Psí pelíšek

… místo k pomazlení

8 Březen 2009

Nadpřirozené schopnosti zvířat

Mají zvířata nadpřirozené schopnosti ?

Věda není schopna vysvětlit některé rysy chování zvířat běžnými termíny.

V roce 1958 stěhoval Donald Moore svou rodinu z Nebrasky do nového domova v americké Louisianě. Cestou se jim ztratila kočka. O tři týdny později, asi 700 kilometrů od místa, kde ji viděli naposledy, se zvíře objevilo u Moorových v novém domě, který nikdy předtím nevidělo.

V roce 1959 se jedna jihoafrická rodina stěhovala do nového místa vzdáleného 1100 kilometrů a již s sebou nevzala svou želvičku. Loudavá želva své majitele našla o tři roky později – na sobě dosud měla identifikační štítek.

Tato zvířata prokázala schopnost „paranormálního stopování typu psí“, putování značnými vzdálenostmi na neznámá místa v pátrání po svých majitelích. Tento termín zvolil americký parapsycholog dr. Joseph Banks Rhine, který v padesátých letech vedl výzkumy na Duke University v Severní Karolíně, zaměřené na mimosmyslové vnímání zvířat.

Jeho tým prozkoumal 500 případů a identifikoval pět kategorií mimořádných schopností zvířat:

  • cítění nehody, jež má vbrzku postihnout blízkou osobu,
  • předvídání přírodních katastrof,
  • předvídání návratu milované osoby,
  • nalezení cesty domů
  • a stopování typu „psí“. 

Člověk a pes
Jeden z nejúžasnějších případů „parastopování“ zažil vojín Brown, který v roce 1914 odplul z Británie bojovat do Francie. Brzy po té zmizel jeho pes Prince. Brownova manželka se později dozvěděla, že se mu podařilo dostat do londýnských doků, překonat Lamanšský průliv a vyhledat svého pána v zákopech u Armentiéres.

Zdá se, že některá zvířata dokáží vycítit na dálku smrt milované osoby. Zřízenci v Bílém domě vyprávěli, že Lincolnův pes začal výt a pobíhat sem a tam krátce před tím, než byl americký prezident v roce 1865 zavražděn.

A když v roce 1923, čtyři měsíce po objevení Tutanchámonovy hrobky v Egyptě, mecenáš vykopávek lord Carnavon v Káhiře zemřel, jeho pes – 5000 kilometrů daleko – vyštěkl a svalil se mrtvý k zemi.

Zvířecí varování bývá spojováno s blížícími se katastrofami, jako jsou erupce vulkánů nebo požáry. Několik hodin před zemětřesením v roce 1963 se začala zvířata v zoologické zahradě v makedonském městě Skopje nepokojně vrhat proti mřížím svých klecí.

Německý psychiatr dr. Utes Pleimes z university v Giessenu zaznamenal více než 800 případů, kdy zvířata upozornila na hrozící nebezpečí, a tvrdí: „jsme naprostí hlupáci, když jim nevěnujeme pozornost“.

Zvířata nějak dokážou vycítit blížící se návrat člověka, kterého znají. Ve filmu Miláček slonů z roku 1937 účinkoval indický herec Sabu Sabu. Slon, který byl hvězdou filmu spolu s ním, po skončení natáčení putoval do zoologické zahrady v anglickém městě Dudley. O několik měsíců později jel Sabu svého přítele navštívit. Dlouho předtím, než dorazil k jeho výběhu, začal slon radostně troubit.

Použitá literatura: Almanach tajemna, Reader’s Digest Výběr

Tenhle patník není k mání!

nahoru »