Psí pelíšek

… místo k pomazlení

21 Červenec 2000

Psi na Madeiře

Madeira

Madeira je krásný ostrov v Atlantickém oceánu, který leží blízko Kanárských ostrovů a patří k Portugalsku. Je to malý ostrov, který na délku měří jen něco kolem 60 kilometrů. Jakkoli je pohled na skalnatý ostrůvek, kde téměř nenajdete kousek rovné půdy, pro turistu exotický a lákavý, život pro tamní obyvatele musí být poněkud tvrdý. Snad si ani neumím představit úsilí, kterého bylo třeba pro vybudování terasovitých zahrádek či celých plantáží, na kterých se pěstuje v drtivé většině vinná réva a banány.Pejsek na MadeiřeAle jak známo – všude žijí lidé. A kde je člověk, tam je od nepaměti i pes. A na Madeiře byste jich našli spoustu. Procházejí se volně po ulicích hlavního města Funchalu, někdy sami, někdy po menších skupinkách. Jsou to kříženci různých barev a velikostí, většinou jsou však milí a k lidem přátelští. Nechají se přivolat a pohladit, za něco malého na zub či jen vlídné slovo s vámi rádi projdou městem a budou vám oddanými společníky. Jen, pravda, trochu špinavými. Jsou hraví, bezelstní, k jejich vzájemným konfliktům téměř nedochází, protože dominantní jedinec bývá ve skupince ochotně respektován.

Pejsek na MadeiřeNa venkově můžete vidět psa skoro u každého domku, nezřídka se volně procházejí a nejeví žádné známky strachu například z projíždějících aut. Naopak – musíte dávat dobrý pozor, abyste nepřejeli psíka, který se třeba zrovna složil k odpolednímu spánku uprostřed vozovky. Možná dobře vědí, že na silnici, která se vlní jako had a rovný úsek abys pohledal, stejně většina řidičů jezdí docela pomalu, takže pejsek stihne nebezpečné místo včas opustit. Nebo jsou na Madeiře prostě jen ohleduplní řidiči ?Pejsek na Madeiře

Jisté je, že na Madeiře je psů spousta a že vypadají docela spokojeně. Netrápí je teplotní extrémy a snad ani netrpí hladem. Žijí si svůj téměř svobodný život a ochotně respektují toho podivného živočicha, kterému se říká člověk.

Tenhle patník není k mání!

nahoru »