Psí pelíšek

… místo k pomazlení

14 Únor 2009

Jak vybírat štěně?

Správný chovatel se bude zajímat o to, jak a kde bude štěňátko bydlet (Kde by bydlelo? U paničky v posteli? U páníčka v posteli? V nějaké jiné posteli??? Ne??? Dáme se podat!!). Není na tom nic špatného, vždyť kdo by se nechtěl ujistit o tom, že svého pejska dává do opravdu dobrých rukou, kde prožije krásný a spokojený život (Jasně, musí to být ta postel, jinak by nemluvili o spokojenosti, uf, to se nám ulevilo).

Vy máte na oplátku právo na to, abyste směli vidět celý vrh štěňat, chvíli je pozorovat a zvažovat, který pejsek je ten „váš“. Možná vás teď napadá, že všechna štěňata jsou přeci stejná (Drzouni! My byly už od malička nejkrásnější, největší a nejhuňatější!). Není to pravda – už od prvních dní se začnou projevovat rozdíly mezi jednotlivými pejsky. Někteří jsou průbojní, jiní zase klidní nebo zvídaví (Náš brácha Rony byl pohodář, pořád se válel na zádech a vystrkoval bříško). Pozorujte štěňata, jak si hrají. Sledujte, jak na sebe reagují a jak reagují na vás (Herdek, jak by asi tak mohli reagovat, jde přece hlavně o to, pořádně se napít mlíčka! No a úplně nejlepší nápad je u toho štěňata otravovat, to nám věřte …). Také si uvědomte, že to, které právě teď tvrdě spí, se mohlo ještě před chvílí honit s ostatními (Houbec honit, pořádně se nažralo, to je to …).

Štěňata jsou velmi vitální, ale jen krátkou chvíli, rychle se unaví. Přesto z nich bude vyzařovat jejich osobnost (To si pište!) a vy si vyhlédnete právě to, které splňuje vaše představy (No ono si vás spíš vybere to štěně, jehož představy budete splňovat vy, ale to nikomu neříkejte, lidi jsou ukrutně ješitní …) . Bude to pejsek, který na vás hledí a dožaduje se, abyste ho vzali do dlaně? (No to by udělal akorát trouba …) Nebo ten, který se právě snaží po máminých zádech vylézt z košíku? To už záleží jen a jen na vás. Pokud jste nezkušený majitel a zvolili jste některé z velkých hlídacích plemen, nedoporučuje se volit to nejodvážnější štěně. Mohlo by se po čase stát, že bude chtít, abyste poslouchali vy jeho (Ale to se přece stane úplně vždycky a s jakýmkoli plemenem :-), lidi, tuhle pasáž klidně vynechte :-), to jsou bludy!) . Dobrou zárukou je také klidná a spolehlivá fenka – maminka vašeho budoucího kamaráda (blá blá blá …).

  1. 1 14. Květen 2014, evča napsal:

    My si štěňátko brali přes http://zvirata.hyperinzerce.cz/. Je jich tam velká spousta, a to i jiných zvířátek

Napište na patník:

*

nahoru »