma mi nechtěla dovolit ho mít doma tak byl tam ale když sem byla nemocná tak sem se o něj starat nemohla ale jinak sem za nim chodila pořád a oni ho jen tak dali pryč a ještě k těm cikánům nevím kterejm ho dala a jinak bych tam zašla

  15. 15 5. Únor 2011, Amálka napsal:

    Tak poproste maminku, ať za těmi lidmi zajde a zeptá se, komu pejska dali. A pak by taky bylo fajn, kdyby třeba k těm cikánům zašla ona, nebo táta, strejda, prostě nějakej chlap … za zkoušku to určitě stojí …

  16. 16 5. Únor 2011, Amálka napsal:

    Pokud jsou ti lidé vaši známí, tak určitě pejska neměli nikomu dávat bez toho, aby se vás zeptali. Tak to ještě nevzdávejte …

  17. 17 5. Únor 2011, tereza napsal:

    já si taky myslím že neměli právo táta říkal že to nemá cenu at’ už to nechám být ale já to nevzdám já ho budu hledat a určitě se jich nějak zeptám komu ho dali

  18. 18 5. Únor 2011, tereza napsal:

    a ještě děkuji že ste se mnou měla trpělivost a pochopení a děkuji za odpovědi které ste mi poskytla víte akorát pak nevím kam ho dám máma mi ho nedovolí domů a babička říkala kdyby nebyla nemocná tak že bych ho u ní mohla mít ale je nemocná a tak jak bych mohla mámu přemluvit abych ho mohla mít doma?

  19. 19 5. Únor 2011, Amálka napsal:

    Zkuste maminku přemluvit za každou cenu … mít pejska, ale mít ho někde jinde, je strašně hloupé. Pes potřebuje být s páníčkem, potřebuje ten kontakt, výchovu, socializaci … a to jinak prostě nejde. Nejdůležitější teď je přemluvit maminku …

  20. 20 6. Únor 2011, tereza napsal:

    dobře děkuji naschledanou

  21. 21 23. Únor 2011, soňa napsal:

    dobrý den,několik dnů máme doma 12-ti týdenního francouzského buldočka,fenku..začali jsme pozorovat,jakoby byla hluchá,vůbec nereaguje na zvuky,ale i ty silnější(tleskání,bouchání,pískání).je nějaký způsob,jak to zjistit a pokud by skutečně byla hluchá,jde společně s takým pejskem žít?děkuji za ocpověď..soňa

  22. 22 12. Červenec 2011, Gabuskha napsal:

    Dobrý den mám doma fenku jork×kavalír dvou a půl měsíční štěňátko dovezli jsme si ji 1.července a vážila přesně 2kg a teď váží pouze 1,5kg a moc nejí nevim jak udělat aby jedla a přitom granulky má v mističce po celý den a hned vedle má stále čistou vodičku.Nevím si rady jak udělat aby papala.a ještě sem se chtěla zeptat jak udělat aby chodila hezky na procházky když deme ven tak se jí moc nechce ale kousek vždycky dojdem ale hned jak se otočíme a jdeme domů tak hezky cupitá.

    Prosím o co nejrychlejší odpověď.

  23. 23 3. Září 2011, Romana napsal:

    Dobrý den. Mam takovej dotaz. Budu mit pejska Kavalira Charles Španěla a nwm jak to u psu chodi s curanim doma. Pred tim sme meli fenku oriska tak u ni to slo snaz. Naucili sme ju ze zacatku na noviny a pak uz normalne venku. Ale u pejska to bude premiera. Dekuji moc za odpoved na meil

nahoru »