Psí pelíšek

… místo k pomazlení

27 Leden 2009

Epilepsie psů, zkušenosti po letech (magnetická rezonance)

Pro všechny, které zajímá, jak pokračuje příběh Kulíška, tu máme další vyprávění o jeho životních trampotách s epilepsií.

Od posledního vyprávění uběhlo víc než 6 let. Během nich se nám podařilo vyladit dávky léků tak, že měl Kulíšek svůj epileptický záchvat většinou jen jednou za dva měsíce. Díky přidání bromidu draselného ani nemíval žádné záchvaty v sérii, vždycky měl jen jeden, většinou v noci, ze spaní. Život pokojně ubíhal a všichni, my i Kulíšek, jsme to skvěle zvládali.

Zhoršení stavu

Změna nastala asi přede dvěma lety. Záchvatů sice nebylo víc, ale Kulíšek se najednou zdál apatický, hodně spal a postupně byl už tak gumový, že i špatně chodil a potřeboval oporu. Také se začal zase hodně stáčet jenom na jednu stranu. Vypravili jsme se tedy na veterinární kliniku Neovet v Čáslavi, abychom se poradili, co dál.

Podle lékařů, kteří ovšem Kulíška nevidí denně a neprožili s ním to nejhorší, kdy nechodil vůbec a nebylo jasné, jestli přežije, byl Kulíšek v žalostném stavu. Prohlédli ho a udělali krevní rozbor, který potvrdil začínající selhání jater. Kulíšek měl i pár kilo navíc, což mu při chození taky nepomáhalo. Takže jsme začali krmit speciální jaterní dietou a celkově jsme snížili dávky tak, aby Kulda přebytečná 3 kila zase zhubnul. Je to malý pejsek a ideální váha je pro něj 10 – 11 kg.

Magnetická rezonance

Co bylo ale hlavní, snížili jsme dávku fenobarbitalu zhruba na polovinu, naopak jsme zvýšili dávkování bromidu draselného. Navíc nám lékaři doporučili magnetickou rezonanci na klinice Jaggy v Brně. Není to levná záležitost (zaplatili jsme asi 10 tisíc korun), ale přesně odhalí, jak vypadá mozek pejska a ukáže případnou příčinu jeho potíží. A tak jsme se za krásného letního dne, v srpnu, vypravili do Brna.

Kulíšek cestu zvládl skvěle, vzhledem ke své spací náladě ji v klidu proležel v pelíšku. Tím se ale rozespal ještě víc a na klinice byl pak totálně gumový, a jen já jsem věděla, že půlhodinka procházení na zahradě, kdy bych mu pomáhala vstávat a dělala mu oporu, by ho probrala a začal by se trochu šourat sám. Pan doktor mi to ale při nejlepší vůli uvěřit nemohl, když si gumového Kulíška přebíral, projevil obavu, že nás vůbec nevnímá. To mě trochu urazilo, protože dobře vím, že Kulíšek cítí, že je se mnou. Poznám na něm, jak se zklidní a uvolní, vždy, když ho vezmu do náruče. Nicméně byl Kulda odnesen tam, kam páníček nesmí, i když se hodně vnucuje, a já se vnucovala. Pan doktor mi vysvětlil, že bych se jim k tomu přístroji už prostě ani nevešla :-).

Výsledky vyšetření

Čekali jsme asi 3 hodiny, než nám přišli říct, že už je hotovo a Kulíšek že už se pomalu probouzí z narkózy. Pak nás vzali přímo dovnitř (opravdu jsem musela uznat, že už bychom se tam s lékaři nijak nevměstnali) a ukázal nám všechny snímky přímo na monitoru. Výsledek – ocituji lékařskou zprávu – zvětšení laterálních komor velkého mozku i dalšího komorového systému, asymetrie, levá komora větší. Na Kulíškově mozku jsou vidět starší jizvy, nejspíš od zranění, která utrpěl při těžkých záchvatech. Diagnóza – idiopatická epilepsie, hepatoencephalopathie, hydrocephalus. Pro laika řečeno, Kulíšek má komory v mozku asymetrické, proč, to se přesně neví (příčinou může být úraz, infarkt krvácení …), díky tomu může mít sklony otáčet se na jednu stranu. Apatie a ospalost je pak způsobena vyššími dávkami léků a selháváním jater. Pan doktor potvrdil snížené dávkování i jaterní dietu a pak už jsme si Kulíška mohli odnést.

Jak to zvládl Kulíšek

Pokud jste si mysleli, že pejsek, který celý život trpí epilepsií, který je zničený tou vší chemií, kterou celá leta dostává, který je unavený ze všech záchvatů, navíc se právě probral z narkózy a skoro nemůže chodit, pokud jste si tedy mysleli, že takový pejsek bude jako uzlíček neštěstí, to neznáte našeho Kulíška. Už kousek za Brnem začal vyčuhovat z pelíšku a hlasitě štěkat, což u něj znamená “jíst, chci jíst, lidi, okamžitě mi něco dejte, nebo vás uštěkám!”. Dostal aspoň symbolicky pár piškotů, aby zahnal největší hlad, ale stejně mu to nestačilo a co chvíli o sobě dával vědět.

Psí epileptik v péči rodiny

Nastalo nám náročné období, kdy jsme několikrát denně vodili Kulíška po zahradě. K tomu jsem vyrobila speciální “uši na psa”, prostě takový vypolstrovaný pás, který podvléknete pejskovi pod bříškem a nahoře držíte dvě uši, jako byste nesli nákupní tašku, ze které na každé straně čouhá půl psa. Kulíšek potřeboval pohyb, takže čím víc chodil, tím rychleji se jeho stav lepšil. Navíc jsme museli přetrpět Kulíškovo hlasité štěkání, coby protest proti sníženým dávkám krmení. Ale podařilo se, asi po dvou měsících už se Kulíšek mohl u veterináře pyšnit skvělou figurou a 10 kilogramy, navíc si na veterinu sám přišel, což bylo, samozřejmě, vítězství největší. Když pan doktor jásal a volal “Kulda chodí, Kulda chodí!”, byla jsem pyšná a v duchu jsem si říkala “Já to přece věděla, že to zvládne, a vy jste mi to nevěřili!”.

Častější epileptické záchvaty

Jediný negativní dopad byl, že epileptické záchvaty začaly být častější, cca 2x do měsíce. S tím už se ale nedá nic moc dělat, epilepsie je vždycky o kompromisu. A pro Kulíška je důležité, aby si život užíval, ne aby ho proležel, byť bez záchvatů. Na začátku letošního roku měl dlouhou sérii záchvatů, kdy s delšími či kratšími pauzami měl záchvaty celý den a noc. Dokonce musel dostat znovu diazepam, což už se roky nestalo. Nicméně všechno přestál, otřepal se a už zase vesele běhá se Sunny, Cheynee a kočkami.

Závěrem

Letos bude Kulíškovi už 11 let. No opravdu, ani jsme nedoufali, že se po všech svých zdravotních obtížích takového věku dožije. Je statečný a silný, i když prodělá pár záchvatů a konečně se vzpamatuje, dívá se na mě s výrazem “Tak jsem měl záchvat, no a co? Ty toho naděláš!” a první, co ho zajímá, je miska s jídlem.
Snad je Kulíškův příběh povzbuzením pro ty, kdo mají doma také pejska s epilepsií a zoufají si, co bude dál. Držíme vám všem palce a přejeme silnou vůli a hodně krásných dní plných radosti!

Sylvie a Kulíšek

  1. 1 2. Únor 2009, Michaela napsal:

    Dobrý večer, moc děkuji,že máte na stránkách celé povídání o Kulíškovi a jeho epilepsii.Mám dva zlaté retrievery,ten mladší Tigi měl v létě svůj první záchvat,byli tři za sebou a po vyšetření biochemie a mozkomíšního moku mu nasadili Phenaemal O,1, 1ráno, 1 večer, pak nastali 4 měsíce kdy byl uplně skvělý a bez záchvatů,ale koncem listopadu začal mít záchvaty 2x měsíčně a dávka mu byla zvednuta na 2X1,5,Ovšem ted za leden jsme prodělali opět 2 záchvaty a již bere 2×2 prášky, mám o něj strašný strach.Jsme z Děčína a pravidelně s ním navštěvujeme kliniku AAVet v praze kam jezdíme k psímu neurologovi.Poradte prosím co si o tom myslíte dle vašich zkušeností?Děkuji, Michaela a Tigřík

  2. 2 3. Únor 2009, Amálka napsal:

    Pěkný den,

    pokud jenom zhruba odhaduji, kolik váží zlatý retriever (cca 30 kg?) a Kulíšek (cca 11), je to asi 3x víc. Kulíšek teď bere Phenaemal 1/4 ráno a 1/4 večer. Tedy i v přepočtu jsou 2tbl ráno a 2tbl večer docela síla. Není váš pejsek hodně ospalý, apatický?
    Podotýkám, že nejsem veterinář, mluvím jenom ze své zkušenosti a podle toho, co mi říkali veterináři na Jaggy v Brně – takže všechno, co vám tu napíšu, prosím, ještě konzultujte se svým veterinářem.

    Takže, fenobarbital sám o sobě nemusí fungovat úplně na 100%, osvědčená je kombinace s KBr, bromidem draselným. Na začátku bral Kulíšek také jen fenobarbital, dávky jsme taky hodně zvyšovali, ale záchvaty měl a co je hlavní, měl je v sérii, v klastru. Zvyšování samo o sobě nám výsledek nepřineslo.

    Pak jsem se někde dočetla o bromidu, řekla jsem si o něj u našeho veterináře, a od té doby se to moc zlepšilo. Velmi výrazně. Hlavně byly záchvaty kratší, slabší a vždy jenom jeden.
    Bromid draselný se nekupuje hotový v tabletkách, musíte mít od veterináře recept, že potřebujete udělat kapsle, a oni vám je udělají na objednání. Před pár lety byl nějaký výpadek ve výrobě a bromid nebyl, teď už je to snad zase OK. Ale bez receptu to nejde, je tedy lepší si rovnou nechat napsat nějaké vetší množství, nebo nějaký ten opakovací recept, ale to nevím, jestli pro pejsky taky jde. (Já jsem si sehnala tehdy, když to nebylo, kilovku bromidu z laboratoře, takže z toho teď žijeme, vždycky ho jen donesu do lékárny a nechám udělat kapsle, takže nevím přesně, jak to dělají ostatní).
    Kulíšek dostává 200mg ráno a 300mg večer. Podle veterinářky je to na horní hranici, je to dávka vysoká, ale u Kulíška funguje, takže nám doporučila to nechat. Stejně tak nám to spočítali i na Jaggy, když jsme byli na tomografii.

    Co je důležité – u každého pejska to může fungovat jinak, má jiný metabolismus, dávka se zpočátku prostě musí vyladit, aby nebylo tolik záchvatů (1 za měsíc je docela snesitelný), a zase aby nebyl pejsek apatický. Jednak to posoudíte vy, podle chování pejska, a pak je dobré jednou za čas udělat odběr krve, podle kterého veterinář zjistí hladinu fenobarbitalu, hladinu bromidu v krvi a pak i to, jak jsou na tom játra.

    Další věc je to zatížení jater. Fenobarbital (Phenaemal) se metabolizuje v játrech, takže je zatěžuje a po nějakém čase (roky) se to může projevit jako u Kulíška, selháváním. I proto je fajn bromid, protože ten játra nezatěžuje.

    A co já, jako majitel, můžu o epilepsii říct – je to vždycky kompromis. Nikdy nedocílíte toho, aby nebyly záchvaty žádné. Nemůžete pejska tak hrozně předávkovat, to by neunesl. Na druhou stranu se musíte snažit o to, aby bylo záchvatů co nejméně. Laicky řečeno, každým záchvatem se mozek jakoby “učí” mít záchvaty další. Někde jsem četla, že se záchvatem zvětšuje ložisko, které je vyvolává. Tohle jsem na začátku, bohužel, netušila, takže jsem spíš poslouchala varování o selhání jater. Ale selhání jater (pokud byl pejsek na začátku zdravý, samozřejmě), je opravdu záležitost měsíců, let. U Kulíška se problémy projevily až asi po pěti letech. Ale pokud necháte pejska, aby měl záchvaty každý den, hrozně to zatěžuje jeho organismus, srdce, prostě se vysílí. Navíc je pak záchvatů víc a víc. A to ho pak ničí daleko rychleji, než léky jeho játra.

    Domluvte se s veterinářem, určitě si k fenobarbitalu nechte přidat bromid (pozor, u bromidu nečekejte okamžitý účinek, nabíhá to cca 2 měsíce, ale pak je to veliká úleva), možná si nechte doporučit nějakou jaterní dietu, jako prevenci (určitě se na to zeptejte – Kulíšek teď papá jaterní dietu Hills, ale to až po tom, co se u něj problémy projevily – nevím, jestli se to dává i jako prevence).

    Pokud budete mít ještě nějaký dotaz, určitě napište, ráda vám řeknu, co vím. A dejte vědět, jak to vypadá, co vám řekl veterinář a jak se má Tigi!!

    Držím palce!!

  3. 3 4. Květen 2009, Katy napsal:

    Pěkný den, i když pro mě už bude navždy každý den smutný. 30.4. 2009 jsme přišli o našeho největšího miláčka Čufyho. Letos by měl 9 let. Celý život byl zdravý, aktivní někdy až příliš, byl chytrý a hlavně byl to kamarád, miláček a člen rodiny. Jako štěňátko byl zavřený ve sklepě a my jsme si ho vzali a vychovali z něho úžasného pejska – moc práce to nedalo, protože on sám nám neustále dával najevo jak nás miluje.
    Bohužel v prosinci 2008 měl první záchvat. Veterinář ho zkontroloval a měli jsme čekat, zda bude mít další záchvat či nikoliv. Další se objevil až v březnu 2009. Veterinář mu odebral krev, aby vyloučil nemoc jater. Krev měl v pořádku a jelikož byl stále čilý, měli jsme psát další záchvaty. Ty se objevily až 29.4. a to měl hned několik za sebou. Ten poslední byl nejhorší a náš pejsek po něm zůstal v hrozném stavu. Musel pořád chodit a když se zastavil začal mu cukat čumák, slintal a dostal další záchvat. Nakonec jsme museli odjet k veterináři, který nám řekl, že již mu není pomoci a museli jsme ho nechat odejít….v mém srdci zůstalo hrozné prázdno, ráno se probouzím s pláčem, protože mi nikdo nepřiběhne dát pusinku, z práce se mi nechce domů, protože mě tam nikdo nevítá….nejde popsat co teď prožívám, protože je to strašná bolest…

  4. 4 13. Květen 2009, Rachel napsal:

    Dobrý den,Katy to je mi moc líto:-(((
    Dnes náš 3-měsíční pražský krysařík prodělal svůj 1.epi.záchvat,jsem vyděšená,hrozně mě to trápí,trvalo to asi 15 min.byla to nejdelší čtvrt hodina v mém životě!veterinář řekl,že máme čekat,zda se objeví další,prý ale v tak nízkém věku a při tak silném záchvatu jako měl,se obává nejhoršího:-(((bojím se,že o štěnátko přijdu:-(((
    Můžu se zeptat jak je finančně náročná léčba epilepsie?doufám,že příčina není nádor na mozku a náš pejsek se bude moci léčit..

  5. 5 13. Květen 2009, Amálka napsal:

    Pro Katy – je mi moc líto vašeho pejska. Moc. Snad veterinář věděl, co dělá. I když náš Kulíšek už měl takových stavů, že bych je ani nedokázala spočítat, a vždycky se z nich znovu dostal. Epilepsie je taky nemoc, která vyžaduje neskutečnou trpělivost majitele. Nic není hned. Záchvaty mohou být i krátké, ale to období po nich je asi nejhorší. Pejsek může bezhlavě běhat a vrážet do nábytku, může se točit na místě jako šílený, nebo může jenom ležet vysílením, počůrávat se … projevy jsou různé. Prožili jsme už všechno. Ale nevzdáváme to. Dokud nebudeme mít pocit, že tím Kulíšek trpí, budeme o něj bojovat, jak to jen půjde.

  6. 6 13. Květen 2009, Amálka napsal:

    Pro Rachel – bohužel nemám s epilepsií u štěňátek zkušenosti, to bych střílela od boku. Ale každopádně doporučuji zkusit veterinářů více, každý může mít jiné zkušenosti. A pak samozřejmě kliniku Jaggy, pana doktora Šrenka nebo Tomka.

    No a k ceně – ne, léčba epilepsie finančně náročná není, pokud máte na mysli jen léky. Jinak vyšetření, samozřejmě, drahá jsou – ale to platí úplně o všech nemocech. Jak jsem psala v článku, například tomografie byla za 10 tisíc, ta první vyšetření cca za 5 tisíc. Ale jinak pravidelně kupujeme Phenaemal, krabička stojí něco přes stovku, a v lékárně si necháváme dělat kapsle bromidu, jedna stojí kolem 2-3 Kč, myslím. Pokud to srovnám s léčbou selhání srdce, kterou jsme si užívali s naší milovanou Sandy, to bylo mnohem dražší. Jedna kapsle Vetmedinu vyšla na asi 20 korun, takže celé balení na 2 tisíce, k tomu další léky v podobné cenové relaci.

    Držím vám moc palce, budu ráda, když dáte vědět, jak pejskovi je.

  7. 7 16. Květen 2009, Rachel napsal:

    Amálko,ještě bych Vám chtěla poděkovat za všechny,kteří mají pejska s touto nemocí a díky Vašim stránkám se ledasco mohli dovědět.Jste moc hodná,že to pro nás děláte a ještě poradíte..
    U Olíška stále hledáme příčinu záchvatů,zkoušeli jsme mu píchat vyživovací injekce plus na podporu nervového systému,bohužel záchvat měl stejně,takže z nedostatku některého vitamínu to nebude(dr.říkala,že by záchvaty mohla způsobit např.hypokalcinémie=nedostatek vápníku,nebo nějakého jiného vitamínu,které třeba jeho tělíčko neumí spracovávat)ale záchvat měl zase,takže tato varianta odpadá.V pondělí jdeme na krev a pokud bude negativní,nenajde se jiná příčina zahájí léčbu..
    V tom případě se budu snažit Olivera ládovat bylinkama na podporu a regeneraci jaterních buněk-výborný je ostropestřec=místo vody na pití bude pít vývary ze semen,kdyby to nechtěl,tak mu koupím tabletky.
    Amálko,je Kulíšek díky léčbě nějak utlumený?mám strach,aby pak z něj kvůli práškům nebyla spící chudinka.Milujeme jeho temperament a smysl pro humor,je to takový náš šašek:-D

  8. 8 16. Květen 2009, Amálka napsal:

    Prosím pěkně, vyšetření mozkomíšního moku a EEG už jste s Olíškem absolvovali? Vyšetření krve na stanovení správné diagnozy určitě nestačí. Je potřeba mít jistotu, že nemá třeba nádor. Opravdu tohle vstupní vyšetření doporučuji (dělá se jenom v Brně na Jaggy), budete mít úplnou jistotu, že pejska ládujete antiepileptiky správně.
    Utlumený – záleží na dávce. Ale ano, může být. Může trochu víc spát. Ale první roky byl Kulíšek vlastně normální, moc byste to na něm nepoznala. Hodně apatický je až teď, jednak už je to po 6ti letech léčby, a pak – prodělal i pár úrazů hlavičky, jak píšu v článku. Takže jeho apatie nemusí být způsobena jenom léky. Váš maličký pejsek (aspoň myslím, že musí být malý) bude mít na začátek určitě nepatrnou dávku léků, nemuselo by ho to utlumit. Ale bude potřeba hodně vaší trpělivosti, abyste spolu s veterinářem vyladili dávku tak, aby neměl záchvaty a zároveň nespal. To je u každého pejska jiné, uvidíte sama. S léčbou ale určitě neotálejte, čím méně záchvatů váš pejsek prodělá, tím lépe pro něj (i pro vás). Moc držím palce!!!

  9. 9 1. Červen 2009, Verča napsal:

    Ahojky asi před třemi měsíci jsme dostaly pejska,jmenuje se Balloo byl mu rok a půl cca tento pátek dostal epileptický záchvat byl krátký ale mě dosti vyděsil nemůžu spát a bojím se o něj:-(. Byly jsme na veterině ale pan doktor jen řekl ať zaznamenávám záchvaty a dal mu injekci proti otoku mozku, nebral mu ani krev, zdálo se mi to jako velice zanedbané vyšetření proto se teď chystáme na jinou veterinu. Nevíce mě děsí, že bývá 2x týdně sám doma od 8 do 18:00 a zbytek týdne je vždy alespoň 6 hodin sám, protože my jsme v práci. Celý den se o něho bojím. Máš nějaké zkušenosti s tím že je pejsek s epilepsií doma sám??
    PS: Obdivuju tě že to takhle s Kulíškem zvládáš já jsem od toho záchvatu úplně vystresovaná již třetí den. Jinak pozdravuj Kulíška:-)

  10. 10 2. Červen 2009, Amálka napsal:

    Ahoj Verčo,

    ten věk, rok a půl, už trochu ukazuje na to, že by to mohla epilepsie být, protože v tom věku se, podle veterinářů, nejčastěji projeví, pokud to v sobě pejsek má. Kulíškovi byly dva roky, když měl první záchvat.
    Injekci proti otoku mozku neznám, nemůžu to tedy hodnotit, ale Kulíšek nikdy nic takového nedostal …

    A zanedbané to každopádně je. Podle mě by si Balloo zasloužil, aby se vědělo, co mu je. Záchvaty, samozřejmě, zapisuj (já to dělám celé roky, od prvního záchvatu, a je to moc užitečné). Ale tím pejskovi nepomůžeš. Co nejdřív běžte jinam a nechte udělat testy krve, nejlíp ale i EEG a odběr mozkomíšního moku. Epilepsie se nedá určit jinak, než že se vyloučí všechno ostatní, co by mohlo záchvaty způsobit. Pokud doktor žádné testy neudělá a hned začne pejska ládovat antiepileptiky, je to podle mě hazard.

    Pejsek doma sám – ano, mám zkušeností strašně moc. A jak všude radím – udělat byt pro pejska bezpečný. My odstranili všechny špičaté, ostré předměty, schovali šňůry od elektrických přístrojů, jeden čas jsme měli i ve všech mezerách (za skříněmi, za stolem a tak) nastrkané polštáře – protože Kulíšek byl po záchvatu oblblý a vždycky se někam nacpal a pak nešel vyndat, to byly horory. No a pokud třeba na dobu, kdy jste pryč, můžeš pejska zavřít do jedné místnosti (do předsíně, do pokoje …), je to ideální.
    Když měl Kulíšek to nejhorší období, že měl záchvaty často, dávala jsem třeba před topení matrace, aby si o něj nerozbil hlavičku.

    Takže – sám být doma může, záchvat sám o sobě by mu ublížit nemusel (i když se i to může stát, pejsek může třeba dostat infarkt – ale pak by mu nepomohlo ani kdyby s ním někdo byl …), ale může si ublížit sám, po záchvatu, když se začne motat a běhat. To je hodně nebezpečné. Kulíšek si takhle rozbil hlavu a já si to nikdy nepřestanu vyčítat.

    Kulíška jsem pozdravila :-), držíme palce i tlapky Balloovi a dejte vědět, jak to pokračuje, co doktoři!

  11. 11 9. Červen 2009, Verča napsal:

    Ahojky, tak jsem byly s Balooem za jinou veterinářkou. Prohlédla ho a dala mu B-neurol, že by mu měl pomoci a říkala že musíme vyčkat. Bohužel dnes je to jedenáct dní od první záchvatu a dostavil se další byl tedy o dost slabší než záchvat první – také dezorientace trvala oproti prvnímu záchvatu jen několik minut, ale i tak si myslým, že proběhly ve velice krátké době po sobě. Zítra se chystáme k veteřinářce, tak uvidíme. Myslýš, že je nějaká šance, že i když měl dva záchvaty v tak krátké době po sobě bude se to dát regulovat??

    Mám docela strach, protože nevím jestly budeme mít peníze na složité vyšetření v Brně.

    Tak se zatím měj pěkně a já zase napíšu jak to dopadlo.

  12. 12 12. Červen 2009, Amálka napsal:

    Ahojky, šance určitě je, nic se neboj. Začátky jsou vždycky těžké. Může trvat měsíce, než se najde ta nejlepší léčba, nejlepší dávka a tak. Nic nevzdávej. Po 11 dnech je to už brzo na to, aby mohl být Baloo bez léků. Ale právě u léků to nějakou dobu trvá, než začnou zabírat, pár záchvatů ještě není tragedie. Pokud to Baloo zvládá a není pak úplně nepoužitelný třeba celý den, tak neklesej na mysli, určitě bude líp. Dej vědět, co říkala doktorka!!

  13. 13 6. Srpen 2009, štaflík napsal:

    Ahojky, předně gratuluji k víře, elánu a zkušenostem v boji s epilepsií. Měl bych pár dotazů. Máme 11.5 let starého staforda (takže už dědeček), u kterého se ke všem problémům zčistajasna přidaly grand maly. Předtím jsme nic nepozorovali. Vzhledem k tomu, že idiopatická se objevuje dříve, předpokládám nejblější variantu – nádor na mozku. Zatím byl jen na základním vyšetření krve (obraz+základní biochemka-vše v podstatě OK) a dostal nižší dávku Phenaemalu (2 x 0.5 tablety denně na 25kg psa). Hodinu a půl po podání následoval záchvat, další po dvanácti hodinách (předtím dva až tři po cca 5ti dnech). Od té doby dva dny nic. Je po prášcích ale úplně pitomý, neví kde bydlí, pokaždé je v novém lese. Do toho buď chrápe a nebo zmateně a funíc ťape po bytě a je takový hyperaktivní. K tomu občas trochu ukapává moč. Je to normální? přejde to? Díky za info.

  14. 14 12. Srpen 2009, Amálka napsal:

    Nejsem veterinář, ale povím, jaké mám zkušenosti já.

    Dávka Phenaemalu je vlastně stejná, jakou doporučili doktoři i Kulíškovi. Jemu už ale nestačí, přece jen, bojujeme s tím hrozně dlouho. Takže Kulda teď bere tu půlku tabletky, dvakrát denně, ale váží cca 12kg.
    Čili tím chci říct, že z mých zkušeností je dávka v pořádku.

    Pokud měl pejsek záchvat na začátku podávání, v prvních dnech, ještě to nic neznamená, nějakou dobu totiž trvá, než lék začne plně působit. Dala bych tomu tak měsíc, pak by mohly záchvaty opravdu hodně polevit.

    Zmatenost – jo, to k téhle nemoci, bohužel, může patřit. Mohlo by se to po ustálení spravit. Ta zmatenost se projevuje po záchvatu, nebo i bez něj? Kulíšek měl období, kdy třeba celý den po záchvatu byl jak u cizích, nepoznával nás, byl to chudáček.

    Vyšší dávky léků na něj působí trochu jinak, není ani zmatený, jako spíš apatický a ospalý. U něj je to ale komplikováno i úrazem hlavičky, který prodělal, takže se to těžko posuzuje.

    Hyperaktivitu a zmatené chození po bytě znám jako svoje boty. Ano, to Kulíšek dělá. Buď má spavou, že celý den proleží, nebo naopak nechce ležet vůbec a courá. Naštěstí teď v létě může courat po zahrádce, ale doma je to za trest. Naráží hlavičkou, motá se do kabelů třeba od počítače nebo modemu, jedou jsem ho načapala, kterak skypuje. Zamotal se tak šikovně, že si nasadil sluchátka od skypu.

    Tahle hyperaktivita se projeví často, když Kulíšek jeden den odmítá jíst, odmítá sníst i léky, takže pak dostane dávku rovnou vyšší. Další den je pak jak střelený, jak na gumičkách.

    Ukapávání moči jsem nezaznamenala. Kulíšek je kastrovaný, možná to má souvislost. Optejte se veterináře, všeobecně se má za to, že hormony mohou mít na epilepsii vliv, někteří veterináři kastraci pejsků s epilepsií doporučují. Je to ale tak citlivé téma a hlavně každý veterinář vám řekne něco jiného, že si v tomto ohledu netroufám říct ani svůj názor.

    Držím palce, dejte vědět, jak pejskovi je.

  15. 15 12. Srpen 2009, štaflík napsal:

    Ahoj, díky za reakci.
    Náš vývoj: jsme už osmý den bez záchvatu (na začátku vlastně během deseti-jedenácti dnů pět záchvatů z ničeho nic v pozdním věku, z toho tři během 36 hodin). Takže zatím poslední záchvat byl cca 13 hodin po podání první dávky. Motání se, ospalost, unavitelnost, problémy s orientací… pomalu ustupují. Vypadá to, že vše byly příznaky nasazení Phenaemalu. Překvapivě silné, vzhedem k nevysokým dávkám. Ale lepší se to. Ukapávání moči o něco lepší, kastrovaný je kvůli prostatě. Dnes první velká procházka-cca dva km v terénu. Pár klopýtnutí, nebo zamotání nožek, ale celkem to šlo. Nejhorší na tom je (pro nás), že nevíme, z čeho to má. Čistá (idiopatická) epi to asi nebude (vzhledem k věku, kdy se objevili záchvaty), takže nejpravděpodobnější zůstává nádor, nebo malá mrtvička. U těhle ale antiepileptika nezabírají vůbec, nebo málo a na chvíli. U nás to zatím vypadá nadějně, ale je to krátá doba…

  16. 16 28. Srpen 2009, Anna napsal:

    Všem:
    NAS PES:
    Zdravím všechny,
    predem se omlouvam pokud je tento clanek ponekud chaoticky,ale dneska nam Mvdr.oznamil u 8lete Terry- fenky kokra epilepsii.Jsem sokovana.Prvni “zachvat” vypadal jak skripla pater(jen se zkroucea chvilku nehybala),pak rok nic.Druhy zachvat trval asi 6minut cca pred 4mesicema,treti zachvat asi 5minut(dnes) a to uz jsem zalarmovala zbytek rodiny fofrem na veterinu.(Houby skripla pater jak nam tehdy rekl jeden mvdr.).Tedy,ten náš dr.ji dnes pichl vitamin B a rekl,ze pokud se zachvaty budou opakovat časteji,mam si prijit pro recept na antipileptika.Uprimne se mi nechce cekat az ji chytne dalsi zachvat(fakt je ten ze tu epilepsii proste ma)takze shanim veskera infa,abych mohla zahajit boj proti epilepsii…

    Pokud se psí pacient klepe,slintá a je v křeči,je dulezite ho pokud mozno zachovat v poloze aby nezapadl jazyk a v klidu a teple
    PRVNI POMOC:
    A jeste jsem si vzpomnela na pribeh kamarada,jejich pesan ma epilepsii leta a on uz nekolikrat musel dat psovi prvni pomoc,takze bych urcite doporucovala nastudovat jak na to…NAs pes zatim dychal i kdyz velmi tezce,ale radeji pro vsechny pripady…

    A ano,taky ziju ve velkym strachu.Ježí se mi vseechny chlupy pri pomysleni na to,ze štěnka dostane zachvat,kdyz u ni nebudu…

  17. 17 12. Říjen 2009, Verča napsal:

    AMÁLKA: Ahojky, doufám že se Kulíškovi dáří dobře. Psaly jsme si, když náš pejsek Baloo měl první záchvaty. Od té doby se mu bohužel objevují každých 14. dní a stále se zhoršují – i přesto že jsme u pana veterináře dostaly prášky Phenamaleten a po měsíci zvýšily dávku na dva denně – Baloo má 15 kilo. Po posledním zácchvatu, kdy měl tři za sebou s přestávkami 10 minut, jsme nyní dostaly Epilan D-Gerot – jsou to prášky silnější a obsahují Phenytoinum. Tak uvidíme, zda nám zaberou, doufám že jo protože máme záchvaty v noci a nechápavou sousedku:-( Měj se pěkně a napiš co Kulíšek

  18. 18 4. Leden 2010, Danny napsal:

    Díky za informace, včera ráno chytl našeho 16letého hrubostrstého jezevčíka Ráfka 1. záchvat, který trval cca 20 min a po něm začal chodil kolem stěn, cpát se do rohů atd., vůbec nevnímal atd. Přesně jak to popisuješ. Protože dnes se už zase postavil na nožičky, jí a celkem je veselý, zatím jsme s ním nikam nešli, protože mám dojem, že kdybychom šli včera na pohotovost, dají mu tam uspávací injekci. Půjdu to s naším veterinářem probrat, ale s ohledem na jeho věk a asi dvouletou trochu zmatenost, špatné chození, stáčení do stran, ale velkou chuť k jídlu a radost, že nás má kolem sebe, tak nevím, zdali ho mám cpát práškama, jestli to má ještě cenu. Ale v každém případě článek o potížích tvého pejska je bezva a načerpala jsem z něho spoustu informací. Takže dík.

  19. 19 25. Březen 2010, Amálka napsal:

    Danny

    Jak to vypadá? Něco nového s vaším jezevčíkem? Jak na tom je? 16 let je opravdu úctyhodný věk, tak držím palce do boje, jestli ještě bojujete.

    Amálka

  20. 20 29. Březen 2010, Tomáš napsal:

    Dobrý den.Je to už půl roku co máme jsme si pořídily krásného pejska Chivauvau Gučiho.Je to náš miláček.Žijeme s přítelkyní na Kypru už 3 roky a tak sme si chtěli udělat radost.před měsícem jsme byli na dovolené doma v ČR a Gučiho sme nechaly u známích který ho měli skoro celý den na očích.Všechno probýhalo v pořádku a my si užívaly zaslouženého volna konečně s rodinou doma.Týden před návratem na ostrov nám však volaly známí u kterých Guči zůstal že měl guči nějaký záchvat.Záchvat popisovaly tak ,že je zbudilo jakoby dušení(sýpání).Když rosvítily viděly jak je Guči v křeči na postely a prý nedýchal,při tomto stavu prý čůral.Oba dva nás to moc znepokojilo a už sme chtěli jed hned na zpět na Kypr za našim pejsánkem.Druhý den po zjistění že z našim pejskem něco neni v pořádku sem nelenil a rozhodl jsem se hledat na internetu.Bohužel jsem záchvat neviděl na vlastní oči tak že sem jen těžce popisoval příznaky.Našel jsem si tel číslo na jednu pani veterinářku a popsal jí všechno tak jak nám známí popsaly.Samozřejmě veterinářka nám řekla že by potřebovala pejsak vyšetřit, ale domníala se že podle popisovaného dušení by se mohlo jednat o tzv.kolabsu Trachei.Hned jak sme se vráti na zpátek jeli sme k jednomu známému veterynáři který je čirou náhodou studoval v čechách a mluvil obstojně česky.Gučiho vyšetřil a vyloučil epilepsii.Řekli jsme mu že nám v ČR řekly že by to mohla být zminovaná Trachei.Jediné co nám řekl že si máme zapisovat jak často se mu zacgvaty stávají a kdyby se to zhoršovalo tak přijít.Předepsal nám sprej něco jako pro astmatiky (Flixotide 50 Evohaler 120 D)oranžový sprej.Dnes tomu bude mesíc od návštěvi veterináře a Guči prodělal 5 velkých záchvatu a 4 malé.Záchvat by jsem vám popsl tak že pes spěší hlavu,sklopí uši a začne rchle zasebou krátce dýchat a začíná omdlívat.Pak nastává křeč u kteréí je cely strnulýa někd se i počůrá.Okamžitě hozvdneme a stříknemem mu sprej.Hned po stříknutí ze sprejej zvednutí ze země se začíná vracet do normálu.Myslíme si že sprej pomáhá ale přitelkyni se stalo že byla venku sprej zapoměla a Guči dostal zachvát.Ona ho zedla a Guči byl opět v pořádku.Po záchvatu bývá uplně pořádku,někdy je trošku unvaený.Mám obavy že se může jednat spíše o epilesii.Nejsem Veterinář a nemám žádné skušenosti ale myslím si že když má guči záchvat a u tohgo se i počůrá tak to musí mít spíš souvyslost z mozkem než s kolabsem průdušnice jak nám řekl veterinář.Za cca 4 měsíce se chceme na trvalo vrátit domů do ČR a chtěli by sme nechat Gučiho vyšetřit.Mužete mi poradit co si o tom všem myslíte?Přece jen máte skušenosti.Guči je pro nás všim je to náš miláček a dokáže nám spravt vždycky náladu.Moc vám děkuji předem za odpověd.Tomáš a Petra

  21. 21 5. Duben 2010, Amálka napsal:

    Pro Tomáše a Petru,

    pokouším se představit si, jak záchvat vašeho pejska vypadá.
    Víte určitě, že pejsek omdlívá? Podle čeho soudíte, že omdlí? Je úplně bezvládný, jakoby spal? Nebo dál pokračují křeče a to rychlé dýchání? Má vůbec křeče? Myslím jestli třeba stočí hlavičku na jednu stranu, jestli rychle pohybuje tlapkami, jakoby běžel, jestli třeba rychle žvýká …?

    Pokud by byl bezvládný, jakoby hadrový, tak bych to na epilepsii spíš neviděla. Ale pokud má dál křeče, teoreticky by to mohlo být.
    O nemoci, o které píšete, ale vůbec nic nevím, ani o tom spreji. Takže netuším, jestli to má podobné příznaky.

    Jak dlouhé záchvaty jsou? Minuta, dvě, nebo jen pár vteřin?
    Jak to vypadá, když záchvat podle vás skončí? Pejsek se prostě otřepe a je v pohodě?

    Každopádně je to zvláštní. Ale zřejmě existuje více nemocí, které se projevují podobně, přesně vám to řekne asi opravdu jenom veterinář. Ale nějaký hodně dobrý veterinář.
    Pokud budete pejska brát do Čech, určitě bych doporučila kliniku Jaggy v Brně. Tam vám s jistotou řeknou, co to je, mají všechny dostupné vyšetřovací metody.
    Určitě bych neváhala a co nejdřív bych se tam objednala, klidně předem, objednací lhůty jsou dlouhé.

    Držím palce, dejte vědět, co Guccimu je. A hlavně mu moc přeju, aby už žádné záchvaty neměl!

    Amálka

  22. 22 2. Srpen 2010, Monisek napsal:

    Ahoj…
    Moc te obdivuju, ze jsi tohle vsechno s tvym Kuliskem zvladla. Pro nas uz je pozde ale nicmene drzim palecky at ma jeste spoustu krasnych dni.

  23. 23 27. Srpen 2010, Léňa napsal:

    Ahoj, ráda bych se tě zeptala jak to pořádně poznam že má epilepsii. Mám boloňského psíka jmenuje se Špáďa a Předevčírem měl v noci asi taky nějaký záchvat. slyšeli jsme ho hrozně knučet a když jsme k němu přiběhli ležel na boku a jakoby prosil packama. pak jsme ho vzali na ruku a bylo to v pořádku. vzali jsme si ho do postele ráno normálně vyvenčila byl v pohodě. ale pak šel z balkonu dovntř a najednou se mu začali podlamovat nohy a jakby si nemoh stoupnout a nakonec upadl na bok. odpoledne jsme šli na veterinu a tam nám řekli že si nejsou jistí co mu je a že epilepsie je poslední nejhorší diagnóza a že máme za týden přijít na kontolu. Dnes v noci měl tyto záchvaty 2 ( zase brečel, ležel na boku a prosil) potom se mu ráno zase začali podlamovat nohy. Dnes s nim půjdem na veterinu znovu ale bojím se bže nám zase nic neřeknou a jemu se v noci něco stane… Chtěla bych vědět jestli měl kulíšek podobné příznaky a jak se při nich mám chovat . Moc se o něj bojím a nevím co mám dělat při takovém záchvatu. Pokud to tedy epilepsie je. Zapoměl sem pdotknoout že pořád polehává a spí¨.

  24. 24 2. Listopad 2010, Pája napsal:

    Dobrý den,
    Jsem moc ráda, že jsem narazila na tyhle stránky. Potýkáme se taky s epilepsii u našeho bíglíka Lennyho:(Loni v březnu se mu objevil první záchvat, pak následovala dlouhá serie několika záchvatů denně(už jsme byli zoufalí a mylseli na nejhorší, že mu ulevíme), po vyšetřeních nasazen Phenemal a bromid, od té doby jsme měli rok a půl pokoj.Byla sjem šťastná aLeny si užíval. Teď bohužel od září je má zase, nejdřív každý týden, teď už i denně. nevím si rady, čekám miminko, jsem strašně vystresovaná. Nevím jak mu pomoci.záchvat má asi 2min(pak chvíli leží, vstane,a zachvíli je jakoby mu nic nebylo).Nevím, co dělat….

  25. 25 2. Listopad 2010, Amálka napsal:

    Pájo, je mi moc líto, že je vašemu pejskovi tak zle. Jak to pokračuje? Poradil vám něco veterinář? Zkusila jste přidat extra dávku bromidu? Diazepam?
    U Kulíška to bylo tak, že měl takových hodně špatných období několik, ale vždycky se nám je podařilo překlenout a opět epilepsii trochu přidusit.
    Každopádně se pokuste dalším záchvatům zabránit, nečekejte, že se to spraví samo. U Kulíška se mi osvědčila extra dávka phenaemalu a bromidu mimo pořadí.
    Držím vám palce,
    Amálka

  26. 26 13. Leden 2011, Veronika napsal:

    Ahojky, tak jsem se dnes dozvěděla od veterináře, že náš jezevčík má bohužel také epilepsii, první záchvat měl v létě, mysleli jsme,že je přehřátý. Druhý v prosinci, to jsem si řekla, že asi něco snědl, protože i zvracel a měl průjem a včera měl třetí, tak mi to už bylo divné a dnes se mé obavy vyplnili. Je mi to hrozně líto, ikdyž záchvat trvá něco kolem 3 minut, je to pro mě dlouhá doba a nevím jak mu mám pomoci, přijde mi, že musí mít hrozné bolesti :-( Po záchvatu je během chvilky v pořádku. Lékář nám zatím žádné léky nepředepsal, říkal, že se to píše většinou pejskům, kteří mívají záchvaty 2x do měsíce. Co si o tom myslíte?? Existují nějaké vitaminy, nebo něco co by mu mohlo ulevit?? Děkuji Verča

  27. 27 15. Leden 2011, Amálka napsal:

    Veroniko,

    veterinář má pravdu, léky podávají, až když jsou záchvaty častější. Ještě máte šanci, že to zvládnete bez nich. Ale dejte pozor, intervaly se asi zkracují …

    Nicméně – ne, pejska při záchvatu nic moc nebolí. Teoreticky by asi mohlo, ale on při tom záchvatu o sobě vůbec neví. Když se pak probere, nic si nepamatuje. Tohle je tutovka. Takže toho se nebojte.
    Pokud by byl záchvat delší, tak pejska pak můžou bolet svaly, jako když přijdete z posilovny, tedy myslím, že tak nějak. Prostě by mohl být namožený, po těch křečích.

    Pomoc – můžete hodně. Nejvíc pro pejska uděláte, když budete s ním. Budete ho lehce podpírat, korigovat, aby se neuhodil do hlavičky a budete na něj něžně mluvit. Hlaďte ho, povídejte mu, aby na to nebyl sám.

    No a nějaká léčba, nevím, zkuste se někde zeptat, zda má někdo zkušenosti s homeopatiky. Prý to taky někdy pomůže.

    Obecně je dobré vyhýbat se stresu, pejska nelekat, nenechat ho přehřát, příliš nepřetěžovat. Prostě v ničem extrémy.

    Uvidíte, co bude dál. Ale pokud budou záchvaty pokračovat, určitě neodkládejte pořádné vyšetření.

    Držím palce,

    Amálka

  28. 28 9. Březen 2011, Mirek napsal:

    Zdravím,
    nemáte někdo na prodej lék Phenaemal? Potřebuji ho pro svého pejska, který trpí a veterinář ho nechce napsat. Dík

  29. 29 9. Březen 2011, Amálka napsal:

    Mirku,
    zbyla mi část balení Phenaemalu. Pokud bereš i otevřené balení, ráda ho pošlu – můžeš mi na mail sandy@hi-life.cz poslat adresu.

    Amálka

  30. 30 23. Září 2011, Luk napsal:

    Ahoj. Máme pjska “zřejmě” s eplilepsií. První záchvaty peobáhaly cca 30 vteřin, pak zmatené chození po bytě a pak v pohodě. Nyní je průběh takový: pejsek omdlí, záchavat rvající cca 30-45s a pak jak přestanou křeče je jakoby v transu (cca 30s) a pak se úplně probudí a krouží po pokojích.
    Prosím, máte někdo takové zkušenosti s tím, že je pejsek po křečích jakoby v trnsu? Je to normální? Děkuji za odpověď a ať se daří vašim čtyřnohým tvorečkům.

  31. 31 18. Únor 2012, Deni napsal:

    Ahoj, jsou skoro ctyri, nespim, protoze mame ted s pejskem taky jeden zachvat za sebou:-)(omlouvam pravopis, jsem ze Slovenska) Nicmene, pokazdy kdyz se to objevi, tak si myslim ze si na to zvyknu, ale na to se fakt neda zvyknout.Mam angl.buldoka, 6 let, epilepsie cca 4,5 roku, prasky bere pul rano, pul vecer.Ale ted k tomu proc tady pisu, po 4 letem studiu, pozorovani atd…Muj nazor,troufnu si, krom toho, ze i Caesar mel epilepsii, takze mame doma maleho tlusteho Caesara :-),vzhledem k zvýsenemu poctu epilepsii u psu, ja osobne obvinuju nejmenovanu vakcinu so spojenim ockovani ,,proti vztekline´´, vtedy sa to cele nejak spustilo…Co uz.Co doporucuju?, teda aspon u meho psa zabira, kdyz uz jsem teda doma, pocas zachvatu na neho mluvim, aby z toho podvedomi,nevedomi sel do vedomi, vim ze me slysi..,taky si vzdy vemu frote rucnik, nejlepe 2, jeden na pocurani, a ten druhy, si omotam kolem ruky, strcim mu ju do tlamy, opatrne, aby ste mu neublizili, ale take dost silne aby ste se tam dostali a vytahnu jazyk (pozor nebezpecne, muze vam rozdrtit ruku, ale kdyz se to nestalo me, vam taky ne)pri tom tu ruku mam porad v jeho tlame,sice kouse, zatina zuby, ale pres ten rucnik v poho, a brzo se ta jeho tlama unavi, jde o to ze se to cely urychly, skrati se doba toho zachvatu,cim drive se zhluboka nadechne, tim je to kratsi, a kdyz to neudelam, trva zachvat dele, a pak je jeste v tom transu, takze hrozi druhej.A co to je v transu?no kdyz na neho mluvite a nekoukne se vam do oci, kouka jakoby pres Vas nekam do dali, a este je shopen si hlavu schovat do koutu, nebo mu skube neco na tvari do boku…Jeste doporucuji po zachvatu trosku cukru(já 1-2 lzicky) at maji svaly rychly zdroj energie.No a moje specialita, pak kolem neho chodim jak kdyby se nic nestalo, teda snazim se, proto ze oni to poznaj:-)hlavne ne prehnana pece, to by ho este vystresovalo, no a pejsanek usne, a je zase dobre.Tak snad to nekomu pomuze…..

  32. 32 16. Říjen 2012, Hana napsal:

    Dobrý den,
    v žádném případě nestrkejte pejskovi při záchvatu ruce do tlamy a už vůbec ne s ručníkem!!!!!!!!Nikdy nevytahujte jazyk násilím,hrozí pohmoždění a jazyk vytáhnete jen proto,protože už křeč povolí.Toto jsem udělala jen jednou,protože jsem nevěděla,že jde o záchvat a vet. mě pěkně seřval.
    Mám pejska ,který od 4 měsíců má epi.Když má záchvat,opatrně mu vezmu po stranách hlavu a pomalinku mu ji zakláním,uvolní se dýchací cesty a záchvat rychleji odezní. V noci nerozsvěcujte přímé světlo,jen pejska hlaďte a tiše na něj mluvte.Pejsek je po záchvatu dezorientovaný,někdy to trvá u nás asi 2 hodiny,než se sklidní.Hlavně dávejte pejskovi po záchvatu hodně pít.

  33. 33 21. Listopad 2012, Marketa napsal:

    Dobry den. Doma mame kokrspanela (zrejme krizenyho s jezevcikem),prvni zachvat mel asi pred 7 lety,nyni mu je 9 let. Zachvaty mival obcas,treba jeden za 3 mesice, nekdy treba 3 zachvaty za jeden den ale potom byk zase dlouho klid. Teda aspon do vcerejsiho dne. Z nicehonic dostaval zachvaty jeden za druhym,skoro kazdou hodinu,po nekolika zachvatech zrejme ztracel zrak,narazel do veco kolem sebe a na pohyb ruky nereagoval. Museli jsme ho odvezt na pohotovost na jinou veterinu nez kterou normalne navstevujeme,tam mu dali uklidnujici leky,behem vysetreni prodelal dalsi zachvat,po uspani dostal kapacku a nechali si ho tam. Rano jsme si ho meli vyzvednout ale pry mel celou noc zachvaty,zkusili mu dat nove leky a ted musime cekat jestli se z toho dostane nebo uz ne. Uz ma za sebou hodne let ale prijit o nej takhle pred Vanocema by nebylo nic prijemneho :(

  34. 34 21. Listopad 2012, Zuzka napsal:

    Dobrý den paní Markéto,byla by jste tak hodná a napsala mi,proč vašeho pejska uspávali?
    Je přece jasné,že každé uspání stav epilepsie ještě zhorší.
    Můžete mi ještě napsat,jaké měl vyšetření a jaká byla diagnoza?
    Mám totiž obří plemeno-85 kg – pejska,který bere prášky na epinu už 8 let.Před 2 měsíci se mu udělala na oku ektropie tj.spadle spodní dolní víčko.U těchto plemen se to řeší obvykle operací,jinak jsou vyjímky,kdy se to dá vyléčit.Můj vet.mi řekl na rovinu,že počkáme s operací a zkusíme dlouhodobě léčit,protože by se pejsek po uspání nemusel vůbec probrat a nebo se mu jeho stav velice zhoršil.
    Prosím,napište mi ,jaké váš pejsek bere prášky.
    Držím vám všechny palce,aby vašemu pejskovi všechno dobře dopadlo.

  35. 35 21. Listopad 2012, Marketa napsal:

    Paní Zuzko, psa uspali protože když jsme ho přivezli tak strašně vyváděl (zřejmě ještě důsledkem těch záchvatů). Celou cestu na veterinu štěkal a nebyl k zastavení. Nevím co se děje, za chvíli se jedu za ním podívat a doufám že si ho brzo budeme moct odvézt domů. Dávali jsme mu Phenaemal 1 prášek na 24 hod., ale řekli nám že to je malé množství na jeho 20 kg. Zkusili mu dát nějaké nové prášky po kterých je klidnější, záchvaty už přestaly ale pořád je v křečích. Doufám že se to zase zlepší protože takový stav jsme u něj ještě nikdy nezažili.

  36. 36 21. Listopad 2012, Zuzka napsal:

    Dobrý večer paní Markéto.
    děkuji za rychlou odpověď.Ty prášky,které bere váš pejsek vůbec neznám.Náš pesan(80 kg),bere celou dobu Epilan D – ráno a večer po jednom prášku a k tomu bere Karsivan 50,1x denně.Karsivan je bezvadný prášek,který je jen pro pejsky na prokrvení mozku,srdce,kosterních svalů a zlepšuje průtok červených krvinek.
    Přeji,aby jste měli pejska co nejdřív doma v pořádku.
    Buďte tak hodná a napište,jak se pejskovi daří.

  37. 37 21. Listopad 2012, Marketa napsal:

    Tak jsem se teď vrátila. Pes spí,stále má kapačku,pořád se neví jak to s ním dopadne,je to 50 na 50. Dostal nový léky takže se do zítra musí počkat jestli si na ně zvykne nebo ne. Buď si hafana zítra odvezeme nebo ho nebudeme dál trápit :(

  38. 38 22. Listopad 2012, Zuzka napsal:

    Tak to mi je velice líto,ale pořád držím všechny palce!!!!!!!!!!

  39. 39 22. Listopad 2012, Marketa napsal:

    Dobrý den,tak jsme se dneska byli znova podívat na hafíka. Stav se pomalu zlepšuje,záchvaty už nemá,kapačku mu sundali a teď se čeká až zmizí účinek narkozy a probere se. Domů nám ho v nejbližší době nedají, musíme počkat až se postaví na packy ale vypadá to nadějně :-)

  40. 40 23. Listopad 2012, Zuzka napsal:

    Tak to je skvělá zpráva,přeji vašemu pejsánkovi,aby se co nejdřív vrátil domů ke své paničce a přeji hodně,hodně zdravíčka.

  41. 41 23. Listopad 2012, Jana napsal:

    Už jsem toho pročetla dost od našeho prvního záchvatu ,ale tato debata mě zaujala nejvíc . Mám sedm let psa se kterým jsem prožila úplně všechno a před 22 dny dostal první záchvat .Ještě nikde jsem nečetla že by to u některých probíhalo tak jako u něj trvalo to skoro hodinu ,první upadl na zem začal mít záškuby celým tělem potom pěna z tlamy pak se posadil měl vytřeštěné oči a začal vít ,když jsem se ho snažila uklidnit tak po mě vystartoval měl vykulené oči a vůbec mě nepoznával musela jsem ho celého svázat protože to jinak nešlo ,trvalo to skoro hodinu byla to hrůza po 14 dnech se to zopakovalo tet bere nějaké léky ale je po nich trochu malátný nemám peníze na vyšetření mozku podle testů krve je úplně zdraví. mám ještě jednoho fenu ta je taky po operaci ale ta je v pohodě ale na další nečekané náklady nemám ,nespím celé noci budím se při každém jeho pohybu .Nevím co dál.

  42. 42 23. Listopad 2012, Marketa napsal:

    Tak bohuzel nas hafik pred chvili umrel :'(. Pry z nicehonic dostal vysoke horecky a uz mu nestihli pomoct :-(. Snad je mu ve psim nebicku uz lepe nez tady.

  43. 43 23. Listopad 2012, Marie napsal:

    Dobrý večer paní Jano,
    i když epi.záchvat vypadá hrůzostrašně,uvidíte,že stav vašeho pejska po braní léků se zlepší.Někdy se musí vyzkoušet víc druhů,než se najde ten pravý.Jestliže máte pocit,že je váš pejsek hodně malátný,zajděte znovu k vetovi a ten mu upraví dávku nebo mu léky změní.
    Nevím ale,co váš pejsek dělal,že jste ho musela svázat.Chtěl vás kousat?Po každém epi.záchvatu je pes dezorientovaný,můj pes pořád bezhlavě pobíhá,kňučí,trvá to asi 2 hodiny.Já to dělám tak,že ho vypustím z baráku,aby se mohl vyčurat a vykadit,dám mu do misky vodu a běhám za ním ,aby pil,je to velice důležité,protože při záchvatu se pejsek přehřívá.
    Když má záchvat v noci,nerozsvěcujte přímé světlo,třeba jen vedle v pokoji.Při záchvatu mu vezmu po stranách hlavu a opatrně mu ji zakláním dozadu.Rychleji se uvolní dýchací cesty.
    Ještě k tomu vyšetření mozku.Ani CT ba ani MR neurčí lokalitu výbojů,jen určitý úsek a stejně skončíte na práškách.Při odebírání mozkomíšního moku budete stresovat nejen sebe,ale i pejska.
    Pejsek může mít záchvat,když je ve stresu,také,když je velká změna tlaku a nebo když jsou velká vedra.Udržujte ho spíš v klidu.
    Váš pejsek po vás vystartoval,protože byl dezorientovaný,on vlastně za to vůbec nemůže.Nesnažte se ho uklidnit,každý pejsek po záchvatu reaguje jinak,nechejte ho,aby se vyběhal.Dávejte ale pozor,aby do něčeho nenarazil a nebo někam nespadnul.
    Uvidíte,že to budete brát po čase jako rutinu a zvyknete si.V noci klidně spěte,jak jsem už psala,prášky začnou zabírat a záchvaty ustupovat.Já jsem tímto prošla s mým pesanem už ve štěněcím věku a prášky bere pravidelně 8 let.Záchvat má jednou za čas a je to jinak úplně zdravý a spokojený pes.
    Přeji hodně síly a vašemu pejskovi ještě krásné roky s vámi.

  44. 44 29. Listopad 2012, Renata napsal:

    Dobrý den, máme tříměsíční štěně yorkšíra Montíka. V neděli měl první epileptický záchvat.Od té doby až do dneška 2-3 denně :-(. V pondělí jsme byli u veta, dostal injekci B12 a že máme pozorovat. Dnes záchvaty cca po 5-ti hodinách. U veta mu vzali krev, z krve se zjistilo, že má špatné jaterní výsledky, nedostatek vápníku a bílkovin. Krmíme Pro-planem. Myslíte, že výsledky krve jsou příčinou záchvatů nebo důsledek? Hrozně bych si přála, aby to byla příčina :-( a Montík by nemusel brát barbituráty. Děkuji za zkušenosti.

  45. 45 30. Listopad 2012, Zuzka napsal:

    Dobrý den,
    Příčiny záchvatů může být také v důsledku onemocnění orgánových systémů jako je nedostatečná funkce ledvin,srdce,jater,slinivky břišní,oběh.systému,nadledvinek atd.
    Ach jo,takový malý drobeček a takové strašné trápení.
    Mám pejska s epinou už 9 let bereme pravidelně prášky a záchvaty má jednou za čas.
    Přeji tomu vašemu broučkovi,aby se mu co nejdřív ulevilo.

  46. 46 27. Březen 2013, Martina napsal:

    Dobrý den,
    chtěla bych poděkovat za celý článek o epilepsii. Máme 4,5 letou fenku – voříška. Epilepsii má už 3 roky. Nejdřív byl záchvat, tak jednou za 4 měsíce. Minulý rok se to hodně zhoršilo, byli mnohem častější a hlavně silnější a naše Jessinka musela začít brát prášky. Po klidným roce se opět záchvaty dostavili a musela se zvýšit dávka. Při každým záchvatu se mi chce brečet a doufám, že se probere v pořádku. Mám o ní pořád strach. Ale Váš článek mi hodně pomohl. Když čtu, že Kulíškovi je už 11let, tak doufám, že se s Jessinkou budeme radovat taky ještě hodně dlouho. Moc děkuju a všem páníčkům epileptiků přeju hodně sil.

  47. 47 8. Duben 2014, Simona napsal:

    Dobrý den.. moc krásný příběh Kulíška..chvilkama mě to rozpláče.. mám doma pejska pražského krysaříka.. jsou mu 4 měsíce.. ale už dva měsíce bojujeme s epilepsií.. záchvaty má obden.. někdy každý den.. je už vysílený :( denně v práci pláču protože vím že se blíží konec.. ještě k tomu když při posledním včerejším záchvatu strašně hlasitě ječel a záchvat trval (což se nestáva má je krátké) aspoň dvě minuty.. na jeho 2 kilíčka je to strašná zátěž.. když čtu po celým internetu že jiní pejsci mají záchvat jednou max dvakrát měsíčně.. i když je to ode mě hnusný.. závidím že můj malej je nemá také jen max dvakrát jako ostatní :( .. miluju ho a budu mu dávat svou lásku jak jen to půjde…

  48. 48 27. Duben 2014, Vierka napsal:

    Dobrý podvečer prajem,
    ako slepe kura k zrnu som sa dostala k tejto stránke a som “rada” že je nas viac, ktorý zdielame zivot s epileptikom…..
    mame doma 1,5 ročného – 26 kg – Anglickeho buldoga – vola sa Fidel Castro . Je to uzasny maznacik a clen rodiny samozrejme. Do jeho prveho roka zivota preskakal 4 anestezy – operacia oka -stale to bolo to iste pretože stav sa po operaciach nezlepsil a bolo potrebne “opravovat” . ja osobne si myslim ze tu zacal problem, tolko anestez a zasach do jeho organizmu ze si proste povedal DOST a jeho telo zacalo reagovat.
    po nejakom case aasi cca 3 mesace po poslednej operacii oka + milion inych vyrazok, koznych problemov atd atd…. Fidko zazil prvy zachvat na chalupe..no bolo to nieco hrozne, priserne, neopisatelne, ze vas aj ked nemotorny ale odvazny, silny buldg je tak bezbranny a tak vas potrebuje… trhalo mi srdce pri pohlade ako sa spamatal zo zachvatu a absolutne Fidko netusil co sa deje..vela ludi si povie ze to “so psom prehaname”…ale on je proste clen rodiny, nedalo sa pozerat na tie smutne oci… :( nedalo..
    o 2 mesiace mal dalsi zachvat..bolo to hrozne tiez – mal ich totiz 2 x po sebe. nemusim opisovat ze hovienka, pišanice a sliny boli este aj na lustri..ale opat ten ubijajuci pohlad..
    navstiviti sme vet . v Košiciach. ..nasadili mu Phaneamal 0,1 – 1 tbl ráno + večer tak isto..hovorime si – no mame epileptika…bolo tazke to prijat – reči ako skratil sa mu zivot a bude sa len trapit…ako horovim REČI.
    zili sme v pohode az kym neprislo obdobie 2 zachvatov tyzdenne – navstivili sme Vet. kde nam nasadai k Phaneamalu aj Libromid 1 1/2 tbl. rano po ranajkach…
    po tyzdni uzivania Fidko dostal dalsi zachvat – hned 2 x po sebe a v aute (!!!!!) je to uzasny pes, v tom neohrabanom tele je tolko energie aj ked mi trha srdce aky zivot ma chudacik…
    aby toho nebolo malo od piatku vecera (dnes je nedela) zacal hnackovat a pije ovela menej vody… coz samozrrejme hned zajtra rano (pondelok) pojdeme k vetkovi….
    radila som sa s inym chovatelmi – avsak s epilepsiou u buldogov sa nestretli..takze prvý svojho druhu ? ://
    teraz ked tak sedi vedla mna a hadze na mna ten smutny pohlad som schopna sa len napit vody, uvarit mu ryzu a dufat ze sa z toho chlapec vyspi, vyliže a rano mi venuje jedno krásne hovno ! :)))))) viete ako to myslim..niet lepsej radosti ako pevne hovienko v sáčku :)))))

    som rada ze som sa docitala aj ine skusenosti a zivoty s epileptikom /psom… vsetkym zelam pevne nervy a vel radosti s milacikmi.

    Vierka & Fidel :)

  49. 49 7. Květen 2014, Simona Rybickova napsal:

    Zdravim, mame 8,5 rocneho labradora, pred troma tyzdnami dostal z nicoho nic grand mal zachvat – epilepsia,potom mal este tri, apotom mensie zachvaty, patrali sme po pricine, krvne a mocove vysledky su ok, boli sme na MRI mozgu, kde sa ukazal opuch mozgu s nejakou masou – nador, dostali sme epileptika Phaenamall 2x 1/2tbl. a Prednison – kortikoidy, znizeniie opuchu mozgu…:/ prognoza je zlaa…, ale psicek je zatial culy, len tie zachvaty ze ma…, viete nieco poradit? je to nas milacik…operacia je riskantna, kedze sa mu to nachadza niekde medzi mozgami…

  50. 50 22. Červen 2014, Nataša napsal:

    Všechny moc zdravím, děkuju za informace o boji s epilepsií a zároveň třeba taky pomůžu našimi zážitky: náš francouzský buldoček, 12 let, zhruba před měsícem ohluchnul. Něco málo slyší,jen vyšší a silné zvuky, v podstatě to přišlo najednou. Možná už to bylo první varování, že se v jeho hlavičce něco děje. Jinak velmi zdravý a čilý. 9.6.první záchvat ve 13hodin, nikdy před tím. Vyl, hrabal nohama, byl “mimo”. Trvalo to pár vteřin. Celý den pak odpočíval, ale byl v pohodě.Nutno říct, že ten den bylo strašný horko a on byl snad hodinu venku, sice ve stínu, ale asi ho to ovlivnilo….v noci ve 3 další a silnější záchvat provázený navíc vytím. Hned ráno jsme kmitali k vetovi, nic závažného neshledal, pes klidný, dostali jsme na činnost mozku podporu- Karsivan a injekci vit. B. Do nějakých 4 záchvatů se to ještě zaa epilepsii, snad, nepovažuje. Zakoupila jsem “B” a podávala dětskou dávku, podporuje lepší prokrvení mozku.Bohužel další týden ve středu dostal záchvat při podávání právě vitamínů, což on nesnáší, tak ho to nejspíš rozrušilo.Kmitala jsem k dalšímu, prý bezvadnýmu vetovi.Řekl hned “nejspíše epilepsie” a určil léčbu Phenaemalem, 1/2 prášku ráno.Čtvrtek 12.6. žádný záchvat, pes se motá, padá, kouká se mimo, do všeho vráží, bloumá, projevuje neklid a vyypadá, že se nemůže vzpomenout co chce. Leží pár hodin bez hnutí.Po poradě s homeopatem, ke kterému chodíme léta podávám homeopatika, každou hodinu, stříkačkou.Přidávám Mumio (obsahuje vitamíny, minerály, obnovuje buňky,zlepšuje prokrvení,posiluje imunitu ,urychluje hojení atd atd atd. )na podporu unaveného organizmu.Uvařila jsem domácí játrovou paštiku,kam mu prášky balím, většinou jsou šíleně hořké včetně mumia.Co mě překvapuje je jeho nadměrná chuť k jídlu, údajně další signál, že hlavička nebude zcela v pořádku, navíc funguje vyprazdňování bez problému. V noci záchvat, bez vytí, rychlý, ale silný. Vet telefonicky praví, že to nebude pouze epilepsie a doporučuje CT v Brandýse. Pro informaci všem jeho cena není tak vysoká,jako magnetické rezonance a stojí cca 4,500 Kč komplet.Pes stále “mimo” – bezcílně chodí, bloumá, do všeho vráží, padjí mu nožky…může to však údajně být reakce na začátek léčby Phenaemalem. Může to však být i poškození mozku, stařecká demeence apod.Abychom stanovili správnou a účinnou léčbu, rozhodli jsme se pro magnetickou reezonanci a jsme objednáni na zítra ve 13 hodin. Podám zprávu, jak to funguje a jestli to bylo v případě stanovení diagnózy taa pravá investice. Možná to někomu z vás pomůže. Jinak někdo se výše ptal, co na podporu při léčbě: zjištovala jsem u léčitelů: určitě celý komplex vitamínu B, Mumio ( přímo doporučované i při epilepsii, více na wwww.mumio.cz ), na čištění jater může být již zmiňovaný výše ostropestřec, případně ještě silnější přípravek z Ayurvédy Live.52. Ostatně Ayurvéda nabízí také množství alternativních silných přípravků. Přímo po záchvatu je dobré pejskovi dát stříkačkou – pokud nechce jinak pít, což je náš případ, Glukopur(hroznový cukr) ve vodě, dodá unaveným svalům záchvatem energii. Ráda bych Vám doporučila stránky energyvet.cz, měli by tam i umět poradit, jejich výrobky mají dobrý ohlas.Všem přeju mnoho síly, chlupáčkům hlavně!! Neztrácejte víru a pamatujte, že Vy teď dodáváte svým zviřátkům energii a sílu, takže musíte zůstat, pokud to lze, v “poho”,aby to z vás mohli čerpat, Nataša

  51. 51 8. Červenec 2014, Nataša napsal:

    Tak dnes zdravím po dlouhé době. 23.6. jsme jeli na Magnetickou rezonanci k MvDr Šrenkovi.Diagnóza: velký útvar na mozku, jednu polovinu skoro pžřekryl, rostl dlouho a pomalu, utláčel už druhou polovinu….. možná léčba: 12-letému chlapečkovi se nabízí chemoterapie v celkové anestézi, celkem 12 sezení, škody na mozku už se nespraví, tedy špatná koordinace, ohluchnutí, neviděl na pravé očko, proto asi všude vrážel chudák, sem-tam bude epileptický záchvat ( záchvaty se dostavily v souvislosti s nádorem ), šmajdal na všechny čtyři, a celková léčba bez záruky…. už jsme ho broučka nenechali probudit, spinká už 2 týdny, snad nám to odpustil….

  52. 52 15. Duben 2015, Magdalena Netušilová napsal:

    DOBRÝ DEN…ŠKODA ŽE TYHLE STRÁNKY NEPOKRAČUJÍ A TAK TO ZKUSÍM JÁ…PŘEČETLA JSEM VŠECHNO A MUSÍM ŘÍCT, ŽE JSEM CÍTILA KAŽDOU VAŠÍ BOLEST Z NEMOCÍ NAŠICH MILÁČKŮ. MŮJ PEJSEK JAPAN CHIN… DANÝSEK SE POTÝKAL OD PŮL ROKU SVÉHO ŽIVOTA SE ZÁCHVATY..MOJE TVRZENÍ JE, ŽE MU VETERINÁŘKA, VŽDY DALA ANTIBIOTIKA A TÍM ZASTAVILA NA CHVILKU PROBLÉM..NIKDY NEPÁTRALA PROČ PŘIŠEL ZÁCHVAT…VŽDY ..ANGÍNA..NASTYDNUTÍ ATD…Z TOHO DŮVODU ŽE BYL NADOPOVANÝ CHEMII UŽ OD MALIČKA MU SELHAVALY JÁTRA ..SKONČIL NA KAPAČKÁCH NA VETERINĚ, KDE MUSEL ZŮSTAT DO DRUHÉHO DNE…A TO SE S NÍM VEZLO 4 ROKY …OD TÉ DOBY MĚL DIAGNOZU ..NEFUNKČNOST JATER..VROZENÁ VADA..U NEMOCNÝCH JATER BÝVAJÍ ZÁCHVATY SKORO STEJNÉ..ZMĚNILA JSEM ASI DVAKRÁT VETERINU..ALE VŠUDE HO LÉČILI NA JÁTRA…DÁVALI LÉKY..NIC NEPOMÁHALO….MĚL PŘÍSNOU DIETKU..GRANULKY HILLS A SEM TAM KUŘECÍ PRSÍČKA A VAŘENOU ZELENINU..PAK SE ZÁCHVATY STUPŇOVALY…PO 14-TI DNECH…TÝDNU…AŽ TED PŘED VÁNOCEMI 2014 PŘIŠLY ZÁCHVATY DENNĚ A PAK I DVAKRÁT DENNĚ..NIKDY JSEM NEVĚDĚLA JESTLI DANÝSKA PROERU…BYL V TAKOVÝCH KŘEČÍCH, ŽE SKORO NEDÝCHAL..DÁVALA JSEM I UMĚLÉ DÝCHÁNÍ…NESPALA JSEM V KUSE VÍC JAK HODINU..STÁLE JSEM HLÍDALA JAKÝKOLIV JEHO POHYB..BYL VŽDY VYČERPANÝ…A JÁ JEŠTĚ VÍC…PAK HODNĚ SPINKAL, ALE PAK ZASE OŽIL A JAKOBY SE NIC NEDĚLO…BYLA JSEM TÁK ZOUFALÁ…. AŽ MI V POSLEDNÍ CHVÍLI ZNÁMÁ NA FACEBOOKU DOPORUČILA VETERINU V MIMONI PANA MVDr. VEPŘEKA..NAŠLA JSEM SI STRÁNKY NA NETU…PROTOŽE JSME Z LIBERCE NAPSALA JSEM MEJLÍK … POPSALA NÁŠ PROBLÉM.. PŘILOŽILA ROZBORY KRVE..PAN DOKTOR OBRATEM ODEPSAL,ŽE JESTLI NECHCI PŘIJÍT O PEJSKA AT IHNED PŘIJEDU ŽE JE NUTNÁ MAGNETICKÁ REZONANCE…ŽE MÁ JÁTRA V NAPROSTÉM POŘÁDKU…NEMOHLA JSEM TOMU UVĚŘIT…..JELI JSME HNED ODPOLEDNE…A PAK NÁSLEDOVALO PŘESNĚ TO CO U KULÍŠKA …I MY ČEKALI ASI DVĚ HODINY PAK NÁS PAN DOKTOR VZAL DOVNITŘ A MY VIDĚLI DANÝSKA JAK SPINKÁ..JAK MU TLUČE SRDÍČKO A HLAVNĚ MONITOR S JEHO MOZKEM…VŠE BYLO V POŘÁDKU, OPROTI KULÍŠKOVI…TAKŽE SE NÁDOR, NEBO COKOLIV NA MOZKU VYLOUČILO…DIAGNOZA JE EPILEPSIE…PAN DOKTOR NAPSAL TABLETKY LISKANTIN A BROMID DRASELNÝ….DIETNÍ GRANULKY A KONZERVIČKY JSME DALI DO ÚTULKU A DOVEZLI SI OD PANA DOKTORA GRANULKY Annamaet ENCORE 25% …A OBČAS SI POCHUTNÁ NA DOBRŮTKÁCH O KTERÉ BYL SKORO 5 LET OŠIZEN…A TED TO NEJDŮLEŽITĚJŠÍ….OD TÉ DOBY MĚL DANÝSEK ASI TŘI KRÁTKÉ ZÁCHVATY…ALE UŽ VŮBEC NÉ, ŽE BY SE DOSTAL DO KŘEČE…JEN TAKOVÁ SLABOST A MALÁTNOST….BYLY TO NAŠE NEJKRÁSNĚJŠÍ VÁNOCE 2014 … PO 5-TI LETECH…MUSÍM POTVRDIT..POKUD MÁTE DIAGNOZU EPILEPSIE…JE NUTNÉ UŽÍVAT KE VŠEM LÉKŮM NA EPILEPSII BROMID DRASELNÝ…JEDINĚ TEN ZASTAVÍ ZÁCHVATY, NEBO JE ZMÍRNÍ…KDYBYCH TO NEZAŽILA A NEVIDĚLA…NEVĚŘILA BYCH…TED V ČERVNU 2015 JEDEME ZASE DO MIMONĚ NA ODBĚRY..DANÝSEK MÁ JEŠTĚ K TOMU TEDY NEMOCNOU ŠTÍTNOU ŽLÁZU, TAKŽE TĚCH TABLETEK MÁ VÍC…MUSÍME HLÍDAT, ABY BYLO SPRÁVNÉ DÁVKOVÁNÍ…A RADĚJI DÁVÁM DO JÍDLA OSTROPESTŘEC….ABYCH ŠETŘILA JÁTRA…A TEĎ….PROSTĚ MÁME ÚPLNĚ JINÉHO PEJSKA…NENÍ ZDRAVÝ, ALE ŽIJE KRÁSNÝ HODNOTNÝ ŽIVOT..POŘÍDILI JSME MU BRÁŠKU JOKŠÍRKA BIEWRA…DANÝSEK OŽIL..HRAJE SI ..DOSLAVA SPOLU ŘÁDÍ..JE RADOST SE NA NĚ DÍVAT…MYSLÍM, ŽE NÁM BYL JUNIOR URČEN ZHŮRY..PROTOŽE JEHO BRÁŠULKA ARNÝSEK SE NARODIL PŘESNĚ V DEN JAKO DANÝSEK..TAKŽE LETOS 7.8.2015 BUDE DANÝSEK SLAVIT 6 LET A ARNÝSEK 1 ROK…

Napište na patník:

*

nahoru »